Μιχελογιαννάκης: Όταν μας βολεύει οι αγρότες είναι αριστεροί και όταν δεν μας βολεύει γίνονται ακροδεξιοί

Μιχελογιαννάκης: Όταν μας βολεύει οι αγρότες είναι αριστεροί και όταν δεν μας βολεύει γίνονται ακροδεξιοί
ΑΘΗΝΑ- Απεργία πεινάς μαζί με τους σύρους πρόσφυγες αποφάσισε να ξεκινήσει (φωτο) ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.(EUROKINISSI-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ντροπή τις διαρροές περί ακροδεξιών στοιχείων στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ σημειώνει πως αν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πιάσει την εισφοροδιαφυγή, τότε δεν είναι ικανή να κυβερνήσει. Τι προτείνει για τους αγρότες

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με το ασφαλιστικό και τις ρυθμίσεις για τους αγρότες που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση στη βουλή, ενώ, σε δήλωσή του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, προανήγγειλε πως θα το καταψηφίσει.

Το NEWS 247 μίλησε με τον βουλευτή από την Κρήτη, ο οποίος και εξήγησε πως τα μέτρα για το ασφαλιστικό δεν επιβάλλονται από την Ευρώπη και άρα επιδέχονται βελτιώσεων, κατέκρινε τις κυβερνητικές διαρροές που χαρακτήρισαν τους αγρότες που κινητοποιούνται ακροδεξιούς, ενώ έκανε τις δικές του προτάσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού, χωρίς δραματική αύξηση των εισφορών στους αγρότες.

“Δεν αρνήθηκε κάτι ο Μιχελογιαννάκης. Εγώ κάνω την αντιπρόταση και λέω τα της κοινωνίας” σημειώνει ο βουλευτής και τονίζει: “Είναι ντροπή αυτά που καθόμαστε και λέμε ότι οι αγρότες που ξεσηκώνονται σήμερα, είναι ακροδεξιοί και ακροδεξιά στοιχεία. Δηλαδή όταν πηγαίναμε στον Ορχομενό ήταν αριστεροί, όταν μας βολεύει και όταν δεν μας βολεύει γίνονται ακροδεξιοί;”.

Τι προτείνει ο βουλευτής για βιώσιμο ασφαλιστικό

Ο βουλευτής από την Κρήτη μας έδωσε τρεις προτάσεις, οι οποίες υποστηρίζει θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού, χωρίς όμως να προχωρήσουν οι εξανλτητικές εισφορές στους αγρότες:

1. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων όπως έγινε στις τράπεζες. Ένας από όλους τους τρόπους να γίνει αυτή είναι να χρησιμοποιηθούν και τα αποθεματικά ακίνητης και κινητής περιουσίας των ταμείων, τα οποία είναι 18,9 δισ, όσο και εναπομείναντα χρήματα που έμειναν από την ανακεφαλαιοποίηση στην τράπεζα της Ελλάδος.

2. Να αξιοποιηθεί επιτέλους η ακίνητη και κινητή περιουσία των ταμείων. Έρευνα αναφέρει πως ένα 30% της ακίνητης περιουσίας των ταμείων είναι αναξιοποίητη. Μπορεί να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν κτίρια, κινηματογράφοι κτλ. Είναι ντροπή να υπάρχουν τεράστιοι χώροι ανοίκιαστοι και το δημόσιο να πληρώνει τόσα χρήματα σε ενοίκια το μήνα, μόνο στα υπουργεία.

3. Δεν πρέπει να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση, η οποία πριν τα μνημόνια ήταν 19 δις και σήμερα έχει πέσει στα 11 δισ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν πρόκειται για απαιτήσεις της Ευρώπης

Όταν ρωτάμε τον κ. Μιχελογιαννάκη για τυχόν ενστάσεις των δανειστών εκείνος δηλώνει βέβαιος πως δεν πρόκειται να υπάρξει αντίδραση. “Αυτά όλα θα τα δεχτεί η Ευρώπη. Οι έξω θέλουν εξοικονόμηση” σημειώνει και αντιπαραθέτει τις πολιτικές των περασμένων κυβερνήσεων που άφησαν τρύπα 38 δισ στα ταμεία, όπως ισχυρίζεται: “Είναι το έλλειμμα των ταμείων από το 2010, ως το 2013 και αυτό έχει ονοματεπώνυμο. Ήταν τα 14 δισ του PSI, ήταν 14 δισ ανείσπρακτες εισφορές, 6 δισ ήταν οι τόκοι κτλ. Αποδεικνύεται τι έκαναν τα μνημονιακά κόμματα. Αυτή την πολιτική οι έξω δεν τη θέλουν. Δεν θα εισπράξεις αν διπλασιάσεις την εισφορά” αναφέρει.

“Για ποιο λόγο ο τριπλασιασμός των εισφορών; Για ποιο λόγο να σε αφήνει με 216 ευρώ, αν παίρνεις ένα χιλιάρικο; Με 200€ που σου παίρνει με το φόρο, 200€ από την προκαταβολή, 200€ στην κύρια σύνταξη, 69€ από την εισφορά υγείας, 75€ από την εισφορά στην επικουρική και 40€ από την εισφορά στο εφάπαξ, συν τα 610 ευρώ που σου παίρνει σαν φόρο επιτηδεύματος; Για ποιο λόγο γαμώτο; Παράπονο το έχω” μας αναφέρει ο βουλευτή. 

Δεν είναι δυνατό να θεωρείς ότι όλοι οι αγρότες εισφοροδιαφεύγουν

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης εστιάζει την κριτική του στο γεγονός πως το νέο ασφαλιστικό θεωρεί όλους τους αγρότες εισφοροδιαφεύγοντες. “Είναι δυνατό να υποθέτεις ότι και οι 330.000 αγρότες είναι εισοφροδιαφεύγοντες; Ή θεωρείς ότι είναι εισφοροδιαφεύγοντες όλοι και διπλασιάζεις και τριπλασιάζεις φόρους και εισφορές ή θεωρείς ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και ούτε καν τους αγγίζεις. Για την ακρίβεια πρέπει να μειώσεις, για να εισπράξεις” σημειώνει. “Από όλους τους αγρότες οι 3000 πράγματι μπορεί να εισφοροδιαφεύγουν. Αυτούς πρέπει να τους βρεις. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνεις και με τη φορολόγηση” εξηγεί και τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στον εντοπισμό των εχόντων και παράλληλα να προχωρήσει σε κλιμακωτή φορολογία. “Δεν γνωρίζει (η κυβέρνηση) πως στην Ήπειρο ή αλλού, για παράδειγμα, είναι μικρός ο κλήρος, ενώ στη Λάρισα κάποιος έχει 300 και 400 στρέμματα; Δεν μπορείς να πιάσεις αυτόν με τα 300, 400 στρέμματα; Κλιμακωτή φορολογία και ο μικρός κλήρος να μείνει όπως είναι ή και να ελαφρυνθεί”.

Αν δεν είμαστε ικανοί να βρούμε αυτόν που εισοφοροδιαφεύγει, δεν είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε

Ο βουλευτής εμφανίζεται βέβαιος πως μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα της μη καταβολής εισφορών. “Να γίνουμε πιο επιθετικοί στην εισφοροδιαφυγή. Αν δεν είμαστε ικανοί να βρούμε εκείνον που εισφοροδιαφεύγει, ε, τότε δεν είμαστε ικανοί να κυβερνούμε. Αυτό το ποσοστό 1%, 2% που έχει μεγάλο εισόδημα να το βρει η κυβέρνηση και να πάρει ότι μπορεί. Σήμερα με τις διασταυρώσεις που υπάρχουν; Σε ένα χωριό να πας 1000 κατοίκων, ένας είναι που έχει 40 και 50 τόνους λάδι. Στο καφενείο να κάτσεις, θα σου πουν ποιος είναι. Από εκεί και πέρα λύνεται η κατάσταση” αναφέρει.

Πάντως ο Κρητικός πολιτικός εμφανίζεται αισιόδοξος πως οι προτάσεις του θα εισακουστούν: “Βλέπω πάντως ότι, όποια πρόταση κάνω, σιγά, σιγά περνάει. Είχα βγει με το μπλοκάκι, αποσύρθηκε. Είχα πει ότι είναι μνημονιακή πρακτική να χτυπούμε τους αγρότες, διατάχθηκε ΕΔΕ. Πιστεύω πως πάλι θα περάσουν οι προτάσεις” είπε και συμπλήρωσε :”Πιστεύω ότι θα εισακουστώ, γιατί μεταφέρω το δίκαιο και την αλήθεια”.

Δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που θα φέρει αυτό το ασφαλιστικό

Ρωτήσαμε τον κ. Μιχελογιαννάκη αν θα καταψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και μας εξήγησε πως το σημαντικό δεν είναι τι θα γίνει με το ασφαλιστικό στη βουλή. “Το σημαντικότερο δεν είναι αν δεν θα περάσει από τους βουλευτές, αυτό είναι το τελευταίο. Το σημαντικό είναι ότι διαλύει μια ομάδα, η οποία είναι το πρώτο μας πόδι. Το δεύτερο είναι ο τουρισμός. Αν εξωθήσουμε τον αγροτικό τομέα στον αφανισμό είμαστε για κλάματα, δεν είμαστε σοβαροί” σημειώνει και εξηγεί πως αν έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, τότε δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που το φέρνει, αλλά “θα έχει μεταμορφωθεί”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα