Μητσοτάκης: Οι προτάσεις Τουσκ για το προσφυγικό προκαλούν ανησυχία και δυσφορία

Μητσοτάκης: Οι προτάσεις Τουσκ για το προσφυγικό προκαλούν ανησυχία και δυσφορία
MOTIONTEAM

Έντονη αποδοκιμασία στις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ. Τετ α τετ με Μητσοτάκη Μέρκελ

Την έντονη αποδοκιμασία του στις προτάσεις Τουσκ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την μετάβασή του χτες στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο κανάλι του ΕΛΚ τόνισε την «σοβαρή ανησυχία του και την έντονη δυσφορία του για τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι από τον πρόεδρο Τουσκ» σημειώνοντας ότι «αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη απόδειξη  αληθινής αλληλεγγύης όσον αφορά τη μετεγκατάσταση ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς αλληλεγγύη το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και εάν αφήσουμε τις εθνικές πολιτικές να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο δεν θα βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κατά προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ είχε χαρακτηρίσει «λάθος» την πρόταση Τουσκ συμπληρώνοντας ότι «ο μόνος τρόπος να εκφράζουμε εμπράκτως αυτή την αλληλεγγύη είναι μέσω ενός δίκαιου και αναλογικού επιμερισμού της κοινής μας ευθύνης».

Στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ είχε σύντομη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το προσφυγικό πρόβλημα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ως επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα η ευρωπαϊκή συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., αλλά και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία οι παράτυποι μετανάστες.

Στη συνομιλία του με την κα Μέρκελ τόνισε επίσης την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του κανονισμού του Δουβλίνου προκειμένου να γίνουν ενιαίοι οι κανόνες χορήγησης ασύλου στην ΕΕ, θέση με την οποία συμφώνησε πλήρως η Γερμανίδα Καγκελάριος που επιφυλάχθηκε και εκείνη να βοηθήσει με ενέργειές της σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο κανάλι του ΕΛΚ:

«Δημοσιογράφος: Ένα από τα ζητήματα της σημερινής ατζέντας είναι το Brexit. Γιατί ήταν η κοινή έκθεση – που συμφωνήθηκε πρόσφατα – τόσο σημαντική και γιατί η στήριξη του Ε.Λ.Κ. ήταν εξίσου σημαντική για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα;

Κ. Μητσοτάκης: Είχαμε μια πλήρη ενημέρωση από τον κύριο Μπαρνιέ για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και προφανώς η κοινή έκθεση ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δυσκίνητων συζητήσεων. Σίγουρα, έχουμε πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον έχουμε ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη και έχουμε κατ' αρχήν λύσει τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι ώστε να ξεκινήσει το σοβαρό κομμάτι των συζητήσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα τελειώσουν στην ώρα τους.

Δημοσιογράφος: Κάτι άλλο που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ατζέντα εδώ και δύο χρόνια είναι το μεταναστευτικό ζήτημα. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις πρόσφατες προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα;

Κ. Μητσοτάκης: Θα ήθελα να εκφράσω τη σοβαρή ανησυχία μου και την έντονη δυσφορία μου με τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι από τον Προέδρο Τουσκ και αφορούν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Ο λόγος είναι απλός. Πρώτα από όλα, η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης  μπορεί να είναι μικρής έκτασης αλλά έχει λειτουργήσει. Και αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη απόδειξη  αληθινής αλληλεγγύης όσον αφορά τη μετεγκατάσταση ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς αλληλεγγύη το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και εάν αφήσουμε τις εθνικές πολιτικές να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο δεν θα βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα. Προφανώς, ως πολιτικός που προέρχομαι από την Ελλάδα είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό το ζήτημα καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης. Όλοι στο Ε.Λ.Κ. είναι υπέρ του καλύτερου ελέγχου των συνόρων μας και της ισχυρότερης συνοριακής διαχείρισης. Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αποφασιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για τους ανθρώπους που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που δικαιούνται διεθνή προστασία, σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία ασύλου που ισχύει σε κάθε χώρα. Αυτό που πρέπει, επίσης, να εξασφαλίσουμε είναι ότι θα ευθυγραμμίσουμε τα συστήματα παροχής ασύλου των χωρών μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς μπαίνουμε στο 2018.

Δημοσιογράφος: Το συνέδριο του κόμματός σας διεξάγεται το προσεχές σαββατοκύριακο. Ποιο είναι το όραμά σας για το συνέδριο και για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

Κ. Μητσοτάκης: Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το συνέδριο που θα διεξαχθεί αυτό το σαββατοκύριακο. Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία  να παρουσιάσουμε το όραμά μας για το πώς η χώρα θα πάει μπροστά. Αυτή τη στιγμή διατηρούμε ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά, πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι Έλληνες είναι βαθιά απογοητευμένοι από τη σημερινή Κυβέρνηση. Αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.  Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μετά και το συνέδριο του κόμματος, το μήνυμά μας θα έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία».

Η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη προσερχόμενου στη Σύνοδο του ΕΛΚ:

«Το μεταναστευτικό ζήτημα θα μας απασχολεί για καιρό. Είναι πολύ σημαντικό να μην το αντιμετωπίζουμε με παραμορφωτικούς εθνικούς φακούς. Η πρόταση του Προέδρου Τουσκ αναφορικά με το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων είναι λάθος.

Και είναι λάθος, όχι μόνο επειδή η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων – με ελάχιστες εξαιρέσεις – λειτουργεί, αλλά και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. Και ο μόνος τρόπος να εκφράζουμε εμπράκτως αυτή την αλληλεγγύη είναι μέσω ενός δίκαιου και αναλογικού επιμερισμού της κοινής μας ευθύνης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αβραμόπουλος σε Τουσκ: Aντι-ευρωπαϊκή η κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό

Επιμένει ο Τουσκ στην κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για το προσφυγικό: Τι αναφέρει στην επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ

Προσφυγικό: Ένα βήμα πίσω ο Τουσκ για την κατάργηση των ποσοστώσεων

'Ριζική διαφωνία' Μητσοτάκη με τις δηλώσεις Τουσκ για το προσφυγικό

SHARE:

24Media Network