Μητσοτάκης: Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από την ΕΕ

Μητσοτάκης: Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από την ΕΕ
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής και με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία, αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ήρθε η ώρα κυρώσεων στην Άγκυρα, ενώ προειδοποιεί ότι θα αναβιώσει ο ISIS.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα για τα ζητήματα της Κύπρου και της Συρίας ήδη δρομολογούνται και μπορούν να ξεκινήσουν με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Ant1 εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στη Σύνοδο με αυτοπεποίθηση ως παράγοντας σταθερότητας και επανέλαβε ότι η χώρα μας καταδικάζει την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία και συντάσσεται με την ΕΕ ζητώντας τη διακοπή των εχθροπραξιών. Εκτίμησε εξάλλου ότι η εισβολή θα κάνει μία περίπλοκη κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη και ότι θα δώσει οξυγόνο στον ISIS και τα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία τα οποία είχαν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών με τους Κούρδους πρωτεργάτες σε αυτή τη μάχη.

“Η Ευρώπη πιστεύω ότι συνολικά στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων. Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί”, τόνισε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο καταδίκασαν την τουρκική εισβολή στη Συρία και στο κοινό ανακοινωθέν τους καλούν ολα τα κράτη μέλη της Ένωσης να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ήδη Γερμανία και Γαλλία είχαν ανακοινώσει εμπάργκο όσον αφορά στην πώληση όπλων στην Άγκυρα, κατόπιν πίεσης της κοινής γνώμης και των δύο χωρών. Ενώ σήμερα το απόγευμα και η Τσεχία ανέστειλε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Το κλίμα συνεπώς στην ΕΕ και εν όψει της Συνόδου είναι αρνητικό για την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν κυρώσεις και για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, σε συνέχεια εξάλλου των αποφάσεων του Συμβουλίου του Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα