Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο”

Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο”
H σύνοδος EUMED-9 στην Ισπανία

Στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο EUMED-9, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η “συμμαχία του Νότου” ετοιμάζεται για νέα μάχη με τη Γερμανία και το βορρά της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και ως εκ τούτου τα ενεργειακά θέματα κυριάρχησαν στη σύνοδο EUMED-9 στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Την εκτίμηση ότι μία συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να επιτευχθεί έκανε κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και στην παρέμβαση του στη σύνοδο.

Συμφώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, ώστε η Ευρώπη να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου.

“Η Ελλάδα προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Κοιτάσματα τέτοια που έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο. Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφαλείας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν, όπως κάνει και η Κροατία, αναφερόμενος στις επενδύσεις που γίνονται για τη μεταφορά και επαναεριοποίηση LNG.

Όσον αφορά στα ζητήματα της οικονομικής διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Θέλω να πιστεύω ότι ως Ευρώπη έχουμε ενσωματώσει και έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα από την κρίση χρέους, που χτύπησε δυνατά και την Ελλάδα”, επισημαίνοντας ότι δεν είναι παραγωγική η προσήλωση σε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους και εκτιμώντας ότι μία μεγαλύτερη ευελιξία ειδικά ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων και πράσινων επενδύσεων μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με μία χρήστη και συνετή οικονομική διαχείριση, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε επίσης με το Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ως προς τη σημασία ανάδειξης της ξεχωριστής βιοποικιλότητας της Μεσογείου μέσα από κοινές δράσεις και μέσα από την προστασία από πλαστικά. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι καθώς η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη, που κλείνει μία δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους τους ηγέτες του νότου, καθώς όπως επισήμανε: “σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε μία άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια”. Ενώ επανέλαβε ότι μία λύση του κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μονο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε ότι “αποκλείεται εν τη γενέσει της κάθε συζήτηση για λύση δύο κρατών όπως μπορεί να λένε κάποιες χώρες”, δείχνοντας την Τουρκία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα