Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα. Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως την κοινωνική και οικονομική πολιτική, την παιδεία και την υγεία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε έντονη συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 254 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 105, ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 37, οι Ανεξάρτητοι με 31, η Νέα Δημοκρατία με 28, το ΚΚΕ με 25, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 14 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 143 Ερωτήσεις, 87 Αναφορές, 18 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 4 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 26.09.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η ΔΕΗ εκβιάζει και τρομοκρατεί τους καταναλωτές μέσω των εισπρακτικών εταιρειών, ακόμα κι αυτούς που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Σαράντα εννιά βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με καταγγελίες πολιτών για εκβιασμό εισπρακτικών εταιρειών εις βάρος ακόμη και ευάλωτων νοικοκυριών. Με αναφορά σε χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται στην ερώτηση καταδεικνύεται η υπερβολική πίεση που ασκείται ακόμη και σε δικαιούχους κοινωνικού τιμολόγιου κατά παράβαση των σχετικών όρων. Ρωτούν, έπειτα τον Υπουργό πώς θα προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις εκβιαστικές συμπεριφορές αυτών και τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ειδικά σε ό,τι αφορά αυτά τα νοικοκυριά.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Για τις καθυστερήσεις στην έναρξη του Προγράμματος «Σχολικά γεύματα» τη νέα σχολική χρονιά 2022_2023.

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην έναρξη προγράμματος «Σχολικά γεύματα». Όπως αναφέρει, λόγω της μεγάλης ακρίβειας σε όλα τα είδη διατροφής τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών δεν επαρκούν. Έτσι, τα σχολικά γεύματα αποτελούν στήριγμα για αυτές τις οικογένειες. Ρωτάει, έπειτα τον Υπουργό, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αποκατασταθεί άμεσα η διανομή σχολικών γευμάτων και να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα» επιπλέον σχολικές μονάδες που θέλουν να συμμετάσχουν αλλά και το σύνολο των μαθητών της χώρας.

Δείτε την επίκαιρη ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Δημόσιο χρήμα ζητά η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στη ΒΑ Χαλκιδική.

Ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, σχετικά με τη σύμβαση χρηματοδότησης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold» με τις ελληνικές τράπεζες για το έργο ανάπτυξης των Σκουριών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική. Μια σημαντική παράμετρο που θέτει ο βουλευτής είναι η διακινδύνευση της διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος από την λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ερωτάται, στην συνέχεια, ο Υπουργός αν θα στηρίξει το αίτημα της εταιρείας για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ή/και από τις τράπεζες και πόσα είναι τα φορολογικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από την συγκεκριμένη επένδυση τα τελευταία πέντε έτη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 27.09.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία υπονομεύουν τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη και αυξάνουν τις υγειονομικές ανισότητες στον παιδικό πληθυσμό.

Πενήντα πέντε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν λειτουργικά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού όπως την μεγάλη λίστα αναμονής τακτικών χειρουργείων που υπονομεύουν τις δημόσιες δομές υγείας. Στην συνέχεια, τονίζουν τις πολύτιμες υπηρεσίες του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία για τον παιδικό πληθυσμό που είναι ζωτικής σημασίας για την ισότιμη φροντίδα της κοινωνίας. Τέλος, ρωτούν τον Υπουργό αν θα λάβει κάποια μέτρα για την δραστική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στο νοσοκομείο Παίδων όπως η επίταξη ιδιωτικού τομέα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Χορήγηση των σχετικών εγγράφων με την κατασκευή σταθμού μετρό επί της πλατείας Εξαρχείων.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αδαμοπούλου Αγγελική, ζητά κατάθεση εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, σχετικά με την χορήγηση εγγράφων για την κατασκευή σταθμού μετρό επί της πλατείας Εξαρχείων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Πλατεία Εξαρχείων αποτελεί χώρο κοινωνικοποίησης ανθρώπων και χαρακτηρίζεται από υψηλή βλάστηση κάτι που τίθεται σε κίνδυνο με την κατασκευή σταθμού μετρό στο σημείο αυτό. Έπειτα, ζητάει από τον Υπουργό να κοινοποιήσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου της γραμμής 4 του μετρό, την υποβληθείσα μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οποιαδήποτε άλλη πράξη που σχετίζεται με το έργο κατασκευής σταθμού μετρό επί της Πλατείας Εξαρχείων.

Δείτε την αίτηση κατάθεση εγγράφων εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Άδικος αποκλεισμός 1.002 παιδιών από το πρόγραμμα των voucher ΕΣΠΑ στην Άρτα και 84.000 παιδιών συνολικά σε όλη την Ελλάδα.

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωστή Χατζηδάκη και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα, σχετικά με τον αποκλεισμό 84.000 παιδιών από το πρόγραμμα των voucher ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα. Ο αποκλεισμός αυτός, αναφέρει έγινε σε μια δύσκολη συγκυρία εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες αυτές πληρούν όλα τα κριτήρια για την ένταξη τους στο πρόγραμμα. Επιπλέον, ο βουλευτής αναφέρεται σε προβλήματα βιωσιμότητας των δομών ΚΔΑΠ λόγω των ελάχιστων voucher. Τέλος, ρωτά τους Υπουργούς αν θα λάβουν κάποια μέτρα προκειμένου να ενταχθούν όλα τα παιδιά στο πρόγραμμα voucher ΕΣΠΑ και αν θα στηρίξουν με μέτρα τις δομές ΚΔΑΠ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 28.09.2022

ΜέΡΑ25: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.. Συγκεκριμένα αναφέρεται στις σημαντικές ελλείψεις που καταγράφονται στα νοσοκομεία εξαιτίας μη παρουσίας αναισθησιολόγου. Στη συνέχεια αναφέρεται στην εισήγηση του 22ου Πανελλήνιου Συνέδριου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας με στόχο την επαναστελέχωση των νοσοκομείων με αναισθησιολόγους σύμφωνα με την οποία απαιτείται η παροχή κινήτρων. Ερωτάται στην συνέχεια ο Υπουργός πώς θα απαντήσει στην προαναφερόμενη εισήγηση προκειμένου να προχωρήσει η επαναστελέχωση αναισθησιολογων στα νοσοκομεία Ε.Σ.Υ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Κερδοσκοπικές πρακτικές από τα funds στα ενυπόθηκα δάνεια.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις κερδοσκοπικές πρακτικές από τα funds στα ενυπόθηκα δάνεια. Συγκεκριμένα, τα funds διαχειρίζονται δάνεια ύψους 87 δις. Ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι “κόκκινα”, τα οποία ενώ τυπικά φαίνονται ως εταιρείες του εξωτερικού, στην πραγματικότητα είναι θυγατρικές εταιρείες ελληνικών τραπεζών. Τα συγκεκριμένα funds ακολουθώντας καταχρηστικές πρακτικές προσπαθούν να ωθήσουν τους οφειλέτες να καταβάλουν το 100% της οφειλής των δανείων της ενώ τα ίδια έχουν αγοράσει τα δάνεια στο 5 έως 10% της αξίας τους. Ερωτάται ο Υπουργός με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν αυτές οι καταχρηστικές πρακτικές των funds και με ποιες ρυθμίσεις θα προστατέψει τους δανειολήπτες από αυτές τις πρακτικές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Αποκλεισμός των επιστημόνων από την πρόσβαση στα επιδημιολογικά _ στατιστικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με τον αποκλεισμό επιστημόνων από κάθε είδους πληροφόρηση των επιδημιολογικών στοιχείων τα οποία διαθέτει ο ΕΟΔΥ στα αρχεία του. Αναφέρεται στη σημασία του γεγονότος να είναι διαθέσιμα τα επιδημιολογικά στοιχεία στο χώρο των ερευνητών-επιστημόνων για την εξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων για την κοινωνία. Έπειτα, ερωτάται ο Υπουργός σε ποιες διατάξεις στηρίχθηκε ο ΕΟΔΥ για να πάρει αυτή την απόφαση και ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο προκειμένου να αρθεί αυτή η απόφαση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 29.09.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ελλιπής, μερική και πρόσκαιρη η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Τριάντα έξι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την ελλιπή στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης ολοένα και διογκώνεται εξαιτίας κυβερνητικών πολιτικών όπως η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης που καταργεί την οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας. Έπειτα, αναφέρουν ότι στο πρόγραμμα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απουσιάζει η ουσιαστική κυβερνητική μέριμνα για την ολική αντιμετώπιση του προβλήματος αφού αφορά μόνο τους νέους έως 40 ετών και όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία η πολιτική αυτή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην λήψη δανείων. Ερωτάται, έπειτα ο Υπουργός αν αρκούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την στεγαστική πολιτική και αν έχουν παρθεί συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Χρηματοδότηση Δήμων για έξυπνες πόλεις: μισό δις ευρώ σε PowerPoint

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Αχμέτ Ιλχάν, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάκη Βορίδη και Κυριάκο Πιερρακάκη, αντίστοιχα, σχετικά με την μη υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την χρηματοδότηση των Δήμων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Δήμοι για την προδιαγραφή έργων προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση τους και παρά την υποβολή προτάσεων εμπροθέσμως, έχουν δοθεί ελάχιστες εγκρίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για την εφαρμογή τους. Έπειτα, ο βουλευτής αναφέρει ότι παρά την μη εφαρμογή αυτών των προτάσεων το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην παρουσίαση νέου προγράμματος και κατ’ επέκταση ζητάει υποβολή νέων προτάσεων από τους Δήμους. Τέλος, ρωτάει τους Υπουργούς ποια μέτρα επρόκειτο να λάβουν οι Υπουργοί για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης δεδομένου ότι η ψηφιακή μετάβαση στην κοινωνία είναι σημαντική για την ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία της γνώσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Συνθήκες εργασίας και εργασιακά δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών.

Επτά βουλευτές του ΜέΡΑ25 απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μάκη Βορίδη και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα, σχετικά με τις προβληματικές συνθήκες εργασίας των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών που τους οδηγεί να βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας. Οι προβληματικές συνθήκες εργασίας που αναφέρουν ενδεικτικά είναι η υποστελέχωση του προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα την μη παροχή αδειών στους εργαζόμενους. Τέλος, ρωτούν τους Υπουργούς ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 30.09.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Λήψη μέτρων για την Περιβαλλοντική προστασία της Μεσογείου

Ερώτηση καταθέτουν τριάντα οχτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με την μη υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για την περιβαλλοντική προστασία της Μεσογείου. Έπειτα, αναφέρονται στις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθυστέρηση της επικύρωσης μιας σειράς από συνθήκες για την προστασία της Μεσογειακής βιοποικιλότητας. Τέλος, αναφερόμενοι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στην Μεσόγειο ρωτούν τον Υπουργό ποια μέτρα επρόκειτο να ληφθούν προκειμένου να προχωρήσει η επικύρωση των συνθηκών και τι πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της προστασίας της Μεσογείου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Προβλήματα και ελλείμματα στην υλοποίηση της παράλληλης στήριξης

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, απευθύνει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά που συμμετέχουν στην γενική εκπαίδευση και χρειάζονται παράλληλη στήριξη λόγω ελλείψεων και υποχρηματοδότησης στην Ειδική Αγωγή. Στην συνέχεια, αναφέρεται σε πρόσφατο πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής “Συνήγορος του Πολίτη” που επισημαίνει ότι χρειάζεται μια γενικότερη αλλαγή στον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση της εκπαιδευτικής ένταξης μαθητριών και μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από το Υπουργείο Παιδείας. Τέλος, ερωτάται η Υπουργός σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή κα ένταξη όλων των παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην σχολική κοινότητα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα