Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αναλάβει την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αναλάβει την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

"Όταν οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται έξι φορές, κανένας κρατικός προϋπολογισμός δε μπορεί να τις καλύψει", τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση της Ρώμης. Η Ελλάδα θα αναλάβει την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.

Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη την ενεργειακή κρίση, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση της Ρώμης, όπου διαμορφώθηκε μία νέα “συμμαχία του νότου” για ρεύμα και φυσικό αέριο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου.

Ο κ. Μητσοτάκης που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω κορονοϊού και έκανε δηλώσεις με Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα από μία… οθόνη, συμφώνησε με τον Ιταλό, Ισπανό και Πορτογάλο ομόλογο του πως μία τέτοια πρόκληση που αφορά κυρίως τα ευάλωτα στρώματα και τις μικρές επιχειρήσεις απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση με δράσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και την ομαλοποίηση της αγοράς.

“Καμία χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνη της αυτή την κρίση. Όταν οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται πέντε και έξι φορές, κανένας κρατικός προϋπολογισμός δε μπορεί να τις καλύψει”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε ότι: “Οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν”. Σημείωσε βέβαια ότι κάθε χώρα έχει δρομολογήσει το δικό της εθνικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες νέα δέσμη μέτρων ύψους 1,2 δισ ευρώ, ενώ αθροιστικά έχει διαθέσει 4 δισ ευρώ.

Τόνισε λοιπόν ότι απαιτούνται “εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα δήλωσε: “Όλοι πιστεύουμε στην ελεύθερη αγορά, αλλά όλοι πρέπει να ακολουθούν τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. ΄Όταν αυτό δε συμβαίνει και οι αγορές γίνονται έρμαια κερδοσκόπων, έρχεται η ώρα της κρατικής παρέμβασης”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις “ώστε να δράσουμε άμεσα υπέρ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων” και σημείωσε ότι “δε γίνεται στο επίπεδο της διπλωματίας να απαντούμε από κοινού, αλλά να μην έχουμε ενιαίο μέτωπο στο επίπεδο της οικονομίας που πλήττεται”. Και προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε ειδικότερα τον αποτροπιασμό του για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και ειδικά στη Μαριούπολη, σημειώνοντας το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την πόλη όπου κατοικούν 100 χιλιάδες ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί. Και δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όταν τελειώσει ο πόλεμος και ξεκινήσει η αποκατάσταση να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα