Μητσοτάκης: Νεκρή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με ευθύνη Ερντογάν

Μητσοτάκης: Νεκρή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με ευθύνη Ερντογάν
Μητσοτάκης Eurokinissi

"Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε" διαμήνυσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN.

Νεκρή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα. Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και ανέκαθεν ήταν πρόθυμος να την στηρίξει η Ευρώπη. «Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με εκβιασμό. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει, να σταματήσει να είναι ο υποκινητής των fake news», διαμήνυσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, «το έχουμε καταφέρει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν πολιτικά πιόνια

«Δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι συνειδητή η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς σαν πολιτικά πιόνια, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία, πολλοί μιλούν άπταιστα τουρκικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξής του στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.

«Η τουρκική κυβέρνηση τους στηρίζει, τους παρείχε μεταφορικά μέσα για να πάνε στα σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ό,τι θα έπραττε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της από τις παράνομες διελεύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», συνέχισε.

«Τις προηγούμενες ώρες είδαμε αυξημένη ένταση στα σύνορα, προσπάθειες να κάψουν τους φράχτες που έχουμε, πολλές προσπάθειες να ρίξουν δακρυγόνα στις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια συνεχής και συστηματική πρόκληση της Τουρκίας που δεν έχει καμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Τους χρησιμοποιεί η Τουρκία. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της και αυτό κάνει. «Δεν υποκινήσαμε εμείς την κρίση. Δεν ενθαρρύνουμε εμείς αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν παράνομα. Και ειλικρινά, είμαστε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ανοίξαμε τα σπίτια και τις καρδιές μας και είναι απολύτως απαράδεκτο να κατηγορείται ο πρωθυπουργός της χώρας ότι δεν τους μεταχειρίζεται σωστά»

Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ανθρωπισμό αλλά τόνισε ότι δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε μια διαδικασία κατά την οποία μια άλλη χώρα συστηματικά χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στείλει στα σύνορα.

Τόνισε εξάλλου ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν υπερβολική βία, πάντα αντιδρούν, απαντούν στις προκλήσεις και δεν τις υποκινούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ σε ανεπίσημη μετάφραση:

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου είπε, που θεωρεί ότι βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ουσιαστικά το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Ζούσαν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα την τουρκική γλώσσα. Λαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς τους παρέχει μέσα για τη μεταφορά τους στα σύνορα και βεβαίως η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει: να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Προφανώς, τις τελευταίες ώρες βλέπουμε αυξημένη ένταση στα σύνορα. Έγιναν απόπειρες να κάψουν το φράχτη που έχουμε. Εκτοξεύθηκαν πολυάριθμα δακρυγόνα εναντίον των δυνάμεών μας. Συνεπώς, φοβούμαι ότι πρόκειται για μια συνεχιζόμενη και πολύ συστηματική πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας που ουδεμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Η Τουρκία τους χρησιμοποιεί και το αποτέλεσμα είναι οι σκηνές που βλέπετε στα ελληνοτουρκικά σύνορα.»

Αυτή ίσως είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι εσείς είστε αυτοί που θα δεχτείτε ως ένα βαθμό το βάρος των καλών και των κακών αντιδράσεων της κοινής γνώμης. Όταν βλέπουμε εικόνες παρόμοιες με αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, είναι οι δικές σας δυνάμεις που σταματούν τους μετανάστες. Έτσι δημιουργούνται άσχημες εικόνες. Και το βάρος της ευθύνης το επωμίζεστε εσείς.

«Δεν βλέπω γιατί να κατηγορούμαστε για κάτι που έχουμε δημοσίως πει ότι θα κάνουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατέψουμε τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε. Δεν προκαλέσαμε εμείς αυτή την κρίση, δεν ενθαρρύναμε εμείς τους ανθρώπους αυτούς να εισέλθουν παρανόμως στην Ελλάδα. Ειλικρινά, η χώρα μας ήταν αυτή που τα τελευταία χρόνια δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανοίξαμε τα σπίτια και τις καρδιές μας. Και θεωρώ εντελώς απαράδεκτο ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας, να κατηγορούμαστε ότι δεν μεταχειριστήκαμε αυτούς τους ανθρώπους με τον κατάλληλο τρόπο τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης. Η Ελλάδα κατέδειξε τον ανθρωπισμό της καθόλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης αλλά αυτό που δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε μια διαδικασία κατά την οποία μια άλλη χώρα -συστηματικά- χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στείλει στην άλλη πλευρά των συνόρων. Σε ότι αφορά τη μεθοδολογία και τις μεθόδους μας, δεν κάνουμε χρήση υπερβολικής βίας, είμαστε πάντα αυτοί που αντιδρούμε και όχι αυτοί που προκαλούμε, καθώς απαντούμε στις προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας θέτουν σε αμφισβήτηση ή ανάκληση, με την πρακτική έννοια, της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που ισχύει από το 2016;

«Αυτή τη στιγμή, ας είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία (Ε.Ε.-Τουρκίας) είναι νεκρή. Και είναι νεκρή επειδή η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία, εξαιτίας αυτού που συνέβη στη Συρία. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο. Βοηθούν συστηματικά, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, την προσπάθεια ανθρώπων να περάσουν στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, έχω δημόσια αναγνωρίσει το γεγονός ότι και η Τουρκία έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες και ήμουν πάντα πρόθυμος να υποστηρίξω την Τουρκία σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού. Η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιασθεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, υποτίθεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν ήδη στην Ελλάδα, διατυπώνοντας εντελώς ανακριβείς κατηγορίες σχετικά με ό,τι συμβαίνει στα σύνορα. Άρα δεν είμαστε εμείς εκείνοι που κλιμακώνουν αυτή την αντιπαράθεση. Όμως έχουμε κάθε δικαίωμα και θα συνεχίσω να προστατεύω τα κυρίαρχα σύνορά μας. Το έχουμε επιτύχει ως τώρα και θα συνεχίσουμε με την ίδια επιτυχία στο μέλλον.»

Κύριε πρωθυπουργέ, μου επιτρέπετε παρακαλώ μία με δύο ερωτήσεις ακόμα σχετικά με τον κοροναϊό και τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Ποιες είναι πρωθυπουργέ, οι προσδοκώμενες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του να χαρακτηρίσουμε τον κοροναϊό ως πανδημία.

«Αυτό προφανώς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειαζόμαστε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Νομίζω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε εντός των δυνατοτήτων μας, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είχαμε κανένα θάνατο μέχρι τώρα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα εξαπλωθεί. Ασφαλώς ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος, αλλά αυτό είναι και ένα θέμα ταχύτητας. Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εκτιμήσει την δική του ιδιαίτερη κατάσταση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αμεσότητα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Εκεί που νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη την ευρωπαϊκή αντίδραση είναι στο θέμα μετριασμού των οικονομικών συνεπειών αυτής της έξαρσης.

Είναι σαφές, το συζητήσαμε και νωρίτερα, ακόμη και πριν μας κτυπήσει ο κορονοϊός ότι η νομισματική πολιτική έφτασε στα όριά της και είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης. Οπότε εκεί που αναμένω περισσότερο ευρωπαϊκό συντονισμό είναι καθαρά στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα. Ελπίζω ότι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι πιο προνοητική αναφορικά με τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα