Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 298 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 96 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η ΝΔ με 51, η Ελληνική Λύση με 50, το ΜέΡΑ25 με 38, το ΚΙΝΑΛ με 44, και το ΚΚΕ με 19.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 153 ερωτήσεις, 119 Αναφορές, 16 Επίκαιρες ερωτήσεις, 3 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 22.3.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Παράτυπες προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ με παράβλεψη διαδικασιών ΑΣΕΠ και Πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και κατάρτιση.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρυσοχοϊδη Μιχαήλ. Η ερώτηση αφορά παρατυπίες σχετικά με τη διαδικασία στελέχωσης της ελληνικής αστυνομίας, και μάλιστα, παράβλεψη διαδικασιών ΑΣΕΠ και Πανελλαδικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι με προκήρυξη του Οκτώβρη του 2019, η κυβέρνηση προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις 1500 ειδικών φρουρών εκτός ΑΣΕΠ κι εκτός Πανελληνίων, ενώ ταυτόχρονα με την προκήρυξη για την πρόσληψη των ειδικών φρουρών, καταργήθηκαν οργανικές θέσεις αστυφυλάκων. Κατόπιν τούτων, ρωτά τον Υπουργό γιατί ενώ η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από την κορυφή της λίστας με τους περισσότερους αστυνομικούς, αποφασίζεται η πρόσληψη προσωπικού για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μάλιστα με αδιαφανείς και fast track διαδικασίες και ποιες ακριβώς ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ ικανοποιούνται.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Χρήση μηνυμάτων στον πενταψήφιο αριθμό 13033 για τη μετακίνηση των πολιτών.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γρηγοριάδης Κλέων, απευθύνει ερώτηση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη χρήση μηνυμάτων για τη μετακίνηση των πολιτών. Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι δεν είναι πλέον αποδοτική η χρήση sms για την τήρηση των μέτρων καθώς ο ορισμός της παράβασης αφήνεται στην κρίση κάθε αστυνομικού, ο οποίος με την σειρά του δέχεται πιέσεις. Με βάση αυτά ρωτάει τον Υπουργό αν σκοπεύει η κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει την χρήση γραπτών μηνυμάτων για τις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς και αν μπορεί να οργανώσει σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας, με την ενίσχυση του ΕΣΥ, και την ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Με ερώτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αναστασιάδης Σάββας, απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και θίγει το θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων εν όψει της πανδημίας. Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι παρά τα μέτρα ενίσχυσης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που έχει λάβει η κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες είναι πολύ ανήσυχοι για τις υποχρεώσεις της “επόμενης ημέρας”. Ρωτά λοιπόν τον Υπουργό αν εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις που αυτή την περίοδο παραμένουν κλειστές καθώς και αν προτίθεται να επιδοτήσει τις πάγιες δαπάνες τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 23.3.2021

ΜέΡΑ25: Σκανδαλώδης η παραχώρηση στην εταιρεία Cisco προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών_τριών και εκπαιδευτικών.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, με ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, σχολιάζει το θέμα της σύμβασης του Υπουργείου με την εταιρία Cisco. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο φέρεται να παραχώρησε στην εταιρία αυτή τα προσωπικά δεδομένα όλων των χρηστών της τηλεκπαίδευσης. Την ίδια ώρα, κατά τον βουλευτή, η Υπουργός αρνούνταν να δημοσιεύσει την σύμβαση και διατεινόταν ότι το Webex ήταν δωρεά της εταιρείας. Με βάση τα παραπάνω και τώρα που η σύμβαση δημοσιεύτηκε έπειτα από πιέσεις του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής ρωτά την Υπουργό αν γνώριζε τι ακριβώς παραχωρεί στην εταιρία Cisco, ή δηλώνει άγνοια και ως εκ τούτου δεν επιτέλεσε επαρκώς το ρόλο της ως κεφαλή αυτού του υπουργείου. Επίσης ρωτάει τι θα γίνει αυτή τη στιγμή με τα μεταδεδομένα που συνέλεξε, και συνεχίζει να συλλέγει, κάθε μέρα τηλεκπαίδευσης η Cisco και πώς εξηγεί τη λέξη «δωρεά», που ήταν η απάντησή της κάθε φορά που γινόταν αναφορά στη σύμβαση με την Cisco.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης τα μεγάλα έργα υποδομών.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Καραμανλή Κωνσταντίνο. Οι βουλευτές επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, μεγάλα έργα όπως η επέκταση της Αττικής Οδού, έμειναν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Επικαλούνται επίσης τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και ρωτούν τον Υπουργό ποια έργα περιλαμβάνει η λίστα της ελληνικής πρότασης με τα έργα υποδομών, ποια εξ αυτών απορρίφθηκαν, ποιοι οι λόγοι απόρριψής τους, ποιες οι επιπτώσεις της εν λόγω εξέλιξης στο χρόνο ολοκλήρωσης των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων και ζητούν την κατάθεση σχετικών εγγράφων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ανεπίδεκτος μαθήσεως ο κρατικός μηχανισμός μετά τις τελευταίες θεομηνίες.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μυλωνάκης Αντώνιος, απευθύνει ερώτηση στα Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες που προέκυψαν. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε καταγγελίες κατοίκων της Αττικής που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επικίνδυνα ηλεκτροφόρα καλώδια και δένδρα που μπορούν να καταπέσουν, θέτοντας θέματα ασφάλειας. Επίσης, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τα προληπτικά μέτρα που έλαβε ο κρατικός μηχανισμός στην πιθανότητα μίας νέας κακοκαιρίας, καθώς δεν έχει φροντίσει ακόμα να καλύψει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την προηγούμενη. Βάσει των παραπάνω ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ποιες αρχές έπρεπε να αναλάβουν τον έλεγχο καταλληλότητας και κατάστασης των υψηλών δέντρων και των ηλεκτροφόρων καλωδίων καθώς και σε τι ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα ο κρατικός μηχανισμός μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Μήδεια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 24.3.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Να ελεγχθεί η πολυεθνική Edilmac, υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα για καταχρηστικές απολύσεις και επιδείνωση των όρων εργασίας των εργαζομένων της.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μάλαμα Κυριακή, απευθύνεται με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, σχετικά με την εταιρία Edilmac. Συγκεκριμένα η βουλεύτρια αναφέρεται στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της εταιρίας που καταγγέλουν την επιδείνωση των όρων εργασίας τους. Η συγκεκριμένη εταιρία δραστηριοποιείται ως υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός στο μεταλλευτικό μέτωπο της Ολυμπιάδας, και οι εργαζόμενοί της απασχολούνται με την εξορυκτική διαδικασία μέσα στη μεταλλευτική στοά. Ρωτά λοιπόν τον Υπουργό αν έχει ελεγχθεί η πολυεθνική εταιρία Edilmac, υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα, για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοτάξιά της και του ζητά να κατατεθούν τα σχετικά εγγράφα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΑΛ: Κατανομή κρατικής διαφήμισης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, απευθύνεται με ερώτηση προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Λιβάνιο Θεόδωρο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας  K. Σκρέκα. Ο βουλευτής αναφέρει ότι η κατανομή της χρηματοδότησης στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας λόγω πανδημίας, πυροδότησε συζητήσεις για την ευρύτερη κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο για τα κριτήρια όσο και την αδιαφάνεια με την οποία γίνεται αυτή η κατανομή. Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής ρωτά ποιοι κανόνες ισχύουν, με ποια διαδικασία κατανέμεται η κρατική διαφήμιση από τα Υπουργεία, αν τηρούν τον κανόνα του 30% στα Περιφερειακά Μέσα Επικοινωνίας και τέλος τι ισχύει, σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες κατανομής της διαφήμισής τους στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 26.3.2021

Κ.Κ.Ε.: Σχετικά με τις συνέπειες στην αμυντική ικανότητα της χώρας και στους εργαζόμενους από την πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Πέντε βουλευτές από το Κομμουνιστικό Κόμμα, θίγουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους του κλάδου όσο και για την αμυντική ικανότητα της χώρας μας. Επίσης υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα αλλά ευνοούν ξένα συμφέροντα. Με βάση τα παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων, τι θα πράξουν οι Υπουργοί έτσι ώστε να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργολαβικών εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου και να γίνουν εργαζόμενοι των ΕΑΣ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Παροχή στοιχείων για το πλήθος των έγγραφων αντιρρήσεων (Ενστάσεις) κατά των διοικητικών προστίμων λόγω COVID – 19, που έγιναν αποδεκτές από τις αρμόδιες αρχές έκδοσής τους.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη. Επικαλούμενοι δημοσιεύματα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο  διασποράς του COVID – 19 είναι γενικευμένοι και διενεργούνται εντατικά. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν ολοένα πυκνότερες, επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση από τις αρχές που επιβάλουν τα διοικητικά πρόστιμα. Για αυτό τον λόγο οι βουλευτές ρωτούν ποιος είναι ο συνολικός αριθμός (πλήθος) των έγγραφων αντιρρήσεων (ενστάσεις) που υποβλήθηκαν, ποιο είναι το ύψος του ποσού των προστίμων που επιβλήθηκαν και ποιο είναι το ύψος του ποσού που αντιστοιχούσε στις ενστάσεις που έγιναν αποδεκτές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα