ΣΥΡΙΖΑ: Το “Μένουμε Ορθιοι 2” έχει κάτι από Σάντσεθ και Podemos

ΣΥΡΙΖΑ: Το “Μένουμε Ορθιοι 2” έχει κάτι από Σάντσεθ και Podemos
O Αλέξης Τσίπρας με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας σε παλαιότερο στιγμιότυπο Eurokinissi

Οι... ισπανικές επιρροές του προγράμματος "Μένουμε Ορθιοι 2" που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφείς. Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ώρα για την παρουσίαση του “Μένουμε Ορθιοι 2” έφτασε. Ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα το απόγευμα στο Ζάππειο θα παρουσιάσει μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος (Τσακαλώτος, Παππάς, Αχτσιόγλου) την αναλυτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη-μετά τον κορονοϊό-ημέρα σε οικονομία, εργασία και κοινωνική πολιτική. 

Οπως έχει τονίσει πολλάκις ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρόκειται για μία πρόταση πλήρως κοστολογημένη η οποία θα ανεβάζει το ύψος της παρέμβασης στα 26 δις ευρώ και θα επηρεάζει πάνω από 2.000.000 ελληνικά νοικοκυριά, αυτά που κυρίως πλήττονται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. 

Η κορωνίδα, σε ότι αφορά τουλάχιστον την κοινωνική πολιτική, θα είναι το βασικό εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για ιδέα η μητρότητα της οποίας ανήκει κατά κύριο λόγο στη Θεανώ Φωτίου, αρχιτέκτονα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα 4,5 χρόνια που αυτή παρέμεινε στην εξουσία. 

Περιλαμβάνει στοιχεία από αντίστοιχη πρόταση που παρουσίασαν πρόσφατα στην Ισπανία η κυβέρνηση συνεργασίας του PSOE με τους Podemos υπό τον Πέδρο Σάντσεθ και αναμένεται να έχει ως βάση της ένα σταθερό ποσό το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας αλλά και άλλους παράγοντες. Εχει σημασία ότι αυτό το μέτρο, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις της Κουμουνδούρου, θα πρέπει να έχει έκτακτο χαρακτήρα και εν συνεχεία να αντικατασταθεί από πιο μόνιμες πολιτικές όταν αποκατασταθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. 

Κατά τα άλλα το “Μένουμε Ορθιοι 2” θα έχει επίσης προτάσεις για την εργασία μεταξύ των οποίων και η αναπλήρωση του 100% του μισθού των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επιδημία αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%. Είναι δε χρήσιμο να τονιστεί ότι το “Μένουμε Ορθιοι 2” θα είναι η ραχοκοκαλιά του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφύγει στη λύση των πρόωρων εκλογών. 

Εβρος και … ΝΔ 

Είναι αλήθεια ότι στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ανησυχία τα γεγονότα του Εβρου. Θεωρούν ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είναι έκθετος λόγω των ενεργειών του αλλά και των δηλώσεών του, αλλά επίσης πιστεύουν ότι η ατζέντα μετατοπίζεται στην άκρα δεξιά, ακόμα και σε επίπεδο Νέας Δημοκρατίας. 

Η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στο να κρατήσει ψηλά το θέμα, ωστόσο τόσο ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος θα προσεγγίζουν το ζήτημα από τη δική τους προοδευτική σκοπιά, μακριά από τις κινδυνολογίες και τις θεωρίες συνωμοσίας που, ως συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις διακινούνται με το κιλό. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάει πάντως απαρατήρητο ότι ο Νίκος Δένδιας δέχθηκε εσωκομματικά πυρά στο διαδίκτυο από την Ομάδα Αλήθειας και άλλες τάσεις που εκπροσωπούν κυρίως την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος στην οποία, ως γνωστόν, ο ΥΠΕΞ ουδέποτε ανήκε πολιτικά.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα