Mητσοτάκης: Και επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν NAVTEX της Τουρκίας μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων

Mητσοτάκης: Και επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν NAVTEX της Τουρκίας μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ανοιχτά των ακτών της Αττάλειας τον Σεπτέμβριο του 2020 AP

Η απάντηση του πρωθυπουργού στον Τσίπρα για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια και τα περί εθνικισμού. Προανήγγειλε ενημέρωση της Βουλής από Παναγιωτόπουλο για την αγορά φρεγατών.

Μέσω… πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και Καμμένου απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα περί εθνικισμού και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ.Τσίπρας είχε καλέσει τον κ.Μητσοτάκη να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί σε εθνικισμό ζητώντας την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

“Σε αυτά τα έδρανα ευθεία όπως βλέπω θυμάμαι ότι καθόταν ο κ.Καμμένος ο συνέταιρος σας. Αυτός δεν ήταν εθνικιστής; Δεν σας ενοχλούσε που αυτοπροσδιοριζόταν ως εθνικιστής τότε; Αλλά ήταν η βολική συμμαχία για να παραμείνετε στην εξουσία” σχολίασε καταρχάς ο πρωθυπουργός.

Και όσον αφορά στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν αμφισβητείται και δεν τίθεται υπό αίρεση. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε στο Ιόνιο και υπενθύμισε με νόημα ότι “επίσης είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο , όπου υπάρχει το casus belli”.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στη θάλασσα στα έξι μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10, εξ ού και κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου αναχαιτίζεται.

“Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρξαν ουκ ολίγες NAVTEX της Τουρκίας που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ εξι και 12 ναυτικών μιλίων όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές, που έγιναν στις αντίστοιχες περιοχές” είπε μάλιστα απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα και συνέχισε:

“Τα γνωρίζετε όλα αυτά επειδή διατελέσατε πρωθυπουργός και να είστε λίγο πιο προσεκτικός, όταν κινείστε σε μία λογική που παραπέμπει πιο πολύ σε μεταγραφές που έχετε πάρει από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, με πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει και να μην κάνει η χώρα”.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες Τσίπρα περί παθητικής διπλωματίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μία μεγάλη επιτυχία της χώρας είναι ότι μετέτρεψε σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά, καθώς και ότι έχει δοθεί ξεκάθαρο χρονικό όριο από την ΕΕ στην Τουρκία μέχρι το Δεκέμβριο.

“Δεν γνωρίζετε, εσείς που έχετε κάνει τόσες επίπονες διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά συμβούλια ότι αρκεί μία χώρα για να μπλοκάρει τα συμπεράσματα και ότι η μετατόπιση της κοινής γνώμης των ευρωπαϊκών χωρών είναι επίπονη. Δεν βλέπετε ότι οι ΗΠΑ, οι οποιες σταθερά κρατούσαν ίσες αποστάσεις, για πρώτο φορά στηρίζουν με ένταση τα ελληνικά δίκαια, ότι υπάρχει πια διακομματική συναίνεση σε Κογκρέσο και Γερουσία η οποία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως τον ταραχοποιό της ευρύτερης γειτονιάς της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν ξέρετε ότι η Ελλάδα έχει οικοδομήσει νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής με ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλα αυτά σας φαίνονται παθητική διπλωματία; Από μόνα τους έγιναν; Δια μαγείας; Δεν είναι το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης;” είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και προαναγγέλοντας μονομαχία στη Βουλή για τα εθνικά: “Και θα ήθελα πράγματι στο πλαίσιο μιας συζήτησης, που με χαρά μπορούμε να έχουμε και δημοσίως να μας πείτε αν διαφωνείτε με αυτές τις πρωτοβουλίες, αν έχετε να προτείνετε κάτι διαφορετικό”.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι: “Το μόνο που ακούω από εσάς για την εξωτερική πολιτική είναι το συγνώμη δεν προφτάσαμε. Το θέλαμε και εμείς και δεν προφτάσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το κάνει. Δεν προφτάσαμε να υπογράψουμε συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία και έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το κάνει. Δεν πρόφτασα με να υπογράψουμε συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο και έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το κάνει”.

Υποστήριξε δε ότι όλα αυτά δείχνουν μία ενεργητική εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει σήμερα μία υπογεγραμμένη συμφωνία οριοθέτησης σε όλη τη γεωγραφική έκταση με την Ιταλία, έχει μία δύσκολη στη διαπραγμάτευση μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο και επίσης μία συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία να υπογραφεί συνυποσχετικό, ώστε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών να παραπεμφθεί στη Χάγη.

Σημείωσε όμως ότι αυτό θα γίνει αφού η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπότε το επίδικο της απόφασης της Χάγης θα είναι σχετικά περιορισμένο, αλλά τόνισε ότι συμβολικά όμως και ουσιαστικά αυτή η απόφαση έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία διότι δείχνει ποια χώρα σέβεται το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της.

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε και στην κατηγορία Τσίπρα ότι ο εθνικισμός υπάρχει βασικά από την πλευρά της Δεξιάς και ότι η Αριστερά πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση. “Στην Εθνική Αντίσταση πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός και κάποια στιγμή αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί. Δεν αποτελεί προνόμιο η εθνική αντίσταση της αριστεράς και είναι προσβολή να το λέτε, ακόμη και σήμερα μετά την εθνική συμφιλίωση” δήλωσε.

Σύντομα ειδήσεις για τις φρεγάτες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει ένα τολμηρό αλλά λελογισμένα εντός αντοχών της ελληνικής οικονομίας εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε στην αντικατάσταση των παλιών Mirage 2000 με μία υπερσύγχρονη μοίρα 18 καινούργιων αεροσκαφών Rafale καθώς και στην εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν για την απόκτηση τεσσάρων καινούργιων φρεγατών πολλαπλού ρόλου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

“Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Άμυνας και θα έρθει στην επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής η πρόταση του υπουργείου Άμυνας” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Τόνισε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται τις προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί και εξέφρασε την ελπίδα να στηριχθούν από όλα τα κόμματα.

Ανήγγειλε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξουν οι εξαγγελίες και οι τελικές προτάσεις από το υπουργείο Άμυνας για την στρατιωτική θητεία, εκφράζοντας επίσης την ευχή να συμφωνήσουν τα κόμματα και σε αυτό το θέμα.

Σημειωτέον τέλος ότι ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε “ασύμμετρη επίθεση από κατευθυνόμενες παράνομες εισβολές μεταναστών” την περασμένη Άνοιξη στον Έβρο, υποστηρίζοντας ότι αποδείχθηκε η “σύνδεση του μεταναστευτικού με τις επιβουλές της εθνικής κυριαρχίας”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version