Μητσοτάκης: Εμβληματική μεταρρύθμιση η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Μητσοτάκης: Εμβληματική μεταρρύθμιση η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης MotionTeam

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ υπεραμύνθηκε του μέτρου τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Την πρόθεσή του να επιμείνει στην πρόταση που κατέθεσε από τη ΔΕΘ για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ στο Μοσχάτο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι αυτή η «τομή» κάνει πράξη ένα χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης και υπεραμύνθηκε του μέτρου τονίζοντας χρειάζεται μια «νέα σχέση εμπιστοσύνης που στηρίζεται στην αρχή ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα από όσα κάνετε σήμερα και το αποκεντρωμένο κράτος κάνει περισσότερα από το συγκεντρωτικό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ όρισε το 2021 ως χρονιά μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ από την αρμοδιότητα του κράτους στην αυτοδιοίκηση ώστε «να τους διαθέτει στους πολίτες. Μια τέτοια πρωτοβουλία ενδυναμώνει την λογοδοσία και τη διαφάνεια. Ο πολίτης θα αντιλαμβάνεται πιο εύκολα που πηγαίνουν τα χρήματα του. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι παράλληλα «ενδυναμώνουμε τη δημοσιονομική αλληλεγγύη μεταξύ των δήμων, μια και θα δίνεται η δυνατότητα στους πιο φτωχούς δήμους να μην έχουν κάποιο κενό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέκρουσε τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας σημειώνοντας «η συνταγματική επιταγή του άρθρου 102 επιτάσσει την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας και η μεταρρύθμισή μας κάνει πράξη το συγκεκριμένο άρθρο».

Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «σκοπός μας δεν είναι να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που είδαμε και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων ήταν απέναντι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα