Μηταράκης για ναυάγιο μεταναστών στη Λέσβο: Η τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε, δεν τους βοήθησε

Μηταράκης για ναυάγιο μεταναστών στη Λέσβο: Η τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε, δεν τους βοήθησε
Ναυάγιο με μετανάστες Eurokinissi

Nαυάγιο σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της περιοχής Παληός στο Μανταμάδο. Τουρκική ακταιωρός εντόπισε το σήμα εκτάκτου ανάγκης που εξέπεμψε το πλοιάριο αλλά δεν παρείχε βοήθεια.

Δυο αγνοούμενοι μέχρι στιγμής σε ναυάγιο λέμβου με πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της περιοχής Παληός στο Μανταμάδο της βορειοανατολικής Λέσβου.

Από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex που επιχειρούν στην περιοχή έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 32 άτομα. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται.

Σε δήλωσή του για το περιστατικό, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης καταλόγισε ευθύνες στην Τουρκία, καθώς όπως ανέφερε ότι τουρκική ακταιωρός εντόπισε το σήμα εκτάκτου ανάγκης που εξέπεμψε το πλοιάριο αλλά δεν παρείχε βοήθεια.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μηταράκη: «Εκφράζω την λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα. 

Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας. 

Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης – δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών.»

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα