Μητσοτάκης για Χάγη: Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται

Μητσοτάκης για Χάγη: Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται

Την περιοχή των Αγίων Αναργύρων–Καματερού επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε μηνύματα στην Τουρκία και στη βάση της ΝΔ για προσφυγικό και ασφάλεια.

Μηνύματα στην Τουρκία, αλλά και στη βάση της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και τη δημόσια ασφάλεια έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Στον απόηχο της διάσκεψης του Βερολίνου, ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ, δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση: “Η Ελλάδα, σήμερα φίλες και φίλοι, έχει ισχυρές συμμαχίες: Έχει εξωτερική πολιτική η οποία ασκείται σε πολλαπλά επίπεδα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας. Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε, επίσης, όμως και την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα.”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι: “Ίσως αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η δικιά μας πόρτα ξέρετε είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός όμως θα γίνεται με βάση τους κανόνες με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο.

Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του.” Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την υπογραφή συνυποσχετικού με την Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη.

Ο κ.Μητσοτάκης όμως αναφέρθηκε και σε θέματα που “καίνε” τη βάση της ΝΔ, επιλέγοντας όχι τυχαία τους Αγίους Αναργύρους καθώς πέρυσι την ίδια εποχή είχε παραστεί στην κοπή της πίτας της τοπικής γαλάζιας οργάνωσης εγκαινιάζοντας μία μακρά προεκλογική εκστρατεία. Εξάλλου όπως υπενθύμισε από εκεί ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή το 2003, ενώ έκανε έναν απολογισμό των ετών αυτών μέχρι και την εκλογική νίκη του περασμένου Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ έβαλε πολύ γρήγορα τη χώρα σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης αλλά και αισιοδοξίας.

“Δεν ισχυρίζομαι προς Θεού ότι όλα άλλαξαν στη χώρα μέσα σε ένα εξάμηνο. Όμως το κλίμα στην Ελλάδα, σήμερα, είναι ήδη πολύ διαφορετικό από αυτό το οποίο κληρονομήσαμε” είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομία και την τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, η αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται μέσα στον επόμενο μήνα.

“Οι αστυνομικοί θα πάνε κατά προτεραιότητα στις γειτονιές”

Ειδική μνεία έκανε στο θέμα της ασφάλειας, στο οποίο είχε αναφερθεί και νωρίτερα σε εκδήλωση για τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας. “Είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας, σε όλες τις γειτονιές της χώρας -ειδικά στις γειτονιές του λεκανοπεδίου- και ήδη 1500 αστυνομικοί, νέοι αστυνομικοί, έχουν προσληφθεί, έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, έχουν ήδη πάρει τις καινούργιες τους μηχανές και τα καινούργια τους αυτοκίνητα και από αυτόν τον μήνα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους, στις πλατείες του λεκανοπεδίου.

Ειδικά, εδώ, στη Δυτική Αθήνα, όπου γνωρίζω το πρόβλημα εγκληματικότητας και το πρόβλημα ανασφάλειας το οποίο υπάρχει και η κατεύθυνση την οποία έδωσα στον Υπουργό Προστασίας του πολίτη ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρη: Οι αστυνομικοί θα πάνε κατά προτεραιότητα στις γειτονιές και στις περιοχές όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ενωση Εφοπλιστών θα χρηματοδοτήσει την επισκευή τουαλετών στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής

Αναφέρθηκε επίσης στη μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων περήφανος καθώς αύριο θα ανακοινωθεί στο Μαξίμου η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία θα χρηματοδοτήσει την επισκευή όλων των τουαλετών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.

“Θα γίνουν όλες οι τουαλέτες καινούργιες. Όλα τα μπάνια θα είναι καινούργια και θα προμηθεύσει επίσης τα δημόσια νοσοκομεία με καινούργια κλινοσκεπάσματα, διότι γνωρίζατε ότι πολλά από αυτά μπορεί να είναι άνω των τριάντα ετών”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης ως ένα παράδειγμα παρεμβάσεων σημαντικών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, διότι, όπως είπε: “Το μέλημά μας είναι μονίμως στραμμένο στην καθημερινότητα των πολιτών στο πως μπορούμε να κάνουμε τις ζωές σας κάθε μέρα λίγο καλύτερες.”

Αυτοκριτική για μεταναστευτική πολιτική

Ο πρωθυπουργός έκανε όμως και αυτοκριτική της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά επέμεινε ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι σωστό και θα εφαρμοστεί. “Έχουμε πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο θα επιθυμούσαμε. Και εκεί που δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε τις δικές μας αστοχίες και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Όπως κάναμε παραδείγματος χάριν στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, όπου πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στην υλοποίηση του σχεδίου μας” είπε και πρόσθεσε:

“Το σχέδιο μας είναι σωστό. Προβλέπει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα πέντε μεγάλα νησιά, αλλάζει τη διαδικασία ασύλου, έτσι ώστε πολύ γρήγορα κάποιος ο οποίος έρχεται και διασχίζει το Αιγαίο να γνωρίζει αν θα λάβει άσυλο ή αν δεν θα λάβει άσυλο και αν δεν λάβει άσυλο θα επιστρέφεται πίσω στην Τουρκία ή στην χώρα από την οποία ήρθε. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η χώρα μας είναι ανοιχτή και φιλόξενη μόνο σε όσους μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας.”

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης: “Ενισχύουμε την φύλαξη των συνόρων, ενισχύουμε την φύλαξη στον Έβρο, ενισχύουμε το λιμενικό μας, ενισχύουμε τη θαλάσσια παρουσία μας, δεν είμαστε χώρα των ανοιχτών συνόρων, δεν είμαστε χώρα στην οποία το λιμενικό είναι απλά μια υπηρεσία υποδοχής του κάθε κατατρεγμένου ο οποίος αποφασίζει να έρθει στη χώρα μας. Θα σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσας -όπως είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά από τον δικό μας κώδικα αξιών να κάνουμε- αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν κάνουμε έναν βασικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Οι πρόσφυγες εφόσον είναι πραγματικοί πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν στον μόνιμο τόπο από τον οποίο ήρθαν, αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε και θα την εφαρμόσουμε και με τη στήριξη και με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε αρχικά το Παλαιό δημαρχείο Αγίων Αναργύρων – Καματερού όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σταύρο Τσίρμπα και το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας καθώς, όπως σημείωσε, είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέπτεται και μετεκλογικά τον Δήμο. «Σε δύο μέρες θα έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή του για το γεγονός πως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, και από τη νέα γενιά με έντονη την εκπροσώπηση των γυναικών. «Χαίρομαι που βλέπω και πολλά νέα παιδιά. Σε δυο μέρες θα έχουμε και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την πλατεία των Αγίων Αναργύρων, συνομίλησε με πολίτες, κατοίκους και εργαζομένους της περιοχής ενώ τους ευχαρίστησε για τη ζεστή τους υποδοχή. Μετά τη σύντομη «βόλτα» ο κ. Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Δημήτρη Μαυροειδάκο, την Πρόεδρο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, Μαρία Σαπέλα και πλήθος φίλων της ΝΔ. Αμέσως μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός προχώρησε στην κοπή της πίτας ενώ δύο μικρά παιδιά προχώρησαν μαζί στην κοπή του δεύτερου κομματιού αναφωνώντας από το μικρόφωνο της εκδήλωσης: «Το μέλλον μας ανήκει!».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για εκείνον την άμεση επαφή με την κομματική βάση, αλλά και τους πολίτες. Και δεσμεύτηκε για μία σειρά πρωτοβουλίες τοπικού ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση του ζητήματος των γραμμών του τρένου και την απόδοση στο δήμο έκτασης από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την αξιοποίηση του πάρκου Τρίτση, το οποίο υπενθύμισε ότι αποτέλεσε έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος το εγκαινίασε το 1991, για την αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου 301 στο κέντρο της πόλης και τη μετεγκατάστασή του.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατήσω και εγώ και οι υπουργοί μας και οι βουλευτές μας ζωντανή αυτήν την επικοινωνία με την κοινωνία. Δεν πρόκειται και το έχω πει πολλές φορές να δεχτώ κανένα φαινόμενο έπαρσης και αλαζονείας από κανένα στέλεχος κυβερνητικό ή στέλεχος της ΝΔ. Και ο λόγος είναι απλός . Καλούμαστε μετά από 10 χρόνια κρίσης να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης οι οποιες διαταράχθηκαν, ταρακουνήθηκαν τα δύσκολα χρόνια τα οποία πέρασε η χώρα μας. Και ξέρω πολύ καλά ότι πολίτες και σήμερα ακόμα είναι καχύποπτοι και επιφυλακτικοί” είπε ο πρωθυπουργός, ενώ δεσμεύτηκε ότι δε θα υποκύψει στον πειρασμό της αποψίλωσης της κομματικής οργάνωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version