Μητσοτάκης: Καμία ανοχή στους μετόχους με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και λεφτά στο εξωτερικό

Με βουλευτές που εκλέγονται στην Μακεδονία συναντήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της 82ης ΔΕΘ. Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Με βουλευτές που εκλέγονται στην Μακεδονία συναντήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της 82ης ΔΕΘ. Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Που θέτει τη διαχωριστική γραμμή με την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ. «Καμία ανοχή σε επιχειρήσεις οι οποίες χρεοκοπούν και σε μετόχους οι οποίοι έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό», το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Με αφορμή τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των επιχειρηματικών χρεών προς τις τράπεζες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντάσσει στη ρητορική του νέα στοιχεία στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να πραγματοποιήσει ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία.

Από τη μια μεριά κοντράρεται με την κυβέρνηση για τη μεταρρυθμιστική και φιλοεπενδυτική ατζέντα και από την άλλη δεν θέλει να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στη ρητορική της κυβέρνησης να τον κατηγορήσει για φιλοεπιχειρηματικό και ταυτόχρονα αντικοινωνικό πρόσωπο στην πολιτική του πρόταση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κάνοντας λόγο για στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για τους επιχειρηματίες με λεφτά στο εξωτερικό και χρεοκοπημένες επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Όπως ο ίδιος αναφέρει ανάλογη άποψη εξέφρασε και χτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σήμερα: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ποιο Κόμμα είναι έμπρακτα κοντά στην επιχειρηματικότητα. Άρα, και κοντά στους εργαζομένους. Διότι δεν τραβώ αυτήν τη διαχωριστική γραμμή. Οι υγιείς επιχειρήσεις ισοδυναμούν με ευχαριστημένους εργαζόμενους. Θα είμαστε αυστηροί - και θέλω να το πω αυτό - σε οποιεσδήποτε αποκλίσεις από αυτό το οποίο ορίζουμε ως υγιή επιχειρηματικότητα. Θα ξεκινήσουμε, όμως από τα μεγάλα ψάρια. Το  είπα χθες στους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και θέλω να το επαναλάβω: Δεν πρόκειται εμείς να δείξουμε οποιαδήποτε ανοχή σε επιχειρήσεις οι οποίες χρεοκοπούν και σε μετόχους οι οποίοι έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και περιδιαβαίνουν το Αιγαίο με τα σκάφη τους. Θέλω να είμαστε απολύτως καθαροί, διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και στη λογική της δεύτερης ευκαιρίας την οποία εμείς προωθούμε, δεν εντάσσονται κατ’ ανάγκη αυτές οι περιπτώσεις. Αλλά, σας βλέπουμε ως πολιτικούς συμμάχους στην προσπάθεια την οποία θα κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η σημερινή αναιμική ανάταξη δεν είναι βιώσιμη ότι ένας ασθενής που υπέστη έμφραγμα θέλει ηλεκτροσόκ και όχι ασπιρίνες για να συνέλθει και ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή. «Χωρίς πολιτική αλλαγή», τόνισε, «δεν θα έχουμε ανάπτυξη». Και πρόσθεσε: «Έχουμε μια στην ουσία κυκλική αναιμική ανάταξη, η οποία δεν θα έχει βάθος και δεν θα έχει διάρκεια. Άρα, πρέπει να είμαι δραστικοί και τολμηροί. Στο δίλημμα να είμαστε μεταξύ της πιο δραστικής και της λιγότερο δραστικής πρότασης, θα πάρουμε το ρίσκο να πάμε με την πιο δραστική. Με έναν ασθενή, ο οποίος έχει πάθει έμφραγμα, πρέπει να του κάνουμε ένα γερό ηλεκτροσόκ για να τον συνεφέρουμε. Με ασπιρίνες δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Έχουμε πλήρη εικόνα των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά έχουμε εικόνα και του πως μπορούμε να κερδίσουμε χώρο αξιοπιστίας ως Κυβέρνηση». 

«Αυτό το οποίο μας διαχωρίζει από τη σημερινή Κυβέρνηση», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «είναι η πίστη μας στην ιδιωτική οικονομία και στην ανάγκη συμμαζέματος του Κράτους». Και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι η φιλοεπενδυτική μετάλλαξη του Τσίπρα θα του επιτρέψει από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης μετά να γίνει ένας συνετός υποστηρικτικός βραχίονας στην προσπάθειά μας να φέρουμε επενδύσεις. Μάλλον θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις. Εμείς πάντως είμαστε αποφασισμένοι αυτά που λέμε να τα κάνουμε. Ξέρουμε ότι η χώρα δεν έχει πολλές ευκαιρίες ακόμα. Ξέρουμε ότι δεν θα αντέξει για πολύ η κοινωνία σε αυτήν την κατάσταση. Ξέρουμε ότι ο παραγωγικός ιστός συνθλίβεται αυτή την στιγμή… Η ζημιά που γίνεται στο μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας και της οικονομίας είναι μεγαλύτερη από αυτό που φαίνεται. Στην Παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στους θεσμούς στη Δικαιοσύνη, μας πάνε πολλά χρόνια πίσω. Αλλά αυτό που θέλω να σας επαναλάβω είναι ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στις δυνατότητές μας. Με σεβασμό στην ιστορία της παράταξης, ξέρουμε ότι είμαστε εδώ για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα. Και αυτό το ξέρετε και εσείς καλά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα', το σύνθημα Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ

SHARE: