ΜέΡΑ 25: Συνέδριο από τις 20 ως τις 23 Ιανουαρίου 2022 αποφάσισε η ΚΕ

ΜέΡΑ 25: Συνέδριο από τις 20 ως τις 23 Ιανουαρίου 2022 αποφάσισε η ΚΕ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης Nikos Libertas / SOOC

Τις ημερομηνίες του συνεδρίου του και τους όρους που βάζει για συμμετοχή του στην κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή το MέΡΑ 25.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΜεΡΑ 25 μετά από διήμερη συζήτηση επί της εισήγησης του Γραμματέα Γιάνη Βαρουφάκη αποφάσισε την διεξαγωγή του συνεδρίου από τις 20 ως τις 23 Ιανουαρίου 2022, που φέρει τον επίσημο τίτλο: «Το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο: Στρατηγική – Όραμα – Καταστατικό». Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕ αποφάσισε ότι στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, θα διοργανωθούν πολλές μικρότερες περιφερειακές και τρεις μεγάλες προσυνεδριακές συνδιασκέψεις (10 Νοεμβρίου στην Πάτρα, 24 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο και 16 Δεκεμβρίου στην Αθήνα).

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην πολυσέλιδη εισήγησή του χαρτογράφησε τα ιδεολογικά προτάγματα του ΜέΡΑ 25 και τις κεντρικές πολιτικές για το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, έθεσε τους όρους για την προοδευτική διακυβέρνηση που πρέπει να γίνουν αποδεκτοί εκ των προτέρων.

«Σε μια περίοδο που η ολιγαρχία έχει βρει ριζοσπαστικούς τρόπους να κερδίζει βουλιάζοντας την πλειοψηφία στην χρεοκοπία», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης στην ομιλία του προς την ΚΕ, «το ΜέΡΑ25 έχει ευθύνη να ριζοσπαστικοποιηθεί ανάλογα». «Η ολοκλήρωση τον Γενάρη του 1ου Διαβουλευτικού μας Συνεδρίου μας δίνει», είπε, «την ευκαιρία να ξαναδούμε την ανάλυσή μας με αυτοκριτική διάθεση, να επικαιροποιήσουμε τις πολιτικές μας και, ναι, να αποκρυσταλλώσουμε την ιδεολογία και το όραμά μας. Μόνο έτσι θα προετοιμαστούμε καλύτερα για τους αγώνες που έρχονται».

Αναφερόμενος στους νέους προβληματισμούς που πρότεινε να ενταχθούν στον προσυνεδριακό διάλογο, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εστίασε :

• Στα περιθώρια που στενεύουν απελπιστικά εντός της ευρωζώνης για την εφαρμογή των καινοτόμων πολιτικών του ΜέΡΑ25 υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και της ανάκτησης δημοκρατικής κυριαρχίας. «Η πρότασή μας για σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών», κατέληξε «πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ συνοδοιπόρων που, στο παρελθόν, διαφωνήσαμε για το ευρώ»,

• Στην ανάγκη απεγκλωβισμού του ΜέΡΑ25 από έναν Πράσινο Κεϋνσιανισμό που δεν αρκεί. «Οι οικονομικές εξελίξεις», τόνισε «ακυρώνουν τον Πράσινο Κεϋνσιανισμό. Σήμερα, απαιτείται πολύ πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα από εκείνο που προτείναμε το 2019».

• Στην σημασία ενός ξεκάθαρου οράματος για μια Συμμετοχική Αποκεντρωμένη Κοινωνία, τεχνολογικά προηγμένη αλλά και απελευθερωμένη τόσο από την εκμεταλλευτική εξουσία του καπιταλιστή όσο και από την συγκεντρωτική εξουσία του γραφειοκράτη.

Προοδευτική κυβέρνηση

Για το θέμα αυτό, ο Γραμματέας του ΜεΡΑ 25 έκανε εκτενή αναφορά στο τι σημαίνει «προοδευτική κυβέρνηση», ένα ερώτημα, που όπως είπε, θα τίθεται όλο και πιο πιεστικά. Δίνοντας την δική του απάντηση, ο Γ. Βαρουφάκης εξήγησε, πως «προοδευτική κυβέρνηση για το ΜέΡΑ25 σημαίνει εγγυημένη ρήξη με τις συστημικές διαδικασίες που αναπαράγουν την Χρεοδουλοπαροικία – όχι μια προσβλητική για την πλειοψηφία αναδιανομή εισοδήματος εντός του πλαίσιου της Χρεοδουλοπαροικίας». Σημείωσε επίσης ότι:

«1. Προοδευτική κυβέρνηση για μνημονιακά κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει αναδιανομή εισοδήματος και λιγότερος αυταρχισμός εντός του πλαίσιου της Χρεοδουλοπαροικίας.

2. Προοδευτική κυβέρνηση για το ΜέΡΑ25 σημαίνει εγγυημένη ρήξη με τις συστημικές διαδικασίες που αναπαράγουν την Χρεοδουλοπαροικία.

3. Την προσβλητική, υποτυπώδη αναδιανομή που επιτρέπει η τρόικα (π.χ. «δωράκια» στους συνταξιούχους στο τέλος της χρονιάς), την θεωρούμε μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης.

4. Η αστυνομοκρατία, όσο και να μην την θέλουν ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ (αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία που την ποθεί), είναι εκ των ων ουκ άνευ: όπως είδαμε στις μέρες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εφαρμόζεις (μετα)Μνημόνια η κρατική βία γίνεται απαραίτητη».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης, ότι «καμία κυβέρνηση δεν αξίζει τον επιθετικό προσδιορισμό “προοδευτική”, και συνεπώς δεν δικαιούται την στήριξη του ΜέΡΑ25, αν δεν δεσμευτεί εκ των προτέρων τουλάχιστον για:

• την μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους (ιδιωτικού και δημόσιου),

• την μετωπική σύγκρουση με τα ολιγαρχικά συμφέροντα (π.χ. Ελληνικό-ΟΠΑΠ-ΤΕΡΝΑ-FRAPORT)

• την κοινωνικοποίηση των ΜΜΕ

• την κατάργηση των εξορυκτικών και αμυντικών συμφωνιών με Ισραήλ-ΗΠΑ

• την ανάκτηση λαϊκής και δημοκρατικής κυριαρχίας επί των βασικών εργαλείων του κράτους (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ)

• την κατάργηση του μονοπώλιου τραπεζών & τρόικας στο σύστημα πληρωμών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης, «το ΜέΡΑ25 έχει υποχρέωση να καλεί ειλικρινά και επιτακτικά σε λαϊκή συστράτευση για την προστασία των πολλών από την ανελέητη και λίαν ευφάνταστη λεηλασία της ολιγαρχίας, καθώς και για την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας επί των θεσμών του ελληνικού κράτους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα