Μεϊμαράκης: Η ΕΕ να μη μείνει στα λόγια, να επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις σε Τουρκία

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης EUROKINISSI

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποίησε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ .

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία αλλά και στην ΕΕ έστειλε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ.Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές τονισε ότι είναι κοινά συμφέροντα όλων των κρατών- μελών η υπεράσπιση της Κυπριακής ΑΟΖ ως Ευρωπαϊκής, και η υποχρέωση σεβασμού απ όλους, όπως οριοθετείται από το Δίκαιο της Θάλασσας και όπως προστάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί παράδειγμα διεθνούς νομιμότητας παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει γιατί πρωτίστως υπάρχει κουλτούρα και σεβασμός στις θεσμικές δομές και την δικαϊκή τάξη. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου στην αίθουσα αυτή σωστά αναδεικνύονται πολιτικά ζητήματα τρίτων χωρών. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε ως ΕΕ επιβάλει κυρώσεις, ενώ μόλις τον περασμένο Ιούλιο θέσαμε ως ΕΛΚ το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου” σημείωσε ο κ.Μεϊμαράκης.

“Η Τουρκία όμως συνεχίζει να μας προκαλεί. Διαχρονικά καταπατά κάθε κανόνα. Κάθε κεκτημένο. Κατέχοντας παρανόμως το βόρειο κομμάτι της Κύπρου, παραβιάζοντας επανειλημμένως τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, και καταπατώντας ανεξέλεγκτα την ευρωπαϊκή ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο ως περιφερειακός “Μέγας Ταραξίας”, πρόσθεσε και κλείνοντας τόνισε:

“Η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό εταίρο της ΕΕ, έναν φίλο και καλό γείτονα. Κι εμείς διαχρονικά έχουμε αποδείξει την προσήλωσή μας σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνεργασίας. Δυστυχώς, οι γείτονες με τη στάση τους ξεπερνούν κάθε όριο. Οποιαδήποτε ανοχή τέτοιων παραβιάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο προηγούμενο διεθνούς αυθαιρεσίας.

Η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλία, να μην μείνει στα λόγια αλλά να επιβάλλει στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις στην Τουρκία, υπερασπιζόμενη έμπρακτα τα ευρωπαϊκά της κεκτημένα στην Κύπρο.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεϊμαράκης, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξεκινάει το 13ο συνέδριο της ΝΔ με σύνθημα το "Το Μέλλον αρχίζει Τώρα"

Στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου το 13ο συνέδριο της ΝΔ

SHARE: