Μητσοτάκης: “Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς”

Μητσοτάκης: “Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς”
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (EUROKINISSI/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα για την Ανάσταση τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να βάλουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει ως χώρα απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού

«Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς. Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς», τονίζει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα, κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Φέτος συνεχίζει, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας.

«Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει», αναφέρει και προσθέτει: «Θρηνούμε για τις ζωές που χάσαμε από τον κορονοϊό. Και ευγνωμονούμε εκείνους που συνεχίζουν τη μάχη εναντίον του. Με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και όσους εργάζονται ακόμα και σήμερα, ανήμερα το Πάσχα, για να μένουμε όλοι ασφαλείς».

Ο πρωθυπουργός λέει επίσης ότι ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι, μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων.

«Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας. Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική”, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Και προσθέτει: «Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά». Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι».

Επίσης λέει ότι το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη, μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός.

«Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει», επισημαίνει.

«Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται! Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία», τονίζει καταλήγοντας στο μήνυμά του ο πρωθυπουργος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για το Πάσχα:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα. Κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Φέτος, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες. Αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας.

Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει.

Θρηνούμε για τις ζωές που χάσαμε από τον κορονοϊό. Και ευγνωμονούμε εκείνους που συνεχίζουν τη μάχη εναντίον του. Με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και όσους εργάζονται ακόμα και σήμερα, ανήμερα το Πάσχα, για να μένουμε όλοι ασφαλείς.

Συμπολίτες μου, ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι. Μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων. Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας.

Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική.

Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά».

Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι.

Το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη. Μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς.

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται!

Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία». 

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς ναυτικούς και το Λιμενικό Σώμα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απόψε απεύθυνε μήνυμα προς τους Έλληνες ναυτικούς που έκαναν Ανάσταση στις θάλασσες. Το μήνυμα διαβιβάστηκε μέσω ΟΤΕ σε όλα τα ποντοπόρα πλοία ανά την υφήλιο. Επίσης, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε και ευχήθηκε τηλεφωνικά και μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στα στελέχη, γυναίκες και άντρες του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο καθήκον.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ναυτικούς ηταν το εξής: «Έλληνες ναυτικοί, παντού στον κόσμο, Χριστός Ανέστη!

Ξέρω ότι οι ευχές μου σάς βρίσκουν σε διαφορετικούς ωκεανούς και ημισφαίρια -και σε ώρες διαφορετικές. Όμως, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το μήνυμα που στέλνω από την πατρίδα: Είμαστε μαζί, όσο μακριά και αν ταξιδεύετε. Γιατί μας ενώνει το Πάσχα των Ελλήνων. Και η αγάπη αυτής της χώρας για τη ναυτοσύνη της.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα ποντοπόρα πλοία μας κρατούν παντού ψηλά την ελληνική σημαία, προσφέροντας πολύτιμους πόρους στην εθνική οικονομία. Είμαστε άλλωστε από τις πρώτες και πιο δυναμικές ναυτικές δυνάμεις του κόσμου.

Τέτοιες στιγμές, ωστόσο, η υπερηφάνεια συνδυάζεται με την νοσταλγία. Αρμενίζετε μακριά απ’ τους δικούς σας. Κι εκείνοι πάλι νιώθουν όσο ποτέ την απουσία σας. Αυτή, όμως, ήταν πάντα η μοίρα των Ελλήνων ναυτικών: να προκόβουν πάνω στα κύματα, με την προσδοκία να συναντήσουν, κάποια χαρμόσυνη ημέρα, τους ανθρώπους τους.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο «νόστος» παραμένει μία λέξη ελληνική -και μοναδική. Που καμία μετάφραση δεν μπορεί να αποδώσει τις σημασίες της. Και καμία επικοινωνία από μακριά δεν την παρηγορεί. Γιατί κρύβει μέσα της τη θέρμη μιας αγκαλιάς και τις μυρωδιές του τόπου μας.

Έλληνες ναυτικοί μας, σας έχω καλά νέα από την πατρίδα. Ενώ αφήναμε πίσω μία πολύχρονη κρίση, κάποιοι αμφισβήτησαν τα σύνορά μας. Και, ύστερα, έφτασε και εδώ η πανδημία.

Σταθήκαμε όρθιοι απέναντι και στις δύο απειλές: Ενωμένοι, προστατέψαμε, σε Έβρο και Αιγαίο, τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απ’ τις παράνομες ροές μεταναστών που έστελνε η Τουρκία. Και μέχρι τώρα, είμαστε από τα καλύτερα κράτη διεθνώς στη μάχη με τον κορονοϊό. Οι Έλληνες δείξαμε τις αρετές μας. Και με αυτές θεμέλια, θα χτίσουμε, αύριο, ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Εύχομαι το αναστάσιμο φως που τυλίγει, τώρα, την Ελλάδα να συνοδεύει και τις δικές σας ρότες στα ταραγμένα νερά του κόσμου. Να γίνει η πυξίδα με σταθερό προορισμό την επιτυχία και την επιστροφή στα σπίτια σας. Και μέχρι τότε να ξέρετε ότι η σκέψη μας δεν σας αφήνει ποτέ. Θα την συναντάτε σε κάθε λιμάνι που πιάνετε και κάθε φορά που θα βλέπετε στον ορίζοντα τη θάλασσα να ενώνεται με τον ουρανό.

Χρόνια Πολλά, λοιπόν, και καλές θάλασσες! Γιορτάστε το Πάσχα σαν να είμασταν μαζί. Και καλή αντάμωση!».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ηταν το εξής: «Στελέχη του Λιμενικού, γυναίκες και άνδρες του Σώματος, Καλή Ανάσταση!

Εκ μέρους όλων των Ελλήνων σας στέλνω τις ευχές μου. Γνωρίζω ότι- ακόμη κι αυτή την ώρα- βρίσκεστε στο καθήκον: στις αίθουσες επιχειρήσεων, στα λιμάνια και στις ακτές μας και πάνω στα ταχύπλοα σκάφη μας.

Ο λαός μας δεν ξεχνά την προσπάθειά σας -νύχτα και ημέρα- να κρατήσετε απόρθητα τα θαλάσσια σύνορά μας. Γνωρίζει ότι η δράση σας, όλες τις τελευταίες βδομάδες, έχει περιορίσει -σχεδόν εκμηδενίσει- τον αριθμό των παράνομων ροών στο Αιγαίο. Και ξέρει πόσο πολύ βοηθήσατε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας. Αλλά και στην προστασία τους απ’ την μετάδοση της πανδημίας στις προσφυγικές δομές. Τιμάτε τον όρκο σας προς την πατρίδα και την παράδοση του Λιμενικού Σώματος.

Θέλω να γνωρίζετε ότι η Πολιτεία ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σας. Και η σκέψη όχι μόνο των νησιωτών, αλλά όλων στην ελληνική επικράτεια σάς συνοδεύουν. Κάθε δική σας περιπολία φέρνει ένα κύμα ασφάλειας και περηφάνιας στον καθένα μας.

Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες σας! Κάθε καλό σε σας και στις οικογένειές σας!».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα