Μητσοτάκης: “Έχουν ισχυροποιηθεί οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις”

Μητσοτάκης: “Έχουν ισχυροποιηθεί οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις”
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων «Oxi Courage & Service Awards», που έγινε στην Ουάσιγκτον με αφορμή την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

«Πριν από 80 χρόνια, η Ελλάδα είπε το περίφημο “ΟΧΙ” στις δυνάμεις του ‘Αξονα. Αυτό το μοναδικό, ισχυρότατο σύνθημα συσπείρωσης ένωσε τους Έλληνες και τόνωσε την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την πιο ιερή αξία, την ελευθερία. Σήμερα ανακαλούμε στη μνήμη την ιστορική εκείνη ημέρα, την 28η Οκτωβρίου του 1940. Αποτίουμε φόρο τιμής σε εκείνους που μετουσίωσαν το “Όχι” σε πράξεις στο πεδίο της μάχης και έδωσαν τη ζωή τους εκτελώντας το καθήκον τους».

Αυτό τόνισε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων «Oxi Courage & Service Awards», που έγινε στην Ουάσιγκτον από το ίδρυμα «The Washington Oxi Day Foundation» με αφορμή την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι (Nancy Pelosi) και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πάντα σημαντική η στιγμή που τιμάμε αυτούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να υπηρετήσουν την πατρίδα και μάλιστα με φόντο μία εξαιρετικά σημαντική ιστορική περίσταση, την 80η επέτειο της αντίστασης της Ελλάδας ενάντια στον φασισμό, και προσέθεσε ότι αυτή η επέτειος είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια παύση και να αναλογιστούμε, συλλογικά, αυτή την ηρωική, καθοριστική στιγμή. «Τη στιγμή που -χωρίς δεύτερη σκέψη- το Έθνος επέλεξε την ελευθερία και απέρριψε τον απολυταρχισμό. Η Ελλάδα, μαζί με τους Συμμάχους της, επέλεξε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, την αυτοδιάθεση, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό αυτή η μέρα αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την ιστορία μας, αλλά και την ιστορική κληρονομιά που μοιραζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα μας σήμερα αποτελεί το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία ιδιαίτερα ασταθή περιοχή, και εκ νέου -όπως είπε- καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση του σεβασμού του πυρήνα των κοινών αξιών μας.

Αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις λέγοντας ότι έχουν ανανεωθεί και ισχυροποιηθεί γιατί «τις τρέφουν οι κοινοί μας αγώνες και έχουν στόχο ένα πιο φωτεινό μέλλον».

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το Ίδρυμα Washington Oxi Day για τη φετινή απονομή, ενώ αναφερόμενος στους γιατρούς που θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τις ζωές των ασθενών τους κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στην πανδημία, είπε ότι «το θάρρος και η αίσθηση καθήκοντός τους είναι παράδειγμα για όλους μας».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version