Τσίπρας: Θα ζητήσει μέτρα κατά της Τουρκίας για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης

Τσίπρας: Θα ζητήσει μέτρα κατά της Τουρκίας για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Αρχείο Eurokinissi

Να υιοθετηθούν μέτρα από την Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 4.30 μ.μ., ώρας Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.

Δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας, ενώ Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θυμίζουμε άλλωστε πως χθες, μιλώντας στον στον Sport24 Radio 103,3, ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου το ζήτημα του διλήμματος των επικείμενων εκλογών, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Εμείς δείξαμε πως βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Τώρα ο στόχος είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί, όχι όποιος αντέξει όπως λέει η άλλη πλευρά”.

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και θα τονίσει πως σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Ο στόχος είναι να συμφωνηθούν οι βασικές επιλογές ως προς τη νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική ‘Αμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και πάντως πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρός του.

Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό θα σημειώσει πως η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δε θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ – της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό απαιτείται να εξευρεθούν νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ μέχρι το 2050.

Ως προς την εμβάθυνση της Ευρωζώνης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την Ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. Είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας.

Θα υποστηρίξει, επίσης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

Πέμπτη:

13.00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)

15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

16.30 Έναρξη εργασιών

20.15 Δείπνο εργασίας

Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο

Παρασκευή:

09.30 Αφίξεις ηγετών

10.30 Συνεδρία για το ευρώ

13.30 Συνέντευξη Τύπου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα