Μητσοτάκης – Λαβρόφ: Ο Ερντογάν τροφοδοτεί θρησκευτικό φανατισμό

Μητσοτάκης – Λαβρόφ: Ο Ερντογάν τροφοδοτεί θρησκευτικό φανατισμό
DIMITRIS PAPAMITSOS

Νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας σηματοδότησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, στην οποία συζητήθηκε η επιθετική δράση της Τουρκίας.

“Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να διευρύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο συζήτησε την επιθετική δράση της Τουρκίας και συμφώνησαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τροφοδοτεί το θρησκευτικό φανατισμό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ.Λαβρόφ, είχε χαρακτηρίσει την Άγκυρα “γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών”, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν διέψευσε επί της ουσίας δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι κατά την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου προειδοποίησε Μητσοτάκη- Αναστασιάδη για κίνδυνο δράσης φονταμενταλιστών με τουρκική υποστήριξη.

Ο κ.Μητσοτάκης καλωσόρισε τον κ.Λαβρόφ και επισήμανε ότι η συνάντηση τους πραγματοποιείται σε μία δύσκολη συγκυρία καθοριστική καθώς η χώρα μας, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος και η ευρύτερη περιοχή μας, είναι μία περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα. Αναφέρθηκε έτσι εμμέσως και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που καίει την Άγκυρα.

Κατήγγειλε δε τη δράση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία όπως τόνισε “δυστυχώς σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη.”

DIMITRIS PAPAMITSOS

 

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι κάτι που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι η Τουρκία “περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών.”

Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι: “Είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον της ασκεί τα πραγματικά του όρια.”

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών όπως και των κανόνων καλής γειτονίας. “Το αποδείξαμε αυτό έμπρακτα υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο” πρόσθεσε και απευθυνόμενος στον κ.Λαβρόφ είπε:

“Η Ελλάδα -το έχουμε ξανασυζητήσει- προφανώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αυτό δεν μας εμποδίζει όμως κ.Υπουργέ να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία.”

Ο πρωθυπουργός επισήμανε άλλωστε ότι το 2021 είναι επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στην οποία όπως σημείωσε η Ρωσία βοήθησε καθοριστικά, αλλά και ταυτόχρονα είναι έτος ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας. “Η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συνδεθήκαμε στο παρελθόν, αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον”, εκτίμησε. Ανέφερε άλλωστε ότι έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτηθεί με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία.

Dimitris Papamitsos_Press Photographer_+306946384863

 

Λαβρόφ: Να μην μας εμποδίσουν ΕΕ και ΝΑΤΟ να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις

Από την πλευρά του ο κ.Λαβρόφ αναφέρθηκε καταρχάς στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και στην υπογραφή από τον ίδιο και τον κ. Δένδια κοινού Μνημονίου για τη διεξαγωγή του «Έτους Ιστορίας», το 2021, όπως συμφώνησαν Μητσοτάκης- Πούτιν.

“Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου”, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε τη θέση της Μόσχας για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Προσφέρθηκε μάλιστα η Ρωσία να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το ζήτημα.

Όπως είπε ο διάλογος πρέπει να “αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης.”

DIMITRIS PAPAMITSOS

 

Ο κ. Λαβρόφ συμφώνησε απόλυτα με τον κ.Μητσοτάκη ότι: “Οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.”

Υπενθύμισε άλλωστε ότι η Μόσχα εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθεί την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Σημείωσε ότι σε αυτό το θέμα Ρωσία και Ελλάδα έχουν κοινή προσέγγιση και ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. “Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες” σχολίασε.

Ο κ. Λαβρόφ έκλεισε με ένα καρφί: “Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις.”

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα