Μητσοτάκης σε ομογενείς στη Φλόριντα: Μας δένει η θρησκεία, η γλώσσα, η εθνική ταυτότητα

Μητσοτάκης σε ομογενείς στη Φλόριντα: Μας δένει η θρησκεία, η γλώσσα, η εθνική ταυτότητα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.Φωτογραφία από τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς. Eurokinissi

Στον εορτασμό των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς των ΗΠΑ παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, την κοινότητα με την μεγαλύτερη παρουσία Ελλήνων ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στη συνέχεια παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Τάρπον Σπρινγκς, όμως η πόλη φέρει εδώ και περίπου έναν αιώνα χρόνια ένα μεγάλο πολιτικό «αποτύπωμα».

Στις αρχές του 1922 ο Ελευθέριος Βενιζέλος φιλοξενήθηκε στο Τάρπον Σπρινγκς ενώ επισκεπτόταν ως απλός πολίτης τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να γνωρίσει από κοντά τη νέα μεγάλη δύναμη που είχε έρθει στο προσκήνιο.

Λίγους μήνες αργότερα, όταν αγωνιζόταν για την ανόρθωση της Ελλάδας μετά τη μικρασιατική καταστροφή, οι ομογενείς κάτοικοι της πόλης του έστειλαν τηλεγράφημα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. «Του ευχήθηκαν καλή δύναμη, για το καλό του Έθνους μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στρέφοντας το βλέμμα προς τη νέα δεκαετία που ανέτειλε με την είσοδο του 2020, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας, τονίζοντας πως «έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες, να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Ελληνισμού και της πατρίδας μας».

«Έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν, στην 200ετή ιστορία μας. Θα τις ξεπεράσουμε ξανά, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι και θυμόμαστε τι μας “δένει” όλους μαζί: Οι δεσμοί της θρησκείας, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς κρατούν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους, ακολουθώντας τα βήματα των σφουγγαράδων από τα νησιά του Αιγαίου που μπόλιασαν με τον κόπο τους την περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.

«Πρόκοψαν, διακρίθηκαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη μητέρα πατρίδα», είπε, επισημαίνοντας ότι η καρδιά του οικουμενικού Ελληνισμού χτυπά δυνατά σε αυτή την εστία της ομογένειας στη Φλόριντα. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ορθοδοξία στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς και ταυτότητας. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αποτελούσε πάντα όχι απλά ένα φάρο πίστης, αλλά το αόρατο νήμα το οποίο ένωνε όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης -ειδικά εδώ στην Αμερική- με την πατρίδα μας», δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το έργο του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, τον οποία χαρακτήρισε «σπουδαίο ιεράρχη», συμπληρώνοντας πως -όπως λέει και το όνομά του- «φέρνει την ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον Ελληνισμό της Αμερικής και παντού στον κόσμο».

Προσέθεσε πως το ελληνικό κράτος θα στηρίξει οικονομικά τη Θεολογική Ακαδημία της Βοστώνης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή Sponge Docks, ονομασία που δόθηκε στην περιοχή προς τιμήν των Καλύμνιων σφουγγαράδων που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα λειτούργησαν καταλυτικά για την ανάπτυξη της όλης της περιοχής. Από την περιοχή αυτή ξεκινούσαν οι σπογγαλιείς για την καθημερινή τους εργασία στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο δρόμος που έχει ονομαστεί Dodecanese Boulevard (Λεωφόρος Δωδεκανήσου) -προς τιμήν των σπογγαλιέων από την Κάλυμνο, αλλά και από άλλα νησιά των Δωδεκανήσων- αποτελεί την τουριστική περιοχή του Τάρπον Σπρινγκς και περιλαμβάνει πολλά ελληνικά εστιατόρια και παραδοσιακά καταστήματα. Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με Ομογενειακές Οργανώσεις, αναφερόμενος στο νόμο που επέτρεψε στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νέα κυβέρνηση έκανε το ελάχιστο που έπρεπε ώστε να διατηρούνται ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν την πατρίδα με τη διασπορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα