Μήνυμα Καραμανλή προς συμμάχους που επιθυμούν μοιρασιά στο Αιγαίο- Κριτική στην ΕΕ

Μήνυμα Καραμανλή προς συμμάχους που επιθυμούν μοιρασιά στο Αιγαίο- Κριτική στην ΕΕ
Ο Κώστας Καραμανλής Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης εκτενώς στα ελληνοτουρκικά, ενώ επισήμανε τις αδυναμίες της ΕΕ και υιοθέτησε το αφήγημα της ΝΔ περί σταθερότητας

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση πως δε νοείται μοιρασιά στο Αιγαίο με την Τουρκία, κριτική προς τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση και αιχμές για τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, περιείχε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο. 

Την ίδια στιγμή, με το βλέμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, o κ. Καραμανλής υιοθέτησε πλήρως το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί σταθερότητας. 

“Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή. Επιλογή που είχε τρία κεφαλαιώδους σημασίας σκέλη: Πρώτον την ένταξη της χώρας μας, σε ένα χώρο ειρήνης, ασφάλειας και αλληλεγγύης έναντι της μόνιμης απειλής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξ Ανατολών. Δεύτερον, την ένταξή της σε ένα χώρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Και, τρίτον, την ένωσή της με μια μεγάλη ομάδα δημοκρατικών κρατών, διασφαλίζοντας έτσι το δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο στο παρελθόν συχνά είχε αμφισβητηθεί”, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Εκτίμησε ότι η στρατηγική αυτή επιλογή δικαιώθηκε απόλυτα στα σαράντα περίπου χρόνια που πέρασαν. 

Καραμανλής: “Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την ΕΕ” 

Εξέφρασε όμως και την άποψη ότι: “Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.” 

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για διάχυτη αναποτελεσματικότητα, εσωστρέφεια και απογοήτευση σε πολλές περιπτώσεις. Άφησε ειδικότερα αιχμές για τη Γερμανία λέγοντας: “Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις.” 

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Η αδυναμία της Ένωσης να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά εκδηλώθηκε εμφαντικά κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση που ανέκυψε το 2008 – 2009.” Σημείωσε μάλιστα: “Η περίπτωση της χώρας μας υπήρξε χαρακτηριστική. Προφανώς δεν αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Δεν αμφισβητείται όμως ότι και η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων. Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής.” 

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε επίσης ότι η άρνηση του ευρωπαϊκού Βορρά στην υπό όρους αμοιβαιοποίηση του χρέους και τη μεταφορά πόρων από τα εμπορικά πλεονάσματά τους προς τις ασθενέστερες χώρες, που είναι η ουσία αλλά και η βασική προϋπόθεση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και μάλιστα με επίκληση μεταξύ άλλων και έωλων ηθικοπλαστικών επιχειρημάτων, “ισοδυναμεί με άρνηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής.” 

Προειδοποίησε επίσης για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιθωριοποίηση ογκούμενων ομάδων του πληθυσμού, την έλλειψη προοπτικής για όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους και ακόμα την συνεχή αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. “Το μεταπολεμικό όμως ευρωπαϊκό θαύμα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα στηρίχτηκε ακριβώς σε αυτή την αίσθηση διαρκούς βελτίωσης του επιπέδου ζωής για τους πολλούς”, υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: “Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη. Διότι η διεύρυνση των ανισοτήτων και ο κοινωνικός αποκλεισμός, εκτός από θέμα εξόχως ανθρωπιστικό, είναι η νάρκη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής ομαλότητας. Και η εικόνα ανά την Ευρώπη ασταθών κυβερνήσεων, αδύναμων ηγεσιών και ενίσχυσης κινημάτων και κομμάτων αντισυστημικού χαρακτήρα είναι άμεσα συνυφασμένη με τα προαναφερθέντα.”

Ποιοι κατά τον Καραμανλή “ουρανοβατούν” όσον αφορά στη Ρωσία 

Επισήμανε επίσης την υστέρηση της Ευρώπης στην μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα και μάλιστα διαφώνησε με τη στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

“Πράγματι η ρωσική εισβολή ήταν πράξη απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όμως τούτη την ώρα, με τους κινδύνους της κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης να ελλοχεύουν, προέχει η κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι την διαπραγμάτευσεων”, υποστήριξε ο κ. Καραμανλής και σχολίασε: “Όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη οιασδήποτε των αντιμαχόμενων πλευρών είτε ουρανοβατεί είτε υστερόβουλα ευνοεί την διαιώνιση της σύγκρουσης. Και πάντως πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειές του. Αντί όμως να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου, άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων.” 

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε επομένως την ανάγκη “η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της και πρωτοβουλίες.” Ενώ διαμήνυσε ότι: “Δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας.” 

Καραμανλής: “Να μην έχουμε αυταπάτες με την Τουρκία- Υποχωρήσεις δε λύνουν το πρόβλημα”

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία “επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα είναι το βασικό εμπόδιο για την πραγμάτωση αυτών των επιδιώξεων” και εκτίμησε ότι ότι περιστασιακές αυξομειώσεις στην ένταση με την Τουρκία δεν ακυρώνουν το δόγμα της “γαλάζια πατρίδας”. 

“Οι πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αδιευκρίνιστου καθεστώτος νησιών του Αιγαίου, εν μέσω μάλιστα συγκυριακής ύφεσης, δεν επιτρέπουν αυταπάτες”, εκτίμησε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε: “Διότι είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα. Ή ακόμα χειρότερα ότι μια λύση – πακέτο, όλων των διεκδικήσεων δηλαδή που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση.” 

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε επίσης: “Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες” και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόσθεσε: “Πολύ ορθώς πράξατε κ. Πρωθυπουργέ που πολύ πρόσφατα το τονίσατε και πάλι.” 

Ο κ. Καραμανλής στη συνέχεια τόνισε: “Καμιά χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θέτει υπό κρίση οιασδήποτε διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης ή δικαστηρίου την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. 

Αυτό πρέπει να το κατανοήσει με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο η Τουρκία. Αλλά και σύμμαχοι και εταίροι που επαναλαμβανόμενα επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου.” 

Ο πρώην πρωθυπουργός ειδικότερα ξεκαθάρισε ότι: 

Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός πάσης συζήτησης. Το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών είναι  αδιαπραγμάτευτο. Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι κατά το Διεθνές Δίκαιο μονομερές και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας. Τελεία και παύλα.”

“Σταθερότητα και προοπτική μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί” 

Κλείνοντας ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι καθώς οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα απαιτούν εγρήγορση και αποφασιστικότητα, “η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, ατέρμονα κομματικά παζάρια. Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας.” 

Και πρόσθεσε: “Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα. Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές.” 

Ο κ.Καραμανλής εκτίμησε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να επιδείξει σοβαρό έργο και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: “Η επόμενη κυβέρνηση, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα