Μένουμε Όρθιοι 2: Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη

Μένουμε Όρθιοι 2: Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη
Παρουσίαση του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι ΙΙ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο. Δευτέρα 25 Μάη 2020. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Η παρουσίαση του "Μένουμε Όρθιοι 2" από τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα σήμανε και επισήμως την έναρξης της επιχείρησης "απόβασης" του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη.

Αν κάτι έγινε απολύτως ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του προγράμματος “Μένουμε ‘Ορθιοι 2” από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο τη Δευτέρα, είναι ότι αυτή τη φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε ότι δεν θέλει να χαρίσει τη μεσαία τάξη στη Νέα Δημοκρατία.

Συνειδητοποιώντας ότι η διάρρηξη των σχέσεων της με τη συγκεκριμένη τάξη στοίχισε πολύ στις προηγούμενες εκλογές (μαζί με μία άλλη σειρά γεγονότων η οποία δεν είναι της παρούσης να σχολιαστεί), η Κουμουνδούρου αποφάσισε να βάλει τις αγωνίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικροεπιχειρηματιών στις προτεραιότητές της.

Ετσι λοιπόν, μαζί με την απεύθυνση στις ομάδες πληθυσμού που παραδοσιακά παρακολουθούν το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, νέοι, ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες) ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να μιλήσει για τις ανάγκες πχ του τουρισμού, των επιχειρήσεων εν γένει και των αυτοαπασχολούμενων. Παράλληλα, δεν ξεχάστηκαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Παράδειγμα: Με την πρόταση για το βασικό εισόδημα έκτακτης ανάγκης στο οποίο είχε αναφερθεί αναλυτικά το Νews 24/7, ο ΣΥΡΙΖΑ “αγκάλιασε” το κοινό των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων που συνήθως έχουν ανάγκη τα επιδόματα για να συμπληρώνουν το μικρό εισόδημά τους. Σ’ αυτό αναμένεται να ενταχθούν ακόμα και άνεργοι καλλιτέχνες αλλά και μερίδα της μεσαίας τάξης που “χτυπήθηκε” ανηλεώς από την υγειονομική χρήση.

Την ίδια ώρα όμως με τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, με τα ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού (που βέβαια έχει διπλή στόχευση σε επαγγελματίες και κοινό) η αξιωματική αντιπολίτευση χτύπησε την πόρτα της μεσαία τάξης και ζήτησε να της δοθεί ευκαιρία να επανορθώσει λάθη του παρελθόντος.

Αρκούντως χαρακτηριστική ήταν και μία αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα: “Δε μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι. Και αναφέρομαι τόσο στις υπάρχουσες επιχειρήσεις όσο και σε αυτές που σχεδίαζαν να ανοίξουν τους επόμενους μήνες” τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα προτεινόμενα μέτρα ξεχώρισε το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί καθώς και η πρόβλεψη για κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μετά την πανδημία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ακόμη μεγάλη σημασία στη χρηματοδότηση του προγράμματός του που, όπως τόνισε, μπορεί να προέλθει από μέρος του “μαξιλαριού” ασφαλείας που άφησε στα δημόσια ταμεία η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο.

Προφανώς, δεν έλειψαν και τα “καρφιά” του Αλέξη Τσίπρα για συγκεκριμένες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος είχε τονίσει ότι “έχουμε καπιταλισμό και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις επιχειρήσεις τι να κάνουν”.

Το feed back που υπήρξε από στελέχη του κόμματος ήταν ικανοποιητικό, παράλληλα όμως υπήρχε και ένας σχετικός προβληματισμός. Οχι για την ποιότητα των προτάσεων αλλά για το αν θα φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες τους που είναι οι πολίτες: “Δεν ξέρω αν ο κόσμος ακούει. Η αν ακούει ο,τιδήποτε πια” σχολίασε χαρακτηριστικά στο news24/7 πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Λογικός ο προβληματισμός, αν μην τι άλλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα