Μητσοτάκης: Μόνο ο Τσίπρας δεν συζητά για μείωση πλεονασμάτων

Μητσοτάκης: Μόνο ο Τσίπρας δεν συζητά για μείωση πλεονασμάτων
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών Eurokinissi

Στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μειωθούν οι φόροι και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος, στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ είπε πως αν ο Ορμπαν συνεχίσει την ίδια πολιτική στο προσφυγικό θα πρέπει το ουγγρικό κόμμα να τεθεί εκτός ΕΛΚ. "Αντί για χριστουγεννιάτικα δώρα θα ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη", σημείωσε μεταξύ άλλων.

Με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανάγκη επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 3%-4% στάθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση. “Η κυβέρνηση έχει υπερφολογήσει τον ελληνικό λαό και έχει υπογράψει πολύ μεγάλα πλεονάσματα, μεγαλύτερα από αυτά που έχουν ζητηθεί. Αντί να δίνουμε επιδόματα τα Χριστούγεννα, σκοπεύουμε να εστιάσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την μείωση των πλεονασμάτων” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συμπληρώνοντας πως και ο κ. Βέμπερ αλλά και ο κ. Μοσκοβισί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τα πλεονάσματα. “Μόνο ο Αλέξης Τσιπρας δεν θίγει αυτό το θέμα. Να συζητήσουμε λοιπόν με την παρούσα κυβέρνηση το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων. Οι φορολογικές περικοπές είναι απαραίτητες, εμείς θα ξεκινήσουμε με μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και με δεδομένο ότι ο προυπολογισμός έχει υπεραποδόσει, αντί να δώσουμε χριστουγεννιάτικα δώρα θα ελαφρύνουμε μεσαία τάξη”.

Ερωτώμενος για το τι πρόκειται να κόψει από τον προϋπολογισμό, ώστε να βρεθούν τα χρήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι δαπάνες στη δημόσια διοίκηση αυξάνονται. “Προσλαμβάνουν πάλι κόσμο μέσω συμβάσεων, ακολουθώντας τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Εμείς παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για την υγεία και είπαμε πως μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες, βελτιώνοντας ωστόσο τις υπηρεσίες”. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε ακόμη στην ανάπτυξη, λέγοντας πως σήμερα δεν υπάρχει, ενώ ο στόχος πρέπει να είναι στο 3%-4%. “Να προσλάβουμε κόσμο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η δική μου έντιμη πρόταση προς τις επιχειρήσεις θα λέει ότι εγώ θα σας μειώσω τους φόρους αλλά εσείς δεν θα φοροδιαφεύγετε”.

Η “επαναδιαπραγμάτευση” είναι απαγορευμένη λέξη για την Νέα Δημοκρατία, λόγω του παρελθόντος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως “Δεν θα κάνω επαναδιαπραγμάτευση. Θα πω στους εταίρους μας, δώστε μου 6-8 μήνες στην αρχή να αποδείξω ότι μιλάω σοβαρά όταν λέω για δομικές μεταρρυθμίσεις. Ίσως το 2020 ζήσουμε με αυτόν τον προϋπολογισμό, ωστόσο από το 2021 τα πλεονάσματα θα είναι χαμηλότερα. Πρώτα όμως θα έφερνα αποτελέσματα”. Σε αυτό το σημείο ωστόσο, διαφώνησε με κάποιες από τις επιλογές των Ευρωπαίων εταίρων, λέγοντας πως βάζουν κάτω από το χαλί ορισμένα βασικά θέματα, όπως η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση.

Βασική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η ιδιοκτησία της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη. “Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου πει ότι χρειαζόμαστε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θέλω να πάω στον λαό και να του πω ότι πρέπει να επιτραπούν. Έχουμε συγκροτημένο πρόγραμμα και έχουμε μείνει μακριά από λαϊκισμούς. Για να παλέψεις την άνοδο του λαϊκισμού πρέπει να έχεις επιτυχημένα παραδείγματα. Προτείνω μια κοινωνικώς ευαισθητοποιημένη πολιτική από ένα κεντροδεξιό κόμμα”.

Απαντώντας στον αν είναι αρχηγός ενός παλαιού, πελατειακού κόμματος, είπε “Είμαι περήφανος που είμαι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Πολλές φορές θυμώνω όταν ακούω να μιλάνε για παλαιό κατεστημένο όσοι δέχτηκαν εύκολα όλα τα μέλη του παλιού ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο Κυρίακος Μητσοτάκης είπε επίσης πως δεν είναι καθόλου χαρούμενος με την πολιτική Όρμπαν στο θέμα των συνόρων. “Τη Δευτέρα θα στείλω επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου θα ζητήσω την αναστολή της συμμετοχής του ουγγρικού κόμματος αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Ελπίζω ότι στο τέλος ο κ. Όρμπαν θα αλλάξει. Αν όχι, δεν έχει θέση στο ΕΛΚ” είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Ελπίζω ωστόσο”, συμπλήρωσε “την ίδια ευαισθησία που δείχνει ο κόσμος για Όρμπαν να δείξει και για τον κ. Τσίπρα που παρεμβαίνει παντού. Ελπίζω οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές να δείξουν την ίδια ευαισθησία για τον κ. Τσίπρα.

Κληθείς να απαντήσει για το αν υπάρχουν εθνικιστικές τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως όσοι βρίσκονται στο κόμμα συνυπογράφουν τις αρχές της. “Είμαστε ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Κάποιοι πιο δεξιοί κάποιοι πιο κεντρώοι. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν ξεπερνά κανείς”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε για ακόμη μια φορά την διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών “Το 95% των ψηφοφόρων της ΝΔ έλεγαν όχι στη συμφωνία των Πρεσπών.Ο κύριος Τσίπρας είχε ξεκάθαρη ατζέντα να διχάσει την αντιπολίτευση. Έχουμε για πρώτη φορά μια συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν το διανοήθηκε ποτέ. Οι κάτοικοι της Μακεδονίας δεν είδαν σεβασμό από την κυβέρνηση. Όποιον διαφωνεί τον χαρακτηρίζει φασίστα και εθνικιστή” τόνισε. Συμπλήρωσε ωστόσο πως “Έχουμε μια διεθνή συμφωνία και θα την σεβαστώ. Αν υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορώ να προστατεύσω στα όρια της συμφωνίας θα το κάνω. Θα προστατεύσω όσο μπορώ τη Μακεδονία. Όσο κι αν δεν μου αρέσει όμως, τη συμφωνία πρέπει να τη σεβαστώ”.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως όσο συντομότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. “Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός θα πει στον κύριο Τσίπρα “Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε άλλο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα