Μητσοτάκης: Το 1821 ήταν η γέννηση, σήμερα η αναγέννηση

Μητσοτάκης: Το 1821 ήταν η γέννηση, σήμερα η αναγέννηση
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - Έναρξη των εργασιών της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Eurokinissi

Η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση, σαν και πρώτα αντρειωμένη, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" και ζητώντας η επέτειος να σταθεί αφορμή αναστοχασμού. Χρειαζόμαστε και σήμερα Ιερό Λόχο, είπε αναφερόμενος στη γενιά του brain drain και τους αποδήμους

Στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ως αφορμή αναστοχασμού αλλά και κόμβο για το μέλλον, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην πανηγυρική εκδήλωση της Βουλής για την έναρξη των εργασιών της επιτροπής εορτασμού.

Το 1821 ήταν η γέννηση, σήμερα η αναγέννηση, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι σήμερα η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση, σαν και πρώτα αντρειωμένη, όπως έλεγε ο εθνικός μας ποιητής.

Χρειαζόμαστε και σήμερα Ιερό Λόχο, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη γενιά του brain drain και τους αποδήμους, ενώ ειδική μνεία έκανε στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Συνέδεσε μάλιστα την επέτειο με τις σημερινές προκλήσεις, τις κοινωνικές ανισότητες, το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σημείωσε ότι το 1821 είναι στιγμή η ιδρυτική και είναι ταυτόχρονα και στιγμή ρήξης σε μία Ευρώπη δέσμια της Ιερής Συμμαχίας, όπου ξεσπά και επικρατεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και εννέα χρόνια μετά συγκροτείται κράτος. Το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής ιστορίας έγινε άξονας μιας πολυκύμαντης πορείας στα ανατολικά της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Μεσογείου, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης. “Ένα έθνος αναγεννιέται και μέσα από τις περιπέτειες του προοδεύει όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια. Τα 200 χρόνια λοιπόν της ελληνικής επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους, στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας, υπό το πρίσμα των διδαγμάτων της και με πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μία σημαντική ευκαιρία απολογισμού, αλλά και περίσκεψης και στοχασμού για εθνική αυτογνωσία.

Πρόκειται τελικά για μία επαναγνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό, που θα δώσει στην Ελλάδα μία σημαντική ευκαιρία να ανασυσταθεί εσωτερικά αλλά και να επανασυσταθεί με την σύγχρονη ταυτότητα της στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, σημείωσε.

Χαρακτήρισε δε την υπόθεση των 200 χρόνων από την Επανάσταση, υπόθεση όλων των Ελλήνων παντού στη χώρα αλλά και παντού όπου υπάρχει ελληνισμός. “Το 1821 πολέμησε ηρωικά ο Ιερός Λόχος των διασκορπισμένων νέων μας σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα διαφορετικό ιερό λόχο από τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν, αλλά και από όσους ζουν και προκόβουν σε δεύτερες πατρίδες, χωρίς να ξεχνούν την πρώτη” είπε και πρόσθεσε αναφερόμενος στους απόδημους: “Τώρα έρχονται πιο κοντά μας με τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους”. Η επέτειος αυτή ανήκει όμως, είπε και στους διαχρονικούς φιλέλληνες και σε όσους εμπνεύστηκαν και εμπνέονται από τα οράματα της αμερικανικής, της Γαλλικής και της Ελληνικής επανάστασης.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η επέτειος αυτή γεφυρώνει τις διεκδικήσεις του 20ού με τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, γιατί το νόημα του 1821 είναι διαρκές και είναι οικουμενικό όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι το δημοκρατικό πνεύμα των συνταγμάτων της επανάστασης διαποτίσει την πολιτική ζωή του τόπου τόσο, που η καθολική ψήφος ήταν γεγονός από το 1844, ενώ η αρχή της δεδηλωμένης έλαβε συνταγματική κατοχύρωση το 1875. Στη φιλελεύθερη κοινοβουλευτική Δημοκρατία η Ελλάδα υπήρξε και πολιτικά πρωτοπόρα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, δήλωσε. Αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση νέων επαρχιών στην επικράτεια και Ελλήνων στον εθνικό κορμό, σημειώνοντας ότι η χώρα πλήρωσε βέβαια και υψηλό τίμημα με την απώλεια ιστορικών εστιών του Ελληνισμού, χωρίς να λείψουν οι μαύρες σελίδες, οι δικτατορίες, οι διχασμοί και κυρίως οι εμφύλιες διαμάχες.

“Όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους, άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχτούμε και από τις τραγωδίες. Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη, θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας, γιατί το ισοζύγιο είναι θετικό στα χρόνια αυτά, από την ανέχεια του φτωχού που θυροδέρνει όπως γράφει και ο Εθνικός μας ποιητής, μία παλιά οθωμανική επαρχία έγινε μία ευρωπαϊκή χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, σαν και πρώτα ανδρειωμένη όπως αναφέρεται στον εθνικό ύμνο”, συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας και δημιουργικού σεβασμού με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με αφορμή την επέτειο πρέπει ο εθνικός ξεσηκωμός των Ελλήνων να επανατοποθετηθεί ως δυναμικό συμβάν με μία εμβέλεια ευρωπαϊκή και παγκόσμια, “ως ορόσημο ρήξης με το κακό μας παρελθόν, αλλά και ως δείκτης του μέλλοντος μας”. Σημείωσε ότι η οργανωτική επιτροπή καλείται να υπηρετήσει αυτό το στόχο και ανταποκρίνεται σε αυτό τον πολυδιάστατο χαρακτήρα. Εγκωμίασε τη διοικητική ικανότητα και το ζήλο της επικεφαλής της επιτροπής Γιαννας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη και εξέφρασε τη χαρά του παρουσιάζοντας τα πρώτα 31 μέλη της επιτροπής, που περιλαμβάνουν κορυφαίους πανεπιστημιακούς από την Αμερική και την Αγγλία όπως ο Μark Μazower, Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού όπως η Ελένη Αρβελέρ, από την Ακαδημία Αθηνών όπως ο Βασίλης Ράπανος, από την Εκκλησία της Ελλάδος ο μητροπολίτης Ιγνάτιος, ιστορικούς όπως ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου η Μαρία Ευθυμίου, πολιτικούς επιστήμονες όπως ο Νίκος Μουζέλης και ο Αριστείδης Χατζής, οικονομολόγους όπως ο Ναπολέων Μαραβέγιας, ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ενώ τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα παιδιά της τεχνητής νοημοσύνης, των μαθηματικών, της ιατρικής, της γενετικής, όπως οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ευαγγελία Ζεγγίνη, Μαρία Θεμελή, Νικόλαος Νεγροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Ταρνανάς, ενώ την καινοτομία θαα πρεσβεύουν ο Μάρκος Βερέμης και ο Γκρέγκορυ Παπαδόπουλος.

“Εάν το 1821 ήταν η εκκίνηση, το 2021 είναι ένας κομβικός σταθμός στο δρόμο για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη και των στοιχημάτων που προβάλλονται μπροστά μας, από τις νέες μεγάλες ανισότητες μέχρι το προσφυγικό- μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή” είπε. “Οι κύκλοι της ιστορίας βλέπετε μοιάζουν να ειρωνεύονται τις ιστορίες των ανθρώπων. Εάν κάποτε διεκδικούσαμε όσα δεν είχαμε τώρα, καλούμαστε να προστατεύσουμε τα αγαθά που έχουμε, με σημαντικότερο το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον και αυτό ταυτόχρονα με την προσπάθεια να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο στο πλαίσιο μιας εξωστρέφειας” πρόσθεσε και κατέληξε: “Τότε ήταν η γένεση, σήμερα είναι η αναγέννηση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα