Μητσοτάκης – Αναστασιάδης προς Τουρκία: Καμία συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης προς Τουρκία: Καμία συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο Eurokinissi

Ένα κράτος στην Κύπρο, απόσυρση κατοχικών στρατευμάτων, κατάργηση των εγγυήσεων, αποτελούν το πλαίσιο του ΟΗΕ για διάλογο, ξεκαθαρίζουν στην Τουρκία Αθήνα και Λευκωσία.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, πως η συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο είναι ανεδαφική και εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ έστειλαν στις κοινές τους δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης, εν αναμονή της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Και αυτό καθώς ήδη ο εκλεκτός του Ερντογάν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ναρκοθετεί ήδη το διάλογο επιμένοντας στη φόρμουλα δύο κρατών στην Κύπρο και κάνει λόγο για παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

“Σε Αθήνα και Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το μόνο συμπεφωνημένο και καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης και το θεμέλιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθύμισε ότι και με την πρόσφατη απόφαση 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ξεκαθαρίζει ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα ,μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με διασφάλιση ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας.

“Δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, εμμένοντας στην ανεδαφική θέση περί δύο κρατών κάτι που απορρίπτουν όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και ο ΟΗΕ και η ΕΕ” συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πρόσφατα ότι πως όσοι μιλούν για ΄δυο κράτη δεν ρώτησαν την ΕΕ, όπου η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο κράτος.

“Η Άγκυρα και ο Τατάρ να γνωρίζουν ότι επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου μπορεί να γίνει μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων. Η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και όχι τις στοχεύσεις της Τουρκίας”, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι απαιτείται η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και ότι προαπαιτούμενο επανένωσης είναι η πλήρης απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

“Οι θέσεις μας αυτές ορίζουν και τη στάση μας στις διαπραγματεύσεις που ο ΓΓ του ΟΗΕ θέλει να επανεκκινήσει. Θα είμαστε παρόντες στην άτυπη πενταμερή” είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, εν όψει της επόμενης συνάντησης.

“Προσερχόμαστε στις διερευνητικές με ειλικρινή διάθεση αλλά και με μηδενική αφέλεια. Είναι ένα ακόμη πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας”, τόνισε.

Και ο κ. Αναστασιάδης πέταξε το μπαλάκι στην Τουρκία, η οποία πρέπει όπως τόνισε να αποδείξει ότι επιθυμεί το διάλογο.

“Δεν μπορεί να αναμένεται ένας ουσιαστικός διάλογος κάτω από απειλή ή μονομερείς ενέργειες. Απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας μονομερείς ή έκνομες ενέργειες” τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Μητσοτάκης- Αναστασιάδης συζήτησαν επίσης για το συντονισμό ενεργειών Ελλάδας- Κύπρου ενόψει του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης- 26ης Φεβρουαρίου, καθώς και της 25ης- 26ης Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

“Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα επιδείξει την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη, στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, με έμπρακτη και ενεργό εμπλοκή σε αναμενόμενο μελλοντικό διάλογο”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφερόμενοι στις τριμερείς με Ισραήλ και Αιγυπτο και τη συνεργασία με άλλα κράτη της περιοχής, ξεκαθάρισαν για άλλη μία φορά ότι απο τα σχήματα αυτά δεν αποκλείεται a priori καμία χώρα, αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των γειτόνων της.

“Εμείς δεν είμεθα οι επιτιθέμενοι, αλλά είμεθα αυτοί που επιδιώκουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα