Μητσοτάκης: Έβαζαν πολιτικά πρόσημα στον Κολωνό, μέχρι που τους χαστούκισε ο καθρέφτης τους

Μητσοτάκης: Έβαζαν πολιτικά πρόσημα στον Κολωνό, μέχρι που τους χαστούκισε ο καθρέφτης τους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Καρφιά κατά ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό από τον πρωθυπουργό, κατά τη συζήτηση για το εθνικό σχέδιο δράσης για την παιδική κακοποίηση

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

“Αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα το πιο ευαίσθητο αλλά και το πιο ανυπεράσπιστο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις. Μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης τους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη διαγραφή μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται να συνομιλούσε με τη 12χρονη σε διαδικτυακή εφαρμογή γνωριμιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κληθείς στο briefing να σχολιάσει τη διαγραφή μέλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει “Μην περιμένετε από τη Νέα Δημοκρατία να γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δεν ψάχνει μικροκομματική εκμετάλλευση ούτε πολιτεύεται με χυδαία hastag και υπονοούμενα”.

Ο πρωθυπουργός πάντως επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνιακή αντιμετώπιση της υπόθεσης, αλλά και για τη δική του πολιτική όσον αφορά στα εγκλήματα παιδοβιασμών ως κυβέρνηση. “Τους αφήνω στο περιθώριο και στην ντροπή που τους αξίζει. Άλλωστε όσοι μέχρι σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος υπήρξαν οι ίδιοι σύστημα στο χθες. Τότε μάλιστα δεν εντόπισαν τον κίνδυνο. Αντίθετα μείωσαν τις ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα”, σχολίασε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι πλέον “Το απόστημα έσπασε οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται. Η τιμωρία τους είναι πλέον και θα είναι σκληρή”.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε χαρακτήρισε μεθοδική και αποτελεσματική την επέμβαση της Αστυνομίας στο περιστατικό του Κολωνού και δήλωσε: “Η ΕΛΑΣ έχει αποδείξει ότι μπορεί και θέλει να στοιχειοθετεί υποθέσεις και να οδηγεί τους ενόχους στη δικαιοσύνη”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη νέα φρικτή καταγγελία παιδιών για βιασμό από τον ίδιο τον πατέρα τους στα Πετράλωνα. “Οι υποθέσεις που έρχονται από το παρελθόν όπως αυτή των Πετραλώνων αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ακόμη και το κύτταρο της οικογένειας κάποτε σαπίζει, όσο ανατριχιαστικό και να είναι για εμάς τους γονείς. Σαπίζει από ανάξιους γονείς τέρατα. Η επαγρύπνηση μας συνεπώς αφορά πλέον ένα τεράστιο φάσμα και αυτό σημαίνει ότι, πέρα από μέτρα και πολιτικές, όλες και όλοι στον τόπο μας αποκτούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε αυτή την προσπάθεια”, είπε ειδικοτερα ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι θα συνιστούσε “ένα αισιόδοξο πολιτικό μήνυμα αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτή την αίθουσα στήριζαν ενωμένες αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή”, διαβεβαιώνοντας ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση επί του εθνικού σχεδίου κατά της παιδικής κακοποίησης θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε ουσιαστική παρατήρηση, πολύ περισσότερο κάθε εποικοδομητική βελτίωση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης κρουσμάτων, αλλά και στην αποσαφήνιση ρόλων κάθε εμπλεκόμενου φορέα και συντονισμου δράσεων και ενημέρωσης ταυτόχρονα για κάθε καταγγελία.

Τόνισε ότι η διεκπεραίωση των υποθέσεων παιδικής κακοποίησης πρέπει να γίνεται με ταχύτητα διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, αλλά και ότι δεν πρέπει να εργάζονται κοντά στα παιδιά ανθρωποι με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν. “Όποιος έρχεται σε συστηματική επαφή με τους ανήλικους θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά και να εκπαιδεύεται”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι σε κάθε ιδιωτικό και δημόσιο φορέα που συνδέεται με παιδιά θα οριζεται ως υπεύθυνος παιδικής προστασίας ένα πρόσωπο στο οποίο θα μπορεί να απευθύνεται, όποιος έχει κάποια υπόνοια κακοποίησης ανηλίκου, όπως ήδη συμβαίνει με το σύμβουλο σχολικής ζωής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι το σχέδιο προβλέπει περισσότερες δομές προστασίας ανηλίκων. Ανέφερε ότι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα συστηθούν δύο δομές κακοποιημένων ανηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ότι στις δύο αυτές πόλεις και στον Πειραιά θα ιδρυθούν δύο ακόμη κέντρα υποστήριξης οικογένειας.

Σκληρή απάντηση Ηλιόπουλου σε Μητσοτάκη για τις κακοποιήσεις παιδιών

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις αιχμές που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Και το θράσος έχει τα όριά του. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει πως δεν καταλαβαίνει αυτό που από την πρώτη στιγμή φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Πως η κομματική ταυτότητα ενός εγκληματία δεν σημαίνει τίποτα από μόνη της, σε αντίθεση με χυδαίες προσπάθειες συγκάλυψης» απαντά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει επίσης, στη σχετική ανακοίνωσή του, ότι «ο πρωθυπουργός που ταυτίστηκε με την προσπάθεια συγκάλυψης του καταδικασμένου για βιασμό ανήλικου Δημήτρη Λιγνάδη, που έλεγε στον συνεργάτη του κ. Νίκο Γεωργιάδη “μείνε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεφουσκώσει το θέμα” έχει το θράσος να ζητά και τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Και σχολιάζει στη συνέχεια πως «σήμερα προσπάθησε να πετάξει από πάνω του το στίγμα της συγκάλυψης πιστεύοντας ότι οι πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου». 

«Όμως η ελληνική κοινωνία δεν ξεχνά την πολιτικά απεχθή στάση του και, πολύ περισσότερο, δεν την ξεχνούν τα θύματα», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα