Μητσοτάκης για Γεωργιάδη – Αυγενάκη: Η αλαζονεία είναι μία πάθηση ανησυχητική

Διαβάζεται σε 6'
Μητσοτάκης για Γεωργιάδη – Αυγενάκη: Η αλαζονεία είναι μία πάθηση ανησυχητική
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σεμνότητα και μετριοπάθεια ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν άστοχες δηλώσεις πριν το δεύτερο γύρο. Τι είπε για Μπακογιάννη και Δούκα.

Ευθέως άδειασε Άδωνι Γεωργιάδη και Λευτέρη Αυγενάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη του στον Ant1, την πρώτη μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε καρφώσει το πρωί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τους υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για τις δηλώσεις που είχαν κάνει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Δηλώσεις οι οποίες υπενθυμίζεται ότι ερμηνεύθηκαν ως άσκηση πίεσης στους ψηφοφόρους σε Χαλάνδρι και Θεσσαλία με όχημα τα κοινοτικά κονδύλια και τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών.

“Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε” είχε ζητήσει στο υπουργικό ο πρωθυπουργός. Και στην τηλεοπτική του συνέντευξη επισήμανε ότι: “Δεν είναι η πρώτη φορά, που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας.”

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα: “Όταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες εκλογικές νίκες σε εθνικές εκλογές και υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντιπολίτευση, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα, όλα είναι εύκολα.”

Ενώ στο ερώτημα εάν έχουν πάρει αέρα τα μυαλά κάποιων υπουργών, επισήμανε ότι εάν αυτό έχει συμβεί είναι δική του δουλειά, δημόσια και ιδιωτικά, να κάνει τις σχετικές προειδοποιήσεις. “Διότι η αξιολόγηση -όπως έχω πει πολλές φορές- όλων, και εμού του ιδίου, είναι συνεχής”, τόνισε.

“Σίγουρα υπήρχαν κάποιες άστοχες δηλώσεις”, παραδέχθηκε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό δεν αποτελεί προαναγγελία ανασχηματισμού.

“Το σίριαλ αυτό του ανασχηματισμού παίζεται σε διαρκή επανάληψη. Το αμέσως επόμενο θα είναι το σίριαλ των πρόωρων εκλογών, έτσι δεν είναι;” σχολίασε δε χαριτολογώντας.

Όσον αφορά στις απειλές που εξακόντισαν Γεωργιάδης- Αυγενάκης μεταξύ των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι για αυτό τους επαναφέρει στην τάξη και πρόσθεσε:

“Για αυτό και είπα ότι η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη, αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές.”

Παραδοχή για λάθος επιλογές προσώπων

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε πάντως την επιλογή που έκανε όταν έθεσε ως στόχο τη νίκη στις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους.

“Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια και δεν πιστεύω και στην υποκριτική μετριοπάθεια. Φανταστείτε αν σας έλεγα ότι θέλω να κερδίσω τρεις περιφέρειες από τις 13. Προφανώς όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις στη μάχη για να κερδίσεις. Κόμμα εξουσίας είμαστε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δώσαμε πολιτικό χρώμα. Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να την κερδίσουμε, δεν μπαίνουμε για να χάσουμε”, σχολίασε,

Υποστήριξε εξάλλου ότι: “Όπως και αν μετρήσει κανείς τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη.” Παραδέχθηκε πάντως ότι στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για το κυβερνών κόμμα.

Ερωτηθείς εάν έγιναν και λάθος επιλογές προσώπων όταν δόθηκαν τα γαλάζια χρίσματα και συγκεκριμένα για τη στήριξη της Ρόδης Κράτσα στα Ιόνια και του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

“Εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές. Τελικά, όμως, οι πολίτες είναι κυρίαρχοι. Οι εκλογές αυτές τελείωσαν.”

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι: “Εκ του αποτελέσματος, όταν κάνουμε μία επιλογή και αυτή η επιλογή δεν δικαιώνεται, αυτό μπορεί να έχει μια βάση.”

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε όμως ότι στήριξε εν ενεργεία υποψήφιους. “Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία Περιφερειάρχη. Το έκανα στην Αττική, δεν είναι απλή υπόθεση όμως. Πιστεύω ότι δικαιώθηκα με την επιλογή Χαρδαλιά, αλλά δεν είναι απλή υπόθεση να αλλάζεις έναν εν ενεργεία Περιφερειάρχη. Έχουν το δικαίωμα, αυτός είναι ο κανόνας, να διεκδικήσουν μία επανεκλογή. Το ίδιο ισχύει και για τη στήριξή μας στους τρεις μεγάλους Δήμους”, σημείωσε.

“Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν ένας καλός δήμαρχος Αθηναίων. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Χάρη Δούκα και δήλωσε: “Θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή, διότι μιλάμε για την Αθήνα, την πρωτεύουσά μας και πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία και το εύχομαι και το ελπίζω.”

Διαμήνυσε πάντως στο νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων ότι: “Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία άπτονται θα έλεγα της κεντρικής κρατικής αρμοδιότητας. Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Αυτές είναι κεντρικές επιλογές, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας Δημοτικής αρχής.”

“Το ζήτημα είναι εάν έχουν κάποιοι εναλλακτική πρόταση”

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα… “βγήκε εξ αριστερών” στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε καυστικά τα σενάρια συνεργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ.

“Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους”, σχολίασε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: “Τι εννοώ με αυτό: μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, «να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης». Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η ΝΔ. Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα: “Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους.”

Κάλεσε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο, επισημαίνοντας: “Δεν είναι το ζήτημα «να φύγει ο Μητσοτάκης», το ζήτημα είναι ποια είναι και αν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης: “Για τις εθνικές εκλογές έχουμε ακόμα τέσσερα χρόνια μπροστά μας. Έχουμε λοιπόν μπόλικο χρόνο να δούνε τι μπορούν να κάνουν.”

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: “Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok”

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε όμως αιχμηρή επίθεση προσωπικά κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

“Η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Σχολίασε δε το “εντυπωσιακό γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με αρκετή δόση σαρκασμού ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίευσης “έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα”. Ξεκαθάρισε πάντως ότι: “Δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα