Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έχει πολλές Τασίες

ΒΟΥΛΗ - Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016.  (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΒΟΥΛΗ - Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής πέρασε κάτω από τον πήχυ που είχε τεθει στο συμβούλιο αρχηγών. “Δεν έχω τύψεις που ψήφισα το τρίτο μνημόνιο” δήλωσε και επανέλαβε ότι εάν γίνουν εκλογές δε θα χύσει και μαύρο δάκρυ

Δυσαρεστημένος και προβληματισμένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ΜEGA, επισημαίνοντας πως η χώρα πήρε ελάχιστα από αυτά που περίμενε. «Βάλαμε χαμηλά τον πήχυ, και μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει περάσει από κάτω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επικρίνοντας την κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων όπως για το ότι “δεν έχει ιδέα πόσοι είναι οι πρόσφυγες και πόσοι οι μετανάστες». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό “να πάει να διαπραγματευτεί δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης» και ξεκαθάρισε πως δεν είναι ευχαριστημένος από τα πρώτα αποτελέσματα καθώς, όπως είπε, τον ανησυχεί η ευκολία με την οποία η Ευρώπη ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα.

Aναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι εικόνες σε Ειδομένη και Πειραιά είναι “ντροπή” και πως εκτός από τον στρατό, το προσφυγικό αντιμετωπίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις», με την κυβέρνηση να είναι απούσα. Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στηρίζει την πολιτική της κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου και τόνισε πως δεν υπάρχει συντονιστής για την ουσία του προβλήματος. “Επισημαίνω μια τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι'αυτούς που είναι ήδη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Οπως είπε, «η εικόνα της Ειδομένης κρύβει μνημειώδη ανικανότητα».

Η ΝΔ δεν πρόκειται να σωπάσει, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης εκφράζοντας την άποψη πως “πείσαμε τελικά τον κ.Τσίπρα να προσαρμοστεί στον ρεαλισμό». Κατηγόρησε πάντως τον πρωθυπουργό πως κάνει το άσπρο μαύρο και πως προσπαθεί να διχάσει.

«Διαρροές δεν κάνω, και δεν διαστρεβλώνω την πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός κάνει το άσπρο μαύρο. Εχει πολλές Τασίες που θα πρέπει να ικανοποιήσει μέσα στον πολιτικό του λόγο. Η κα. Χριστοδουλοπούλου έδωσε δείγματα γραφής καταστροφικής» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα.«Είμαι ένας άνθρωπος που ξεκινάει με καλή διάθεση. Κάθε μέρα χάνω την εμπιστοσύνη μου στον πρωθυπουργό. Όχι, δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη” τόνισε.

Χαρακτήρισε δε προσβλητικό να ταυτίζει η κυβέρνηση τη ΝΔ με τις χώρες του Βίσεγκραντ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρεμβαίνει στο κράτος δικαίου προσπαθώντας να αλώσει όλες τις ανεξάρτητες αρχές και τόνισε πως θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη Βουλή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Υπάρχουν προσπάθειες παρέμβασης στη δικαιοσύνη», υποστήριξε.

Στο ερώτημα οικουμενική ή εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως επιλέγει τις εκλογές. “Εμείς με τον κ. Τσίπρα σε κοινό σχήμα δεν θα συμμετάσχουμε. Μας χωρίζει πραγματικά άβυσσος” τόνισε, διευκρινίζοντας πως με την κα. Γεννηματά δεν τον χωρίζει άβυσσος, όπως ίσως εκείνη νομίζει».

Ο αρχηγός της ΝΔ είπε πως δεν ζητά εκλογές, αλλά πως εάν προέκυπταν θα ήταν καλοδεχουμενες. «Δεν πρόκειται να αναλώσω τις δυνάμεις μου να ζητάω εκλογές. Αν ο κ. Τσίπρας πέσει, θα πάμε σε εκλογές. Τι θα άλλαζε, αν ζητούσα εκλογές; Τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Δεν έχω τη δυνατότητα να επιβάλλω εκλογές». Εάν προέκυπταν εκλογές "θα ήταν καλοδεχούμενες. Δεν θα έχυνα μαύρο δάκρυ. Αλλά δεν μπορώ να τις επιβάλλω» επανέλαβε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρει να γίνει απλά ένας πρωθυπουργός αλλά ένας καλός πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να κόψει συντάξεις. «Αυτοί που έχουν περισσότερο πρέπει να πληρώνουν περισσότερα, αλλά όχι με αυτή την ένταση. Γιατί πέντε μήνες για να κλείσει η αξιολόγηση; Είναι εις βάρος της χώρας. Βλέπω τις επενδύσεις να γκρεμίζονται», τόνισε επισημαίνοντας πως απλά το αποτέλεσμα είναι ότι “η τρόικα έγινε κουαρτέτο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανοίγματος με τα άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου διευκρινίζοντας πως θέλει να κάνει ένα γενναίο άνοιγμα στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. «Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση και με τον κ. Θεοδωράκη και με την κα. Γεννηματά. Και με τον κ. Λεβέντη, τον οποίο προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω. Δεν ξέρω πόσο συνεισφέρει σε αυτές τις συσκέψεις», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τον κ. Λεβέντη ως τον “ λαϊκισμό της κοινής λογικής».

Δήλωσε επίσης: «Δεν έχω απολύτως καμία τύψη που ψήφισα το Τρίτο Μνημόνιο»

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί στο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δώσει ευκαιρία σε νέους ανθρώπους. «Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη ΝΔ για να πείσουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Δεν πρόκειται να επαναλάβω λάθη που έκαναν οι άλλοι», τόνισε επισημαίνοντας πως ο κ. Τσίπρας πλέον αισθάνεται ότι υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση.

“Δεν θυμάμαι άλλον αρχηγό της αντιπολίτευσης μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες να υπερτερεί του πρωθυπουργού σχεδόν σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει αυτό. Θυμάμαι πάντα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπετο του πρωθυπουργού. Τώρα εγώ ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ότι έχει πραγματική αντιπολίτευση. Ναι, το αισθάνεται αυτό. Και όλοι γνωρίζουν σήμερα εντός και εκτός Ελλάδος ότι υπάρχει εναλλακτική”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network