Μητσοτάκης προς Μέρκελ: Βέτο σε όποια λύση για Λιβύη, εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με Τουρκία

Μητσοτάκης προς Μέρκελ: Βέτο σε όποια λύση για Λιβύη, εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με Τουρκία
Από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα έχει επικοινωνία με τη Μέρκελ και πως η Ελλάδα δε θα δεχθεί πολιτική λύση εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, απειλώντας με βέτο στην ΕΕ. Τι είπε για Σακελλαροπούλου και μεταναστευτικό.

Την πρόθεση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ΕΕ για πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με την Τουρκία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ότι θα έχει και επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

“Αύριο θα έχω επικοινωνία με την κ. Μέρκελ για να συζητήσω γι αυτό το ζήτημα. Της έστειλα επιστολή, ενώ έστειλα και επιστολές σε ηγέτες για να τους ενημερώσω για τις θέσεις της Ελλάδας. Καμία πολιτική απόφαση για τη Λιβύη εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία. Θα βάλουμε και βέτο” είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Τόνισε ότι κακώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Βερολίνου, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμβολο της νέας εποχής η Σακελλαροπούλου

Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου , τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πιστεύει ότι είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας.

“Χαίρομαι για ευρεία συναίνεση. Η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει σημαντικά στοιχεία. Δεν είναι μόνο γυναίκα αλλά είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αλλά όχι μη πολιτικό. Έχει χειριστεί ως δικαστής πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Έχει άποψη για πολιτικά δρώμενα και μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια. Συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένας θαυμάσιος, ζεστός και κανονικός άνθρωπος. Ενδιαφέρεται για τους νέους ανθρώπους. Άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου και της εποχής, σύμβολο της νέας εποχής” είπε ο πρωθυπουργός.

Λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επανίδρυση του Υπουργείου. Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται.

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε εγώ ξεκαθάρισε πώς ο σχεδιασμός για το μεταναστευτικό θα προχωρήσει. “Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα. Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα. Εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω” συμπλήρωσε.

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha Eurokinissi

Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό

Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των υπουργών του. Είπε πως όταν θα γίνει ανασχηματισμός θα ληφθεί υπόψιν και η αξιολόγηση των υπουργών.

Όταν πετάς τσιμεντόλιθο από το 2ο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας

Για το θέμα της ασφάλειας και της κατάστασης στα Εξάρχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ότι η Αστυνομία δεν έμπαινε γιατί ήταν περιοχή γκέτο.

«Αυτό άλλαξε. Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο», συμπλήρωσε ενώ είπε ότι αυτό που συνέβη στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο και πως αυτός που πετάει τσιμεντόλιθους από το 2ο όροφο το κάνει με πρόθεση να τραυματίσει ή να σκοτώσει.

«Ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει. Εγώ δεν είμαι έτοιμος να κάνω πρόσθετες αλλαγές. Όταν πετάς τσιμεντόλιθο από το 2ο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, είναι κακούργημα. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κάνει την κρίση. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Δεν θα προχωρήσω σε άμεση αλλαγή του ποινικού κώδικα. Θα περιμένω να δω πως η Δικαιοσύνη ερμηνεύει αυτόν τον ποινικό κώδικα. Δεν θέλω να πάω στην άλλη άκρη και να κατηγορηθούμε για πράξεις αυταρχικές», δήλωσε.

Επίσης είπε ότι όπου υπάρχουν περιπτώσεις που η Αστυνομία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο ή παραβίαση του νόμου, αυτές θα ερευνηθούν. «Μου έκανε εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε να πει κουβέντα για τους τσιμεντόλιθους από το 2ο όροφο ενώ έσπευσε να κατηγορήσει την Αστυνομία στην πρώτη φάση της κατάληψης. Η βία πρέπει να καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε προσεγγίσεις που θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν βλέπω πολλά τέτοια δείγματα γραφής. Βλέπω εντυπωσιακές πιρουέτες που μπορεί να είναι από απόσταση γραφικές», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Θα αρχίσουμε να κόβουμε την εισφορά αλληλεγγύης εντός του 2020

Για την οικονομία δήλωσε σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και πως «θα αρχίσουμε να κόβουμε την εισφορά αλληλεγγύης εντός του 2020». Επ αυτού είπε ότι είναι άδικος φόρος και «πιστεύω ότι μπορούμε εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως».

Για την ανάπτυξη εκτίμησε ότι θα είναι στο 3% και πως η κυβέρνηση πιστώνεται ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

Σε ερώτηση τι έχει μάθει ως πρωθυπουργός είπε ότι είναι μεγάλο σχολείο η πρωθυπουργία.

«Κανείς δεν γεννιέται πρωθυπουργός. Αυτό το γραφείο δεν μου ήταν άγνωστο. Θυμάμαι τον πατέρα μου. Δεν θεωρούσα δεδομένο ότι μπαίνω στην πολιτική για να γίνω πρωθυπουργός. Θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου έδωσε ο λαός», συνέχισε αναφέροντας ότι έχει μάθει την ανάγκη της συστηματικής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και πώς να μην χάνει επαφή με την κοινωνία. «Κάθε γραφείο πρωθυπουργού είναι ένα χρυσό κλουβί και το πώς βγαίνεις έχει σημασία. Δεν είμαι εδώ μόνιμος. Μπήκα και κάποια στιγμή θα φύγω. Σε όλη αυτή την πορεία δεν θέλω να με μπολιάσει ο ιός της αλαζονείας και της έπαρσης», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τις περιοδείες.

«Και αν στα πλαίσια μιας περιοδείας μου κάνω και καμία βόλτα στο βουνό, ο κ. Τσίπρας με συμβούλευσε να αθλούμαι και να πίνω νερό», συνέχισε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Έπαρση, αλαζονεία και ειρωνεία απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μία υποτονική απολογία διανθισμένη από μπόλικη έπαρση, αλαζονεία και ειρωνεία απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha.

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα μας είπε ότι:

– δεν κατάλαβε ούτε ότι διέσυρε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα καλλιστεία επί μήνες, ούτε ότι άδειασε έναν πολύ καλό πρόεδρο, όπως ο ίδιος είπε, δηλαδή τον Προκόπη Παυλόπουλο.

– δεν κατάλαβε ότι εκθείασε τα προσόντα της κας Σακελλαροπούλου, τα οποία όμως δεν ήταν φαίνεται αρκετά για να την ψηφίσει για Πρόεδρο του ΣτΕ.

– δεν κατάλαβε τι είναι η προσφυγική κρίση και ότι εάν είχε καταλάβει δε θα είχε καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πάλι καλά που του πήρε μόνο έξι μήνες να το καταλάβει και να βάλει επικεφαλής έναν Υπουργό με μοναδικό προσόν ότι είναι από τη Χίο!

– δεν κατάλαβε το πρόβλημα των Εξαρχείων που θα έλυνε σε έναν μήνα, για να φθάσουν έξι μήνες μετά οι κάτοικοι να καταγγέλλουν έξαρση της εγκληματικότητας με ανοχή της Αστυνομίας.

– δεν κατάλαβε τίποτα για την παραβίαση του οικιακού ασύλου, τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο σπίτι της. Αφού ούτε κατάλαβε ούτε ρωτήθηκε, πώς να ζητήσει μια συγνώμη;

– δεν κατάλαβε γιατί λείπει η Ελλάδα από τη Διαδικασία του Βερολίνου, αφού έχει τόσο καλές συμμαχίες, και γι’ αυτό φυσικά φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μας είπε βέβαια πώς γίνεται πέντε χώρες – και η ίδια η Τουρκία αλλά και το Κονγκό – να έλειπαν από τη Σύνοδο του Βερολίνου το 2015 και σήμερα να είναι στη Διαδικασία, με την Ελλάδα όμως απούσα. Ούτε φυσικά πώς γίνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν να μην ασχολήθηκε, όπως ανεύθυνα ισχυρίζεται, αλλά να συμμετείχε στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο υπό τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

– δεν κατάλαβε ούτε αυτός ούτε οι υπουργοί του και δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη να αποτραπούν παράνομες ενέργειες φυσικών και νομικών προσώπων έξω από την Κρήτη με την απειλή αποτρεπτικών κυρώσεων.

Ως προς τα περί βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. δεν θα φθάσει στο σημείο να στηρίζει λύσεις στη Λιβύη που περιέχουν τα παράνομα μνημόνια. Γιατί εάν συμβεί αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη δε θα κρύβονται πίσω από ένα βέτο.

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα. Και οι πολίτες κατάλαβαν πως ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μία υποτονική απολογία διανθισμένη από μπόλικη έπαρση, αλαζονεία και ειρωνεία απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, που είμαστε βέβαιοι ότι θα κούρασε ακόμη και τους στενούς συνεργάτες του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα