Μητσοτάκης: Πρόεδρος Δημοκρατίας που θα εξασφαλίζει συναίνεση

Μητσοτάκης: Πρόεδρος Δημοκρατίας που θα εξασφαλίζει συναίνεση
Ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πρόταση της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος για εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Υπενθύμισε στον Τσίπρα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος το 1990 με 153 βουλευτές και του είπε: “Πάλι αδιάβαστος; Και στα συνταγματικά αδιάβαστος;”

“Η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη διάταξη που προκάλεσε και τη μεγαλύτερη συζήτηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προηγουμένως είχε επιμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό και είχε υποστηρίξει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δε θα δεχόταν να εκλεγεί Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κρίσιμη διάταξη για τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας “υπέστη μία σοβαρή μετάλλαξης τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης” καθώς η αρχική πρόβλεψη του Συντάγματος κατέτεινε στην αναζήτηση πολιτικών συναινέσεων, στην ουσία όμως ειδικά μετά την αναθεώρηση του 2001 λειτούργησε ως προνόμιο της εκάστοτε αντιπολίτευσης για την πρόκληση εκλογών και τη διακοπή του εκλογικού κύκλου. Για αυτό άλλωστε, σημείωσε, η προτείνουσα Βουλή συνέκλινε στη θέση ότι αυτή η διάταξη έπρεπε να αναθεωρηθεί.

Κατηγόρησε όμως το ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν τόσο πρόχειρη η δική του πρόταση ώστε δε μερίμνησε ως προηγούμενη πλειοψηφία να αναθεωρηθεί και το άρθρο 30 που καθορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από την εθνική αντιπροσωπεία. “Εάν θέλαμε να κάνουμε μία συζήτηση για το εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να εκλέγεται από το λαό θα είχατε υποχρέωση να προτείνετε την αναθεώρηση και του σχετικού άρθρου”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Υποστήριξε επομένως ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνταγματικά αν ψηφιζόταν θα ήταν έωλη, αλλά εκτίμησε επίσης ότι εκλογή από το λαό θα παρέπεμπε σε άλλα συστήματα με ισχυρό Πρόεδρο Δημοκρατίας και θα προκαλούσε σοβαρές τριγμές στο δικό μας πολίτευμα. “Διότι μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καθίστατο πρόσωπο με κομματική ταυτότητα”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε επίσης παράξενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα μπορεί να εκλεγεί από τη Βουλή με αυξημένη κοινοβουλευτική συναίνεση να έχει τελικά λιγότερη πολιτική νομιμοποίηση από ένα Πρόεδρο ο οποίος δεν θα έχει εκλεγεί με αυξημένη συναίνεση από τη Βουλή αλλά θα έχει εκλεγεί από το λαό. “Θα έχουμε δηλαδή δύο κατηγορίες Προέδρου” σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης. Εξέφρασε εξάλλου τη διαφωνία του με εκλογή από τον λαό, κάτι που το 2014 είχε προτείνει η ΝΔ, επικαλούμενος την “τραυματική” όπως είπε, εμπειρία του 2015 και υποστηρίζοντας ότι η προεδρική εκλογή δεν πρέπει κάθε οποιοδήποτε τρόπο να εμπλακεί στα γρανάζια της πολιτικής διαδικασίας.

Χαρακτήρισε αντίθετα σαφή και καθαρή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι θα ισχύσει υφιστάμενη διάταξη, η οποία αρχικά και επαναλαμβανόμενα αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει στην απλή πλειοψηφία αφαιρώντας τη μεσολάβηση των εκλογών.

“Μας μέμφεστε ότι προχωρήσαμε στη θέση αυτή αντίθετα με παλαιότερες προτάσεις μας. Στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάμε για σκοινί. Διότι από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μία δραματική εμπειρία, που προσέφερε διδάγματα και ναι αναθεώρησε οπτικές και αυτή δεν ήταν άλλη από την ωμή καταστρατήγηση του νοήματος του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014 κ.Τσίπρα, όταν αρνηθήκατε προκλητικά τότε την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου προτεινόταν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας” είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε μάλιστα: “Και εσάς να προτείναμε, πάλι αντίθετοι θα ήσασταν. Τόσο πολύ θέλατε να αξιοποιήσετε το σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή”.

Ο πρωθυπουργός απάντησε όμως ευθέως και στην αναφορά Τσίπρα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωνσταντίνο Τσάτσο και ειδικότερα στο ρητορικό ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι θα μπορούσε ο ίδιος να υιοθετήσει μία τέτοια διάταξη.

“Πάλι αδιάβαστος κ.Τσίπρα. Γιατί εκλέχθηκε με 153 βουλευτές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόεδρος το 1990” είπε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η διάταξη που υπήρχε στο Σύνταγμα που γράφτηκε από τον Καραμανλή και τον Τσάτσο και καταλήγοντας απευθυνόμενος και πάλι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Πάλι αδιάβαστος; Και στα συνταγματικά αδιάβαστος;”

Όσον αφορά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει σε πέμπτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας στη Βουλή σχετική πλειοψηφία ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα ρητορικό ερώτημα: “Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία η οποία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και να μπορεί να σταθεί σε αυτή την αίθουσα την επόμενη ημέρα;”

Υποστήριξε ως εκ τούτου ότι: “Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη εφαρμόσιμη λύση, που επιτρέπει οριστικά και αμετάκλητα να εμπλέξουμε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν υπάρχει άλλη που να ξέρουμε εμείς τουλάχιστον που να μπορεί να δουλέψει στην πράξη.’

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: “Είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα”

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Που ακούσατε κ. Τσίπρα ότι εμείς προτείναμε ποτέ την απλή αναλογική για πάγιο σύστημα; Δεν γνωρίζετε την πάγια αντίθεση μας την απλή αναλογική; Είναι άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο αυτό που είπατε ότι προτείναμε την απλή αναλογική.” Μάλιστα σχολίασε ειρωνικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Κοινή λογική δεν έχετε κ. Τσίπρα; Καλά σας γράφουν κάποιοι τις ομιλίες, αλλά βάλτε και λίγη από τη δική σας κρίση, γιατί όταν παρεισφρύουν λογογράφοι μπορεί να υποπίπτετε σε τέτοια σφάλματα”.

Κατήγγειλε επίσης ότι η “η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, λέξη για την εκπαίδευση, λέξη για την οικονομία, λέξη για το περιβάλλον” και ότι είχε ως στόχο “τη ματαίωση για μία δεκαετία μιας ριζικής αλλαγές, μιας νεοφιλελεύθερης εντός εισαγωγικών αναθεώρησης που θα άνοιγε την πόρτα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια”. Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα μάλιστα του είπε: “Για άλλη μία φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα”. Σχολίασε εξάλλου ότι λαός απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση στις εθνικές εκλογές που μεσολάβησαν.

Παρόλα αυτά, σημείωσε πάντως ο πρωθυπουργός, η αναθεωρητική Βουλή πέτυχε συμφωνία σε εννέα κρίσιμα κεφάλαια του συνταγματικού χάρτη. Επέμεινε μεταξύ άλλων στη διάταξη που παρέχει και στην μειοψηφία της Βουλής τη δυνατότητα συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών, λέγοντας ότι αποκαθιστά την εξεταστική ως γνήσιο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σημαντική τομή χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εκφράζοντας την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά να την ψηφίσει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε φυσικά και στο άρθρο 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών). “Προτείνουμε τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών μόνο σε πράξεις που αφορούν την πολιτική του δράση και την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη των υπουργών ώστε η Βουλή να μπορεί να ασκήσει δίωξη εντός των χρονικών ορίων της κοινής παραγραφής για κάθε αδίκημα” είπε και εξήγησε: “Με άλλα λόγια ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη”.

“Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ψήφο των αποδήμων”

Στάθηκε ιδιαίτερα και στη διάταξη στο άρθρο 54, που διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από τους εκτός επικρατείας εκλογείς. Δήλωσε πως “είναι μία πρωτοβουλία για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι”. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ πιστεύει και δεν το έκρυψε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς προϋποθέσεις και γιατί όχι μέσω επιστολικής ψήφου, αλλά εξήγησε ότι “φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε με ευθύνη στην κατεύθυνση συναίνεσης που το ίδιο το Σύνταγμά μας επιβάλλει” . Υπενθύμισε εξάλλου ότι το Σύνταγμα προβλέπει πως για να αλλάξει η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές, “ήμασταν υποχρεωμένοι λοιπόν να κάνουμε παραχωρήσεις σε αυτό το οποίο θεωρούσαμε σωστό για να πετύχουμε μία μεγάλη θεσμική τομή” και εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που θα δοθεί αύριο σε διαβούλευση, να ψηφιστεί απο 300 βουλευτές.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της κυβέρνησης για την επιλογή προσώπων στις ανεξάρτητες αρχές, η οποία περιορίζει την πλειοψηφία από τα 4/5 στα 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και προβλέπει την επέκταση της θητείας των υφιστάμενων μελών ή για όσο χρόνο δεν είναι δυνατή η νέα συγκρότηση ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία τους.

Σημείωσε τέλος ότι η ΝΔ ενσωμάτωσε στην τελική της πρόταση και τη διάταξη για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία που πρότεινε η αντιπολίτευση, αλλά βάζοντας ως προϋπόθεση τη συγκέντρωση 500.000 υπογραφών, όριο τέτοιων προτάσεων σε δύο άλλα κοινοβουλευτική περίοδο και να μην αφορούν θέματα όπως η δημοσιονομική πολιτική, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική.

ΣΥΡΙΖΑ: “Αμήχανος και πάλι ψευδόμενος ο κ. Μητσοτάκης”

“Αμήχανος και πάλι ψευδόμενος ο κ. Μητσοτάκης», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “ο κ. Μητσοτάκης δε βρήκε ούτε μισό επιχείρημα για την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη που αποσαφηνίζει ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού αλλά επ’ ευκαιρία αυτών και άρα δεν μπορεί να έχει σύντομη παραγραφή”. Σημειώνει πως “η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνιστά ομολογία ενοχής για την πολιτική σκοπιμότητα του να καλύψει μελλοντικά μέσω παραγραφής υπουργούς της ΝΔ που ενδεχομένως να διερευνώνται ή να διερευνηθούν δικαστικά για δωροδοκία”.

Χαρακτηρίζει ψεύδη ισχυρισμό, “προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ”, ότι ουδέποτε η ΝΔ πρότεινε την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα: “Διαψεύδεται από την ίδια την πρόταση της ΝΔ του 2014 που υπογράμμιζε επί λέξει “την ανάγκη ρητής καθιέρωσης μίας μορφής αναλογικού συστήματος, με δεδομένο το γεγονός ότι η ως τώρα κοινοβουλευτική μας εμπειρία έχει καταδείξει πως το αναλογικό σύστημα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής”.”

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης “δεν είχε ούτε μισό επιχείρημα για την αδιανόητη επιλογή του να ευτελίσει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας επιλογή του ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Μόνο διαδικαστικές δικαιολογίες και εξυπνακισμούς, όπως ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990, στη δεύτερη θητεία του, εξελέγη με 153 ψήφους – και όχι με 145 ή 120”. Ωστόσο, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός “ξέχασε, σκόπιμα, ότι αυτό έγινε μετά από τη διάλυση της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, το οποίο σήμερα αναθεωρήσαμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα