Μεγάλος Περίπατος: Επιπλέον μία λωρίδα για τα ΙΧ στην Πανεπιστημίου

Μεγάλος Περίπατος: Επιπλέον μία λωρίδα για τα ΙΧ στην Πανεπιστημίου
Μεγάλος Περίπατος Eurokinissi

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση που κατέθεσε ο Παύλος Γερουλάνος για την παράδοση μίας επιπλέον λωρίδας στην κυκλοφορία στην οδό Πανεπιστημίου.

Μια σημαντική αλλαγή στην εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου, στο κέντρο της Αθήνας, περιελάμβανε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας που διεξάγεται σήμερα, Δευτέρα 27/7 καθώς αποφασίστηκε η απόδοση μιας λωρίδας παραπάνω για τα Ι.Χ. στην οδό Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε η λήψη επιπλέον υποστηρικτικών μέτρων (σηματοδότηση, διαρκής αστυνόμευση, ελεγχόμενη στάθμευση κ.α.) και η ουσιαστική ενεργοποίηση των λεωφορειολωρίδων που θα διευκολύνει την ταχύτερη κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης «η πιλοτική δοκιμή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της οδού Πανεπιστημίου ξεκίνησε με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας όλων των οχημάτων. Εν όψει της αξιολόγησης της πρώτης φάσης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του “Μεγάλου Περιπάτου”, προχωράμε στη διατήρηση των λωρίδων κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. σε τρεις και στην προσθήκη μίας επιπλέον λωρίδας για τη διέλευση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αυστηρά οριοθετημένης. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε μία ακόμα λωρίδα της Πανεπιστημίου για την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να έχουμε εκτίμηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων, και να προχωρήσουμε στις αποφάσεις για τη διαμόρφωση του τελικού έργου».

«Δεν χρησιμοποιούμε την διαβούλευση στους τύπους ή για τους τύπους. Την κάνουμε πιο συστηματική και τη διευρύνουμε» ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων και ανακοίνωσε ότι η διαβούλευση θα κορυφωθεί με μια τριήμερη δημόσια συζήτηση όλων των φορέων στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη βάση όλων των δεδομένων που θα υπάρχουν τότε.

Μίλησε επίσης και για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο καταρτίζεται από τον Δήμο Αθηναίων και θα αποτελέσει κορωνίδα της διαβούλευσης καθώς είναι το θεσμικό εκείνο όχημα που «θα μας επιτρέψει να λαμβάνουμε αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου και στη διαχείρισή του. Επιπλέον θα μας επιτρέψει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα θεσμοθέτησης πεζοδρόμων, διαπλάτυνσης πεζοδρομίων και χαρακτηρισμού δρόμων ήπιας κυκλοφορίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και να αποκτήσει το δημοτικό συμβούλιο εργαλεία πολιτικής για τις χρήσεις γης» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Πρόταση Γερουλάνου

Σημειώνεται πως το να δοθεί επιπλέον λωρίδα για τα Ι.Χ. στην Πανεπιστημίου ήταν μία από τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο Παύλος Γερουλάνος και η παράταξή του «Αθήνα είσαι Εσύ». «Αυτή η πόλη έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και δεν έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε σε αυτήν την ταλαιπωρία κάνοντας άγονη αντιπαράθεση. Με αυτό το σκεπτικό,  έστειλα στο Δήμαρχο την επιστολή που όλοι σας είδατε με δέκα σημεία που είναι ανάγκη να αλλάξουν για να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα. Το έκανα γνωρίζοντας ότι πάντα υπάρχει ένα κόστος στο να στηρίζεις ιδέες που έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις και γνωρίζοντας ότι μπορεί να μείνουμε από τις μόνες παρατάξεις που θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτό το έργο. Αλλά το έκανα διότι εδώ κρίνεται αν κινείσαι με γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη συγκομιδή πολιτικών πόντων ή το μακροχρόνιο καλό της πόλης και των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο Παύλος Γερουλάνος.

«Ζήτησα περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη διαβούλευση, ζήτησα τη συμμετοχή μεγαλύτερης ομάδας ειδικών από περισσότερες επιστήμες που μπορούν να βοηθήσουν το έργο. Ζήτησα να δοθεί μια λωρίδα στην κίνηση διότι τον Σεπτέμβριο δεν θα έχουν παρέλθει οι συνθήκες που οδήγησαν τους υπολογισμούς του κ. Γιαννή μακριά από την πραγματικότητα: ο κορονοϊός θα είναι ακόμα μαζί μας, η κυβέρνηση θα συμβουλεύει ακόμα τους πολίτες της Αθήνας να μην χρησιμοποιούν ΜΜΜ και θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό θα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που θα θέσει σε πλήρη αμφισβήτηση το σύνολο του έργου» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «όταν επιστρέψουμε στα ΜΜΜ, όταν ρυθμιστούν τα φανάρια, όταν δοκιμάσουμε τις διαδικασίες αστυνόμευσης των άλλων οδών και όταν έχουμε την εμπειρία των ανοιχτών σχολείων θα μπορέσουμε πάλι να αξιολογήσουμε το έργο και πώς μπορεί να προχωρήσει στην τελική του μορφή.»

«Ζήτησα, επίσης, οι αποφάσεις για τα έξοδα, οι οικονομικοί διαγωνισμοί και όλες οι συνεργασίες να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από αυτά που άκουσα,  έγινε δεκτό.« πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα