Μητσοτάκης προς ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν θα υποχωρήσουμε

Διαβάζεται σε 6'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο νέο φορολογικό. “Στο ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται αν ο Κασσελάκης είναι Τραμπ ή Πέπε Γκρίλο. Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πέσει ως ώριμο φρούτο” σχολίασε.

Κοινωνικό χαρακτήρα επιχείρησε να αποδώσει στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και αναφερόμενος στα νέα μέτρα, όπως τα χριστουγεννιάτικα επιδόματα ύψους 350 εκ ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η εκτενής αναφορά που έκανε και στο νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μία εκλογική ομάδα που είχε ψηφίσει στην πλειοψηφία της ΝΔ και στις τελευταίες εκλογές. Αλλά τους οποίους κινδυνεύει τώρα να χάσει το κυβερνών κόμμα.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “μία μεγάλη εθνική πρωτοβουλία κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει ένα “πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών”. Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα ένας εργοδότης από τους εργαζόμενους ή το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό εισόδημα.

Ενώ επισήμανε ότι το νέο σύστημα “συνοδεύεται από μία ακόμη προεκλογική δέσμευση που γίνεται πράξη ένα χρόνο νωρίτερα, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος”. Επισήμανε επίσης ότι εξαιρούνται όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και οι νέοι επαγγελματίες. Υποστήριξε δε ότι ένα τεκμήριο που είναι μαχητό δεν αποτελεί οριζόντια ρύθμιση.

“Είναι μία παρέμβαση δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο. Μία παρέμβαση τολμηρή μεταρρυθμιστική, από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Θα την κάνουμε πράξη” ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις των φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης, πετώντας μάλιστα το μπαλάκι στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. “Ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στο νομοσχέδιο, αγαπητέ μου υπουργέ. Πρέπει να καλυφθούν, όμως η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας δεν θα αλλάξει”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα ότι: “Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που ίσως και ξεβολέψουν κάποιους. Αν υπάρχει κόστος αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει”.

“Το 41% δεν είναι άλλοθι για λάθη”

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έστειλε πάντως μηνύματα και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.

“Το 41% δεν είναι άλλοθι για λάθη, είναι εντολή για αποτέλεσμα”, δήλωσε και σχολίασε ότι: “Άλλωστε το κοντέρ μηδενίστηκε”.

Υπεραπίστηκε ταυτόχρονα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε άδικη την κριτική περί επιδοματικής πολιτικής και υποστήριξε ότι ενισχύεται σταθερά το εισόδημα των πολιτών με μόνιμα μέτρα, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση με τα χριστουγεννιάτικα επιδόματα συνολικού ύψους 350 εκ ευρώ. Το επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας. Το διπλάσιο MarketPass στους πλημμυροπαθείς. Την ενίσχυση 100- 200 ευρώ στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά. Το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημενο εισόδημα. Την πρωτοβουλία για μείωση τιμής 5% σε 200 βασικά προϊόντα. Τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και το βασικό μισθό.

Υποστήριξε ότι όλα αυτά τα μέτρα “αποτυπώνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των επιλογών μας”. Δήλωσε ότι “η εισαγόμενη ακρίβεια είναι ο βασικός αντίπαλος” και πρόσθεσε: “Αν και η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, το γνωρίζω καλά ότι το πρόβλημα στα τρόφιμα επιμένει. Για αυτό είπα θα κάνω ό,τι χρειαστέι γα να ανακουφιστεί η κοινωνία”.

“Στο ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται αν ο αρχηγός τους είναι Τραμπ ή Πέπε Γκρίλο και παίζουν μαξιλαροπόλεμο”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε όμως και στα τεκταινόμενα στο χώρο της αντιπολίτευσης, στην εσωκομματική κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ και στη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

“Απέναντι μας έχουμε πλέον την πραγματικότητα, τη δύσκολη πραγματικότητα. Παρά τη μεγάλη πρόοδο την οποία έχουμε πετύχει ως χώρα, αυτή αποτελεί συχνά την πιο ισχυρή αντιπολίτευση”, είπε στα μέλη της ΠΕ της ΝΔ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Βλέπετε τα αδιέξοδα της άλλης πολιτικής όχθης. Στο ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν αν ο αρχηγός τους είναι Τραμπ ή Πέπε Γκρίλο. Διαφωνούν για το διαβόητο μαξιλάρι. Παίζουν μαξιλαροπόλεμο τώρα. Κρύβουν ότι αυτό το μαξιλάρι επινοήθηκε για να αποκοιμίσει την κοινή γνώμη. Τι ήταν το περίφημο μαξιλάρι; Δεν ήταν παρά το ενεχυρο των δανειστών λόγω της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

“Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει σαν ώριμο φρούτο”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο ΠΑΣΟΚ και εμμέσως στο γεγονός ότι σε τρεις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πλέον δεύτερο κόμμα.

“Παρατηρώ με ενδιαφέρον τη σταδιακή του προσχώρηση σε ένα ηθικολογικό μηδενιστικό λόγο. Περιμένουν την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ώριμο φρούτο ώστε να υποδεχθούν τους ψηφοφόρους του”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

“Αγνοούν όμως ότι η αρνητική πολιτική την οποία μιμούνται δεν είναι ώριμο, είναι ένα σάπιο φρούτο., με ξεπερασμένα συνθήματα που έχει ακούσει και έχει απορρίψει η ελληνική κοινωνία”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Εμείς δεν έχουμε λόγο να κοιτάμε την καταπακτή της ιστορίας, απο την οποία θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο είτε το παλιό ΠΑΣΟΚ είτε τα σπαράγματα της αριστεράς”. Κάλεσε μάλιστα τα στελέχη της ΝΔ να μην ασχολούνται πολύ με το τι γίνεται στην άλλη όχθη του πολιτικού φάσματος, αλλά να δίνουν έμφαση στα πραγματικά προβλήμα των πολιτών”.

Ο καθημερινός νεοδημοκράτης της διπλανής πόρτας και το σύνθημα “έλα Συρεγγέλα”

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε άλλωστε ότι αναδεικνύεται πιο εύκολα η αδυναμία σε εκείνον που κυριαρχεί και ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να κρατήσουν αυτό το συμπέρασμα και εν όψει των ευρωεκλογών.

Υποστήριξε άλλωστε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι μία πολιτική αναμέτρηση με συνέπειες και στην εσωτερική πολιτική ζωή. Έδειξε έτσι εμμέσως πλην σαφώς να προσδοκά ακόμη και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και νέα κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα και για τον “καθημερινό νεοδημοκράτη της διπλανής πόρτας”. Τόνισε ότι: “Αυτός ο νεοδημοκράτης καλείται τώρα να προστατεύσει τις κατακτήσεις του αλλά και να βάλει τη σφραγίδα του στην Ελλάδα του 21ου αιώνα”.

Ενώ διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση: “Αν και όσο η ΝΔ παραμένει ενωμένη, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από κανέναν”.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ και νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Τον υπερασπίστηκε δε απέναντι σε όποια εσωκομματική κριτική , λέγοντας ότι: “ήταν προσωπική μου επιλογή, αλλά και δικαίωσε το ρόλο που του ανέθεσα”.

Εγκωμίασε επίσης τη νέα γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα. Επισήμανε ότι για πρώτη φορά αναλαμβάνει τα ηνία του γαλάζιου κομματικού μηχανισμού μία γυναίκα. Και υπενθύμισε ότι “είναι εξάλλου σάρκα από τη σάρκα της παράταξης”.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χιουμοριστικά δήλωσε καλώντας την επόμενη γραμματέα της ΝΔ στο βήμα: “Έλα Συρεγγέλα. Αυτό είναι το σύνθημα. Αλλά να μην έρθεις με φόρα. Αυτό δεν βγήκε σε καλό σε άλλους”.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, πραγματοποίησαν σύντομες παρεμβάσεις ο κ.Μαρινάκης και η κ. Συρεγγέλα, ενώ υπό το συντονισμό του Γιάννη Τραγάκη η νέα γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ ως μοναδική υποψήφια εξελέγη δια βοής.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα