Μετωπική κυβέρνησης με ΝΔ στη Βουλή

Μετωπική κυβέρνησης με ΝΔ στη Βουλή
Discussion on the plenum of the parliament about the new social security reform bill. Athens, on jan. 26, 2016 / , , 26 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Επιχείρηση συσπείρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτελεί, μεταξύ άλλων, η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και την διαπλοκή με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει ακόμα ένα μέτωπο με τη ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στραμμένο το βλέμμα του στο προσφυγικό και τις πιέσεις που πρέπει να ασκήσει για τη μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. Όλες οι εξελίξεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθούν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη.

Μέχρι τότε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς που θεωρεί προνομιακό, αλλά και να «ανακατέψει την τράπουλα» των δημοσκοπήσεων που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί τη ΝΔ μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος.

Τα τελευταία στοιχεία από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής (Μπόργιανς, Λαγκάρντ), τα δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις που έχουν δοθεί, οι πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, οι υποθέσεις διαπλοκής που επιχείρησε να συγκαλύψει το προηγούμενο σύστημα εξουσίας, καθώς και ζητήματα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος θα είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός στις 7 το βράδυ από το βήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο ζήτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με την υπόθεση Βγενόπουλου επιχειρώντας να αντιστρέψει το κλίμα και να περάσει στην αντεπίθεση και για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να κρύβει και έναν «άσσο στο μανίκι του» θέλοντας να αιφνιδιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγούσε στο NEWS 247 πως στόχος είναι να δοθεί μια καθαρή εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο της χώρας, να μιλήσει επί της ουσίας για την διαφθορά, αλλά και να ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όλα αυτά συζητήθηκαν χθες το μεσημέρι στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέα κόντρα ξέσπασε χθες το βράδυ με την ΝΔ, καθώς από τη Συγγρού φαίνεται πως διατύπωσαν την βούληση η σημερινή συζήτηση στη Βουλή να διευρυνθεί στα ζητήματα επικαιρότητας και όχι μόνο στα θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν πως η ΝΔ φυγομαχεί, καθώς στο παρελθόν «η Συγγρού επέμενε να διερευνηθεί το θέμα των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, ενώ τώρα φαίνεται να το “γυρνάει” ζητώντας συζήτηση εφ’ όλης της ύλης».

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν πως ήδη 4 φορές ο πρωθυπουργός με δική του πρωτοβουλία έχει οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντί του στη Βουλή. Ήταν η προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό, η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, το παράλληλο πρόγραμμα και το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσήλθε καν.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει σε όλες τις «βολές» που θα εκτοξευθούν από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα