Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με ξεπάγωμα τριετιών, και μηνύματα στη μεσαία τάξη και τα… συμφέροντα

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με ξεπάγωμα τριετιών, και μηνύματα στη μεσαία τάξη και τα… συμφέροντα
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έδωσε ειδήσεις και κατήγγειλε τους “ισχυρούς της ενέργειας και του ποδοσφαίρου” και τους “πυροσβέστες του καναπέ”

Με μία εκτενή αναφορά στις πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κρατούσε ένα “μετρημένο καλάθι”, το οποίο πάντως περιελάμβανε το ξεπάγωμα των τριετιών και φορολόγηση των Airbnb.

Εκτός όμως από τα μηνύματα στη μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε αυστηρούς τόνους σε “συμφέροντα” και “ισχυρούς”, διαμηνύοντας ότι δε συγκυβερνά μαζί τους.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα αναφερόμενος στην ανάγκη τα δίχτυα ελέγχου να μην αφήνουν να περνούν τα “μεγάλα ψάρια”, δήλωσε: “Ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρίες ή κολοσσούς των τροφίμων. Για ισχυρούς της ενέργειας και του ποδοσφαίρου. Ή και για κομματικούς φίλους που θα ζητούν κάποιο ρουσφέτι. Δεν συγκυβερνούμε μαζί τους. Στην αδικία, αντιτάσσουμε την ισονομία!”

Ανακοίνωσε δε ότι με εντολή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποδεσμεύονται 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ από τη φύλαξη δημόσιων προσώπων. “Πρώτη η δική μου ασφάλεια μειώνεται στο μισό. Αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στο δρόμο”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Όσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες, λυπάμαι. Στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους”. Ενώ επικαλέστηκε το σύνθημα “νομιμότητα παντού”.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ @ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε ότι εφέτος η ΔΕΘ διεξάγεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. “Θα ήθελα αυτή η εισαγωγή να επικεντρωνόταν στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας”, σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε σε επιτυχίες όπως είπε στην οικονομία και τη διπλωματία.

“Τα δεδομένα ωστόσο με καλούν να ξεκινήσω από την πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου” , δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και τη μεγαλύτερη πλημμύρα και προαναγγέλοντας ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο.

“Ό,τι χάσαμε, πολιτεία και πολίτες, θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Αλλά θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μη γίνει μία μάχη χαμένη” πρόσθεσε και εκτίμησε ότι: “Με τη συστράτευση όλων η πατρίδα μας διαθέτει τις δυνάμεις να μείνει όρθια”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσα την οργή των πολιτών” και σχολίασε ότι δύσκολα εξηγείται σε κάποιον ότι στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ τόνοι νερού, ποσότητα την οποία για να εκβάλει ένας ποταμός σαν το Δούναβη θα ήθελε 15 μέρες συνεχούς ροής.

Παραδέχθηκε ότι υπήρξε σύγχυση αρμοδιοτήτων και μετάθεση ευθυνών, αλλα έκανε λόγο και για συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και τους εθελοντές, που απέδειξαν όπως είπε ότι “ο καθρέφτης της σύγχρονης Ελλάδας δεν είναι η δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά”.

Αναφέρθηκε επίσης στην αυτοδιοίκηση και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως “αποστομωτική απάντηση στους μικρόψυχους” και “σε όσους άθλιους προέβλεπαν χαιρέκακα εκατόμβη νεκρών” ή έβαλαν κατά των ΕΔ.

“Αυτοί δε θα ανασυρθούν ποτέ από τη λάσπη”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: “Δικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας”.

Υποστήριξε ότι η οικονομία είναι ισχυρή για να αντέξει το βάρος της αποκατάστασης και η πατρίδα έχει το ειδικό βάρος για να διεκδικήσει σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια.

Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κρατική αρωγή που έχει ήδη ξεκινήσει και στην ανασυγκρότηση των βαρέων υποδομών κυρίως στις μεταφορές.

“Εχει γίνει πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες δεκαειτών στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων της. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για επιλογές προηγούμενων γενιών, έγιναν σε άλλες εποχές. Από την αποξήρανση της Κάρλας μέχρι την ίδρυση οικισμών στο πιο βαθύ σημείο του κάμπου”, σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα αναφέρθηκε εμμέσως στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που βρίσκεται στο στόχαστρο, λέγοντας: “Τα τελευταία χρονια η περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Αν έγιναν σωστά θα φανεί από την έρευνα της Δικαιοσύνης”.

Ανακοίνωσε επίσης: “Λείπει η γρήγορη ωρίμανση των έργων. Για αυτό με απόφαση μου συγκροτείται άμεσα Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα το σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.” Ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των σπιτιών, περιουσιών, επιχειρήσεων, παραγωγικών δυνάμεων από φυσικά φαινόμενα

“Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Εχουμε αποθεματικό για φυσικές καταστροφές, θα ενισχυθεί στα 600 εκ το 2024. Η αύξηση κατά 300 εκ θα προέλθει απο αύξηση φόρου διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία”, είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωσε ότι αναμένει και από τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια και οικονομικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και για τον Έβρο, αναφερόμενος και στην “αναδιάταξη της άμυνας μας απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, με άλλα λόγια η επέκταση του φράχτη συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί”.

“Η συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στην Πολιτική Προστασία. “Υπάρχει ένα πρόγραμμα το Αιγίς και αναμένω γρήγορους χρόνους στην εκτέλεση του”, σημείωσε με νόημα και δήλωσε:

“Η συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε βαθμό εξονυχιστικής λεπτομέρειας. Είμαστε σε πόλεμο μέσα σε συνθήκες ειρήνης. Η χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις ΕΔ όταν αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές και αυτό θα γίνεται στο εξής.”

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα μίλησε σε προσωπικό τόνο λέγοντας: “Ποτέ δε κρύφτηκα ποτέ δε διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και εάν φαίνονται και αυτό θα κάνω και τώρα”.

Δήλωσε επίσης ότι: “Το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού, ούτε άλλοθι αλαζονείας, αποτελεί μία εντολή σεμνότητας και συνέπειας”.

Είπε δε: “Σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, απαντώ ότι μπορεί να χάνουμε κάποιες μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως τον κερδίσαμε και την προηγούμενη τετραετία”.

Επίθεση στους “πυροσβέστες του καναπέ”

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μάλιστα ότι: “Η σημερινή ομιλία μου δεν θα περιλαμβάνει πομπώδεις παροχές” και έκανε λόγο για: “Μια ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά δεν, με πρώτο ότι δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκοπίας και δεν θα αφήσω ξανά τους Έλληνες να διχαστούν από ένα ψέμα”.

Επικαλέστηκε και πάλι τον “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”, στον οποίο είχε αναφερθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. “Η επικαιρότητα κατακλύζεται από δυσάρεστες ειδήσεις, όμως πρέπει να θυμίσουμε ότι πιάσαμε δουλειά αμέσως”, είπε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτίμησε δε, σε μία έμμεση αναφορά στα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ, πως: “Οι πολιτικοί συσχετισμοί και η κομματική γεωγραφία καθιστούν τη δική μας παράταξη αντίπαλο των συσσωρευμένων προβλημάτων, άρα να γνωρίζουμε ότι για καιρό η κυβέρνηση θα στοχοποιείται για όποια αστοχία συμβαίνει”.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε σε έντονο ύφος : “Όσοι ασκούν κριτική ας αφιερώσουν και λίγη από τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα”, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν: “Οι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ οι πατριώτες του πληκτρολογίου και οι μεταρρυθμιστές της φακής”.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι: “Οι φετινοί μας στόχοι δεν θα βγουν από κάποιο καλάθι εξαγγελιών” και δήλωσε: “Δεν με απασχολεί το περίφημο πολιτικό κόστος. Όσα πω θα αποτυπώνουν την αλήθεια”. Έκανε λόγο για “αλλαγές, που θα ξεβολέψουν μερικούς” και πρόσθεσε: “Αναμετριέμαι με την ίδια τη συνείδηση μου, έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω.”

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ανακοινωσε τα εξής μέτρα για την οικονομία:

  • Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012
  • Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο
  • Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά
  • Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα
  • Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα
  • Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο
  • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο
  • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο
  • Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο
  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά
  • Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές
  • Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%
  • Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς
  • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης
  • Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών
  • Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ @ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ανακοίνωσε επίσης τα εξής μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη:

  • Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια
  • Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες
  • Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ @ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ανακοίνωσε επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

  • Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS
  • Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά
  • Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία
  • Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ
  • Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών
  • Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Τα μέτρα για τις φυσικές καταστροφές:

  • -Συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. Ταυτόχρονα, θα γίνουν εισηγήσεις για μόνιμες λύσεις στην άρδευση
  • -Υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές. Προχωρά και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής
  • -Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση
  • -Διπλασιάζεται από το 2024 το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόσθετο ποσό θα προέλθει από αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία
  • -Πρόσληψη πυροσβεστών και δασικών
  • -Ταχεία εκτέλεση του προγράμματος «Αιγίς» και πιο συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ενεργοποιούνται προληπτικά
  • -Προμήθειες σε drones εντοπισμού της φωτιάς, με αισθητήρες θερμότητας και με κάμερες στα σημεία κινδύνου
  • -Στη Θεσσαλία, άρχισαν την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές από την κρατική αρωγή
  • -Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη για την ανασυγκρότηση των βαρέων υποδομών στις μεταφορές
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ @ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα