Μήνυμα Τσίπρα κατά της εσωστρέφειας και ανοιχτό προσκλητήριο για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα Τσίπρα κατά της εσωστρέφειας και ανοιχτό προσκλητήριο για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη του μετασχηματισμού του κόμματος. Ανησυχία για εσωκομματικές κόντρες. Κομβική η ομιλία Τσίπρα την Κυριακή στο Φεστιβάλ “Σπούτνικ” της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά σήμερα.

Να σταματήσει η εσωστρέφεια αναμένεται να ζητήσει, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του το μεσημέρι στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη για τον μετασχηματισμό του κόμματος και τη Διακήρυξη.

Η ανησυχία μήπως και “βγουν μαχαίρια” και μήπως επιχειρηθεί “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή είναι έκδηλη, ενώ χθες συνεδρίασαν οι τρεις τάσεις του κόμματος: Οι “προεδρικοί” (Ν. Παππάς, Γ. Μπαλάφας κοκ) στα κομματικά γραφεία της Λεωνίδου, οι “53+” υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στα γραφεία της “Εποχής” και η τάση Τζανακόπουλου – Βίτσα σε μέρος που δεν έγινε γνωστό. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης βρισκόταν σε εκδήλωση καλωσορίσματος νέων μελών στην Καλλιθέα, ενώ την προηγούμενη ημέρα βρισκόταν για τον ίδιο σκοπό στο Μενίδι. Ποιοι είναι τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ; Κυρίως παλιοί Κνίτες και Ρηγάδες, σε ηλικία άνω των 50 ετών- ίσως ο ένας στους δέκα να είναι μεταξύ 40 και 50, γεγονός που δείχνει πως η εσωστρέφεια και η μη ύπαρξη ακόμα εναλλακτικής πρότασης, καθιστά μη πραγματοποιήσιμο το άνοιγμα που επιθυμεί η ηγεσία της Κουμουνδούρου προς τη νεολαία.

Ο κίνδυνος της εσωστρέφειας διεφάνη στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου επί τέσσερις(!) ώρες συζητήθηκε το Σχέδιο Διακήρυξης, το οποίο αποφασίστηκε τελικά να ξαναγραφτεί και να παρουσιαστεί το Σάββατο στην ΚΠΕ, πιθανότατα από τον Νάσο Ηλιόπουλο. Πέτρος Λάμπρου και Νίκος Φίλης φέρεται να είχαν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, εν αντιθέσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που έδειξε ικανοποιημένος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, θα απευθύνει τόσο σήμερα, όσο κυρίως την Κυριακή το βράδυ, με την ομιλία του στο Φεστιβάλ “Σπούτνικ” της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτό προσκλητήριο για ένταξη νέων μελών και θα απευθύνει κάλεσμα στο κόσμο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου για ένταξη και συστράτευση με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Η καμπάνια ένταξης νέων μελών θα είναι τρίμηνη και, όπως έχουν αποκαλύψει τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, επικεφαλής στην εκστρατεία που θα γίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις θα είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που αποτελεί και το “μεγάλο όπλο” της Κουμουνδούρου. Χθες, στην Πολιτική Γραμματεία διευθετήθηκε και το πρόβλημα που υπήρχε με τον e-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για να γίνει κάποιος μέλος στον ηλεκτρονικό ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτείται και μια αυτοπρόσωπη παρουσία σε κομματική οργάνωση, προκειμένου να παραλαμβάνουν την κάρτα τους!!!

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η ενιαία οργανωτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, που θα οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο. Η ΚΟΕΑ (Κοινή Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης) θα εκλέξει και Πολιτική Γραμματεία, ενώ θα συγκροτήσει και Οργανωτικό Γραφείο- στο οποίο θα συμμετέχει σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο Νίκος Μπίστης- με πρόσωπα που, όντως, είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν τον μετασχηματισμό του κόμματος. Επίσης, όπως έχει σημειώσει το news24/7, διαμορφώνεται πλειοψηφία για μετατροπή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σε “ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία”, κάτι που θα αποφασίσει το Συνέδριο.

Η εκκίνηση των διεργασιών για τον μετασχηματισμό ή την ανασυγκρότηση του κόμματος (υπάρχουν ακόμα διαφωνίες και επ’ αυτού όλα θα κριθούν από τη δυναμική που θα αποκτήσει στην πορεία το εγχείρημα, κάτι που θα εξαρτηθεί προφανώς από την πολιτική πρωτίστως πρόταση που θα διαμορφώσει η Κουμουνδούρου και από την πολιτική ή όχι αντιπολιτευτική της στρατηγική) θα δοθεί με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή στο Φεστιβάλ “Σπούτνικ” της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Το Φεστιβάλ ξεκινά σήμερα, με πλούσιο πολιτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα