Μητσοτάκης: Διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, αν υπάρξει αποκλιμάκωση

Μητσοτάκης: Διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, αν υπάρξει αποκλιμάκωση
Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Eurokinissi

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ, ζητώντας να σταματήσουν οι προκλήσεις για να αρχίσει ο διάλογος. Τι είπε για το μεταναστευτικό και την ανάγκη αλληλεγγύης από την ΕΕ.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα ειναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά που έχουν, τις θαλάσσιες ζώνες,  έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως με τον Σαρλ Μισέλ, συζήτησαν τις εξελίξεις «σε μια περίοδο ευαίσθητη σε όλη τη Μεσόγειο», σημειώνοντας πως η Τουρκία, “δυστυχώς τους τελευταίους μήνες απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου”.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι απόψεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ταυτόσημες και τόνισε: “Εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ”.

Ευχήθηκε οι όποιες εξελίξεις να είναι θετικές στη συμπεριφορά της Άγκυρας: “Το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση” τόνισε.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και την τραγωδία στη Μόρια ο πρωθυπουργός είπε οτι η πρόκληση του μεταναστευτικού εντοπίζεται με διάσταση ανθρωπιστική στη θάλασσα και σε ένα ακριτικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό νησί.

Αναφερόμενος στη φωτιά που κατέτρεψε το ΚΥΤ έκανε λόγο για θριβερά γεγονότα, προσθέτοντας πως “ευτυχώς απετράπησαν απώλειες, τραυματισμοί”».
“Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από το νησί. Οργανώθηκε ήδη προσωρινό κέντρο υποδοχής με συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια” σημείωσε και τόνισε οτι η αυστηρή φύλαξη των συνορων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα.

“Η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινου μας προβλήματος. Ωρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε οτι πρόκειται να μεταβεί στη Λέσβο προκειμένου να δει ο ίδιος την κατάσταση που επικρατεί. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε οτι θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη Συνοδός Κορυφής.

“Το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ” είπε ο κ. Μισέλ και πρόσθεσε:”Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της δραστηριότητας της Τουρκίας τόνισε επίσης:

“Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ” τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα