Μητσοτάκης: Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από ψηλά, καιρός να τον δουν κι από χαμηλά

Διαβάζεται σε 5'
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Την ακρίβεια εντόπισε ως την κυριότερη αιτία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός. Ανοιχτό για σημειακές παρεμβάσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Στην αναμονή προσωρινά ο ανασχηματισμός

Στα αίτια του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, που δεν ήταν το επιθυμητό για τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε το μήνυμα.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον Alpha όρισε την ακρίβεια ως βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημειακές παρεμβάσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν θα αλλάξει.

“Δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα και τα ευχάριστα. Η φορολογική συμμόρφωση υπήρχε στο πρόγραμμα μας. Καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα αδικίας. Θα επαναλάβω ότι το τεκμήριο είναι μαχητό όποιος θεωρεί ότι αδικείται, μπορεί να προσφύγει”, είπε.

“Δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις να τις κάνουμε. Αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν θα αλλάξει”, πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε πάντως ότι στο θέμα αυτό “ίσως χρησιμοποιήσαμε λάθος γλώσσα” και επανέλαβε ότι θα γίνουν: “Μόνο επιμέρους διορθώσεις αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες. Αλλαγή στον πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει”.

Δήλωσε επίσης ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ. “Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ ενώ δεν το αντέχει η οικονομία κάνουν λάθος, Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα”, υπογράμμισε.

Είπε επίσης ότι δεν θα καταργηθεί φυσικά ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, δηλαδή δεν θα επιτραπεί η τεκνοθεσία.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε, εν αναμονή ανασχηματισμού, να ξεκαθαρίσει επίσης ότι δεν σχεδιάζει δεξιά στροφή. “Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά – αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί”, τόνισε.

Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027″, τόνισε.

“Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.Διαχείριση δεν σημαίνει εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα, σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε: “Δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών της κυβέρνησης.”

Στο στόχαστρο το ΑΣΕΠ

Ο πρωθυπουργός όρισε επίσης τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Σε εθνικό επίπεδο αναφέρθηκε σε: ακρίβεια, στέγη, Airbnb. ΑΣΕΠ, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα – MMM, οικονομία, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, επενδύσεις, αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής, συνέχιση μείωσης φόρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εστίασε σε: διαπραγμάτευση για τις τέσσερις θέσεις ευθύνης της ΕΕ, άμυνα, ζητήματα τιμών, αγροτικά, ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει αποφασίσει εάν χρειάζονται παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση. Ενώ έβαλε εκ νέου στο στόχαστρο το ΑΣΕΠ.

Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί” δήλωσε και προανήγγειλε ότι: “Είναι προτεραιότητα αυτό για μένα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”.

Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα της υγείας συγκεκριμένα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ σημείωσε ότι οι προληπτικές εξετάσεις προχωρούν με ταχύτητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα