Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής των εταίρων

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής των εταίρων
DIMITRIS PAPAMITSOS

Το χρέος κατέστη λιγότερο βιώσιμο τα τελευταία δύο χρόνια υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο Concordia Europe Summit ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν δεσμεύεται στην πράξη από τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Concordia Europe Summit κατηγορώντας την ότι λόγω «ιδεοληψιών» δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του «προγράμματος διάσωσης» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πείσει τους δανειστές και να διαπραγματευτεί μαζί τους.

«Είναι ξεκάθαρο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ότι η σημερινή κυβέρνηση λόγω ιδεοληψίας δεν μπορεί και δεν είναι στην πράξη δεσμευμένη στις δομικές αλλαγές του προγράμματος διάσωσης. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κομμάτι, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Μόνο τότε, θα μπορούσε να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας την καλύτερη δυνατή συμφωνία, όχι μόνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά κυρίως για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αφορούν στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση του χρέους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «οι δανειστές δεν κράτησαν την υπόσχεση που έδωσαν το Νοέμβριο του 2012 αναφορικά με το χρέος» προσθέτοντας ότι «είναι, επίσης, αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας κατέστη σαφώς λιγότερο βιώσιμο τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια λύση για το χρέος προκειμένου να μπορούμε να ελπίζουμε σε μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας».

 Αναφερόμενος στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις, δεν αναφέρομαι μόνο στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Είναι αδιανόητο για μένα το γεγονός ότι – την ώρα που μιλάμε – η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την Παιδεία, που γυρνάει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του ’80… Όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις, δεν εννοώ μόνο το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ή την προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Αυτές είναι σίγουρα σημαντικές, αλλά οι βαθιές τομές που έχει ανάγκη αυτή η χώρα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και τη διαρκή μετεκπαίδευση, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τα απαραίτητα προσόντα να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές προκλήσεις».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στις διαφορές ΗΠΑ και Ευρώπης σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν διαφορετικά την επιχειρηματικότητα  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά επιτυχημένες στο να αξιοποιούν το ιδιωτικό κεφάλαιο υποστηρίζοντας νέες καινοτόμες ιδέες. Επιτρέπουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις να λάβουν εύκολα χρηματοδότηση, να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση και για την Ελλάδα. Βλέπουμε την άνοδο μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της κρίσης. Νέοι άνθρωποι στρέφονται στην επιχειρηματικότητα, αντί να αναζητήσουν μια θέση στο Δημόσιο. Εκτιμώ ότι αυτή είναι  μια υγιής εξέλιξη. Ωστόσο, προφανώς, απαιτείται ένα ολόκληρο πλαίσιο, προκειμένου να στηριχθούν τέτοιες προσπάθειες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network