Μητσοτάκης: Η πρόληψη θα περιορίσει το κόστος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας

Μητσοτάκης: Η πρόληψη θα περιορίσει το κόστος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου Eurokinissi

Τι συζητήθηκε στο υπουργικό για το νομοσχέδιο του Υγείας για την πρόληψη και το νομοσχέδιο του Εσωτερικών για την κινητικότητα στους δήμους. Οι βασικοί κανόνες υγείας που έθεσε ο Μητσοτάκης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κινητικότητα στους ΟΤΑ και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Πολύ σημαντική παρέμβαση η πρόληψη. Και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, εάν ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και συστηματική άθληση. Η πρόληψη περιορίζει το κόστος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο αποβλέπει στην ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας πάνω σε δύο βασικούς  πυλώνες: Πρόληψη και συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Με μοντέλο τον αντικαπνιστικό στόχος είναι η συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία:Καπνισμα, παιδική παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, κατάχρηση αλκοόλ που προκαλούν: Καρδιοπάθειες, νεοπλάσματα, διαβήτη.

Θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα ακόλουθα εθνικά προγράμματα: Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης. Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ. Εμβολιασμοί. Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός Έλεγχος. Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Προσυμπτωματικός Έλεγχος.

Η αρχή θα γίνει από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω, οριζόντια.

Παρουσιάστηκε επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κινητικότητα στους δήμους. Στοχος είναι να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία και πιο καθολική. Προβλέπεται κύκλος τεσσάρων μηνών ολοκλήρωσης της κινητικότητας και θα συμπεριληφθούν περισσότεροι φορείς που εξαιρούνταν. Γίνονται παρεμβάσεις για να αναβαθμιστούν τα κριτήρια που βοηθούν στην επιλογή θέσεων ευθύνης, (προϊστάμενοι, γενικοί διευθυντές κλπ), με ένα συνδυασμό εμπειρίας και συνέντευξης. Ως προς τα πειθαρχικά για τους ΟΤΑ, θα εναρμονιστεί το πλαίσιο για τη διοίκηση, ώστε να “τρέχουν” οι υποθέσεις πιο γρήγορα.

Ως προς το νομοσχέδιο του Ναυτιλίας, αποφασίστηκε ότι πρέπει να εξετασθεί ξανά το θέμα λογω της εμπειρίας με το μεταφορικό ισοδύναμο και υπάρχει ως προς αυτό συνεννόηση του Ναυτιλίας με το Τουρισμού και Υποδομών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα