Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 349 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 85 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 82, το ΚΙΝΑΛ με 56, η ΝΔ με 50, το ΜεΡΑ25 με 39 και το ΚΚΕ με 37.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 198 ερωτήσεις, 104 Αναφορές, 37 Επίκαιρες ερωτήσεις,  2 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 8 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 8.3.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα τη τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνεται με επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την αστυνομική βία. Συγκεκριμένα, κάνει αναφορά στα φαινόμενα αστυνομικής βίας  στη Νέα Σμύρνη, την περασμένη Κυριακή, σχολιάζοντας ότι ξεπερνούν κάθε όριο και ότι τέτοια περιστατικά αποτελούν συστηματικό φαινόμενο. Με βάση τα παραπάνω, ρωτάει τον πρωθυπουργό για πόσο ακόμη θα επιτρέπει αυτά τα  φαινόμενα αστυνομικής βίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Ρωτά επίσης, γιατί δεν αποσύρει άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης αστυνομικών με βαρύ οπλισμό, όπως αυτοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, και για ποιο λόγο έπαυσε την Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τσιγκρής Άγγελος, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Τσιάρα Κωνσταντίνο, θίγει το θέμα της εκδίκασης των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. Παραθέτει τους λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο θύμα αισθάνεται ότι θυματοποιείται ξανά από το σύστημα δομής και λειτουργίας των ελληνικών δικαστηρίων. Προτείνει λοιπόν κάποιες αλλαγές στο σύστημα αυτό, όπως η άμεση εκδίκαση. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί έτσι ώστε να γίνουν οι αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Οι συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων διανομέων.

Έξι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, απευθύνουν ερώτηση προς τον Χατζηδάκη Κωνσταντίνο (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων διανομέων. Τονίζοντας τον φόρτο εργασίας που έχουν οι εργαζόμενοι του κλάδου κατά την πανδημία, αναφέρουν ότι τόσο οι όροι εργασίας τους όσο και οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Γέρνουν ως παράδειγμα την καταγραφή αμέτρητων ατυχημάτων από διανομείς φαγητού την τελευταία περίοδο. Ερωτάτε λοιπόν ο Υπουργός ποια μέτρα προτείνετε να λάβει έτσι ώστε να μετριαστούν οι υπερωρίες και να ενταχθεί το επάγγελμα του ταχυμεταφορέα στα “Βαρέα και Αθνυγιεινά”.  

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 9.3.2021

ΜέΡΑ25: Έξαρση φαινομένων αστυνομικής βίας.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Αδάμου Κωνσταντίνα, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τα φαινόμενα αστυνομικής βίας. Με αφορμή τα γεγονότα αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή, 06.03.2021, κάνει αναφορά σε πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά. Αναφέρει επίσης, ότι σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής κ. Αλιβιζάτου, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της η εν λόγω επιτροπή. Στο κείμενο της ερώτησής της ρωτά τον Υπουργό πως είναι δυνατόν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να αναφέρονται  στις πολιτικές πεποιθήσεις, τα φρονήματα και τη δράση του συλληφθέντα στη Νέα Σμύρνη και αν σκοπεύει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την έξαρση των περιστατικών βίας και την ανεξέλεγκτη δράση της αστυνομίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταθέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαμουλάκης Χάρης και Φάμελλος Σωκράτης. Η αίτηση αφορά το Μνημόνιο Κατανόησης (M.o.U.) που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου εταιρείας. Οι βουλευτές ζητούν λοιπόν από τον Υπουργό να καταθέσει το εν λόγω Μνημόνιο, αναγνωρίζοντας την γεωπολιτική σημασία του έργου για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, αλλά και των ενδεχόμενων επιβαρύνσεων που θα προκύψουν στη χώρας μας, από την κατασκευή και τη συντήρηση του για το ηλεκτρικό σύστημα και τους καταναλωτές. 

Δείτε την Α.Κ.Ε. εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Παρενέργειες εγκεκριμένων εμβολίων σε εμβολιασθέντες.

Οι βουλεύτριες της Ελληνικής Λύσης, Αθανασίου Μαρία και Ασημακοπούλου  Σοφία – Χάιδω, απευθύνοντας ερώτηση στον Βορίδη Μαυρουδή (Υπουργός Εσωτερικών) και στον Κικίλια Βασίλειο (Υπουργός Υγείας), θίγουν το θέμα των εμβολίων. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι μεταξύ των εμβολιασμένων πολιτών έχουν καταγραφεί πολλές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ενώ τα εμβόλια αυτά κατά του COVID-19, ήταν εγκεκριμένα. Βάσει αυτών Ερωτώνται οι Υπουργοί γιατί τα ανωτέρω επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δεν είναι δημοσιευμένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, γεγονός που επέφερε το αποτέλεσμα να αποκλείονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες της χώρας μας από την εν λόγω πληροφόρηση και ποια ακριβώς είναι τα ακριβή συστατικά στοιχεία των ανωτέρω εγκεκριμένων εμβολίων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 10.3.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών από εν ενεργεία βουλευτή.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας. Συγκεκριμένα, κάνει αναφορά στα περιστατικά της περασμένης Κυριακής στη Νέα Σμύρνη και ειδικά στα σχετικά βίντεο που δείχνουν ένστολους αστυνομικούς να χτυπούν πολίτη. Επισημάνει πως την επόμενη μέρα, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς και έκανε αναφορές για τα πολιτικά του φρονήματα. Χαρακτηρίζοντας την παραπάνω πράξη αντισυνταγματική, ρωτά τον Υπουργό αν θα διερευνήσει πως γνώριζε ο κ. Κυρανάκης τα στοιχεία του νεαρού, τις πολιτικές του πεποιθήσεις και το που βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες και αν αληθεύει ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε βουλευτές από πολιτικό κόμμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Σοβαρή έλλειψη στη διαγνωστική διαδικασία για χορήγηση ιατρικού πιστοποιητικού ψυχικής υγείας σε αιτούμενους άδεια οπλοκατοχής.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, καταθέτει ερώτηση προς τον Κικίλια Βασίλειο (Υπουργός Υγείας) και τον Χρυσοχοϊδη Μιχαή (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη), σχετικά με τις άδειες οπλοκατοχής. Η βουλεύτρια αναφέρει ότι ενώ απαιτείται πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας ψυχιάτρου, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου για κατοχή όπλου, δεν απαιτείτε κάτι αντίστοιχο για για τη χορήγηση της άδειας αγοράς όπλου για θήρα. Κατόπιν των ανωτέρω ρωτά τους Υπουργούς πώς και πότε προτίθεται να ενεργήσει κατά λόγο αρμοδιότητάς σας προκειμένου να καλυφθεί το επισημανθέν άκρως επικίνδυνο νομοθετικό και διαδικαστικό κενό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 11.1.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση των νόμιμων προϋποθέσεων πρόσληψης του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, θίγουν ξανά το θέμα του Δημήτρη Λιγνάδη. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γιάννης Λιγνάδης , αδερφός του μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κατά την περίοδο που ήταν διευθυντής ο Δημήτρης Λιγνάδης παρ’ όλο που ο ίδιος επαγγέλλεται μεταφραστής. Κατόπιν τούτων, ερωτώνται μεταξύ άλλων οι κ.κ. Υπουργοί: “Προκύπτει θέμα αναδρομικής ακύρωσης της σύμβασης ορισμένου χρόνου και απαίτησης επιστροφής των ποσών που έχουν εισπραχθεί από τον ωφελούμενο, όταν η συγκεκριμένη πρόσληψη έχει γίνει χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις ;” και ζητούν την κατάθεση σχετικών εγγράφων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δομές προστασίας γυναικών και συμβουλευτικά κέντρα.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κουμουτσάκος Γεώργιος, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο θέμα των δομών προστασίας γυναικών καθώς όπως αναφέρει το ζήτημα της προστασίας των γυναικών θυμάτων βίας, αποτελεί σήμερα ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Υποστηρίζοντας ότι είναι χρέος της Πολιτείας να φροντίσει τους ψυχικά τραυματισμένους συνανθρώπους μας, ρωτά τον Υπουργό “Ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων που λειτουργούν υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) και δεδομένου ότι είναι ένα διαρκές αίτημα της κοινωνίας, ποιες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές απαιτούνται για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα στη λειτουργία τους, καθώς και στην αντιμετώπιση του προβλήματος κακοποίησης γυναικών συνολικά;” και “Σκοπεύει το Υπουργείο να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ως άνω δομών και στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και να ενισχύσει το δίκτυο αυτών των δομών;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 12.3.2021

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Απαράδεκτες οι πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών εν μέσω πανδημίας.

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα (Νάντια), καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Αναφέρει ότι δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό το οικονομικό πλήγμα των πολιτών, από τις εισπρακτικές εταιρείες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Επισημάνει ότι εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών και έντονες διαμαρτυρίες ενώσεων δανειοληπτών έχουν αναδείξει το μέγεθος ενός καθημερινού προβλήματος. Ρωτά λοιπόν τον Υπουργό αν σκοπεύει να προβεί σε συγκεκριμένη ρύθμιση για το πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών και αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου, έχουν διαπιστώσει παρατυπίες στον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελιών στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης και των συνεπειών της.

Ο βουλευτής, Κόκκαλης Βασίλειος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το φαινόμενο της ερημοποίησης που πλήττει με μεγάλη ένταση της Χώρα μας. Αναφέρει ότι  ιδιαίτερη επίδραση έχει στην αγροτική παραγωγή, καθώς το είδος, η ποσότητα και η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα. Συνεπώς ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό ποιες είναι οι θέσεις της Χώρας στις εργασίες της επιτροπής για την αναθεώρηση της σύμβασης για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα