Πέντε “άμυνες” και μία παραδοχή από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 

Διαβάζεται σε 4'
Πέντε “άμυνες” και μία παραδοχή από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕθ Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στη ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά υπερασπίστηκε το επιτελικό κράτος και πόνταρε σε αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ

“Βλέπω κι εγώ τη δυσθυμία, δεν είμαι εκτός κοινωνίας”. Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε χθες κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ πως η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, μετά τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τα απανωτά πλήγματα στο αίσθημα δημόσιας ασφάλειας.

Για αυτό και ζήτησε άλλωστε από τους πολίτες να δώσουν λίγο χρόνο στην κυβέρνηση και να την κρίνουν σε βάθος χρόνου. Υπερασπίστηκε άλλωστε ενθέρμως το επιτελικό κράτος, απορρίπτοντας την κριτική ως προερχόμενη από “πυροσβέστες του καναπέ”.

Έδειξε όμως ταυτόχρονα να θεωρεί δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία θα ανακάμψει, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: “Μία κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολο της και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας στο 41%”.

Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε εξάλλου να ποντάρει και στις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ. Χρησιμοποίησε μάλιστα τη ρήση του Μάο “μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”, εννοώντας φυσικά θαυμάσια για τη ΝΔ, αν και φυσικά απέφυγε να δηλώσει ποιον από τους υποψηφίους στις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε ως αντίπαλο.

Ενώ στην ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου εξέφρασε την άποψη ότι: “ Πολιτικοί συσχετισμοί και η κομματική γεωγραφία καθιστούν πλέον τη δική μας παράταξη αποκλειστικό αντίπαλο όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων. Άρα, να γνωρίζουμε ότι για καιρό ακόμα η κυβέρνηση θα στοχοποιείται, για όποια αστοχία προκύψει στον τόπο.” Έδειξε με άλλα λόγια να θεωρεί ότι παίζει χωρίς αντίπαλο επί της ουσίας.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός στην ερώτηση του NEWS 24/7 για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προσπάθησε να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Δεσμεύτηκε ότι η ισότητα στο γάμο θα γίνει πραγματικότητα εντός της τετραετίας, κλείνοντας το μάτι σε ένα πιο προοδευτικό κοινό, αλλά επιφυλάχθηκε για τον ακριβή χρόνο μη θέλοντας να έρθει σε αντιπαράθεση με το συντηρητικό ακροατήριο στην παρούσα συγκυρία.

Η συνέντευξη τύπου του κ.Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε πάντως γενικά απο χαμηλούς τόνους και λίγες ειδήσεις. Ήταν άλλωστε μία συνέντευξη τύπου διαχείρισης κρίσης και από αυτή την άποψη στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι πέτυχε τους στόχους της. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δρομολογήσει την αλλαγή του πολιτικού κλίματος σε τέσσερα επίπεδα:

Πρώτον, το καλάθι της ΔΕΘ δεν περιείχε εντυπωσιακές παροχές, αλλά επεφύλασσε μία “έκπληξη”, το ξεπάγωμα των τριετιών, που πάντως δεν θα ισχύσει αναδρομικά, καθώς και σειρά μέτρων που εστιάζουν στην φερόμενη ως “μεσαία τάξη.”

Δεύτερον, ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα που θεωρείται ότι θα είναι δημοφιλή στην πλειοψηφία της κοινωνίας, όπως το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία πολυτελείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μέτρα για τα Airbnb που έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια στις πόλεις στα ύψη και αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών απο την ασφάλεια επισήμων.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στην Πολιτική Προστασία όπως πχ η αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε φυσικές καταστροφές, θέλοντας να κατευνάσει την οργή των πολιτών, αν και υποστήριξε ότι συνολικά το επιτελικό κράτος τα πήγε καλά. Η ανακοίνωση όμως πως στην Πολιτική Προστασία θα μεταφερθεί η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο προκάλεσε αντιδράσεις. Και αυτό δεδομένου ότι ήταν οι επιστημονικοί φορείς που είχαν αμφισβητήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, ιδίως στις πυρκαγιές. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο μάλιστα ήδη είπε “όχι” στην απόφαση αυτή.

Συζητήσεις προκάλεσε επίσης η άποψη του πως πρέπει να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικιών, επιχειρήσεων και πρωτογενούς τομέα έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το εάν αυτό θα συνεπάγεται αποποίηση αποζημίωσης απο΄το κράτος ή πως θα διασφαλιστεί πως σε μία μεγάλη καταστροφή δεν θα καταρρεύσουν οι ασφαλιστικές.

Τέταρτον, ο πρωθυπουργός επέμεινε σε αυτό που ορίζει ως “μεταρρυθμιστική ατζέντα”,αλλά αποφεύγοντας συγκρουσιακή ρητορική. Για παράδειγμα επανέλαβε ότι θα επιδιώξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.

Πέμπτον, καθησύχασε την “πατριωτική δεξιά” στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνάντησης τους την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. “Ζητήματα που έχουν να κάνουν πχ με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και με αυτονόητα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία σε αυτά τα νησιά, δεν είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω με την Τουρκία” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα