Μητσοτάκης-Εκκλησία με καρφιά κατά ΣΥΡΙΖΑ και ευχολόγια για τα μέτρα

Μητσοτάκης-Εκκλησία με καρφιά κατά ΣΥΡΙΖΑ και ευχολόγια για τα μέτρα

Κοινό δελτίο τύπου έβγαλε το Μαξίμου και η Ιερά Σύνοδος με αιχμές κυρίως για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως για τους αρνητές ιερείς. Ιερώνυμος: "Δεν ζητήσαμε 4.000 προσλήψεις ιερέων".

Σε μία κοινή γραμμή πλεύσης με ευχολόγια για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού και τον εμβολιασμό, αλλά και με καρφιά πρωτίστως για το ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως για τους αρνητές ιερείς, συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Εκκλησία της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ενδεικτικό είναι ότι το Μαξίμου και η Ιερά Σύνοδος εξέδωσαν κοινό δελτίο τύπου με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική.

Το δελτίο τύπου αναφέρει ειδικότερα ότι: “Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.”

Η τελευταία φράση φωτογραφίζει κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερο βαθμό τους αρνητές ιερείς. Η κυβέρνηση θέλει έτσι να δείξει ότι δεν θα επιβάλλει μέτρα στην Εκκλησία, όπως ζητά η αντιπολίτευση. Αλλά ταυτόχρονα ότι θεωρεί αυτονόητη την τήρηση των μέτρων από την ίδια την Εκκλησία. Και η Ιερά Σύνοδος από την πλευρά της αποτάσσεται την ευθύνη για τη δράση αντιεμβολιαστών ιερέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους ιεράρχες να συμβάλλουν στην αύξηση του εμβολιασμού και να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων στους ναούς, ιδίως εν όψει Χριστουγέννων. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι υπόλοιποι ιεράρχες φέρονται να συμφώνησαν. Πάντως κάποιο συγκεκριμένο μέτρο ή επίπτωση για ιερείς που θα παραβούν το ισχύον πλαίσιο μέτρων, δεν ανακοινώθηκε.

Όπως αναφέρει επίσης το κοινό δελτίο τύπου, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Νίκη Κεραμέως (που συνόδευσε τον κ.Μητσοτάκη μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου) για την ειλικρινή συνεργασία προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Έθεσε τα κύρια ζητήματα αφ’ ενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι “αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης.” Διέψευσε δηλαδή ότι η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει την πρόσληψη 4.000 ιερέων, κάτι όμως που έχει στην πραγματικότητα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τεθεί στο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα Κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και ευχαρίστησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη γόνιμη συνεργασία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα