Μητσοτάκης: Τα social media πολώνουν τον δημόσιο διάλογο

Μητσοτάκης: Τα social media πολώνουν τον δημόσιο διάλογο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή αποφοίτησης του Boston College INTIME

Ο πρωθυπουργός κατά την τελετή αποφοίτησης του Boston College θυμήθηκε πως όταν αποφοιτούσε εκείνος, ο Φουκουγιάμα έγραφε για το "τέλος της Ιστορίας" και όλοι θεωρούσαν την τεχνολογία κάτι εξ ορισμού θετικό.

Τις προσδοκίες για το “τέλος της Ιστορίας” 30 χρόνια πριν, όταν η Δύση πίστευε ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός θα έφερνε Δημοκρατία και ευημερία σε όλο τον πλανήτη, σε σύγκριση με το σημερινό νέο “ψυχρό πόλεμο” και την ενεργειακή κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης του Boston College.

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε πως έξι μήνες μετά τη δική του αποφοίτηση έπεσε το τείχος του Βερολίνου και μέσα σε ένα χρόνο έπεφτε η ΕΣΣΔ και τελείωνε ο ψυχρός πόλεμος. “Είναι δύσκολο να σας μεταφέρω πόσο αισιόδοξες εποχές ήταν”, είπε στους απόφοιτους του Κολεγίου.

Υπενθύμισε ότι τότε ο Φράνσις Φουκουγιάμα έγραφε για το “τέλος της Ιστορίας” και η Δύση θεωρούσε πως είχε αποδειχθεί οριστικά ότι η δημοκρατία ήταν η ιδανική μορφή διακυβέρνησης και ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός και το διεθνές εμπόριο θα έφερναν μία νέα εποχή ευημερίας.

Εκτίμησε όμως ότι η δική του γενιά χαλάρωσε τις κοινές προσπάθειες, θεωρώντας ότι η Δημοκρατία ήταν εύκολη και λησμονώντας ότι χρειάζεται συνεχή προσπάθεια. Αναφέρθηκε δε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία παγκοσμίως, το λαϊκισμό και τον εθνικισμό, όπως υποστήριξε.

“Στην ευφορία της κατάρρευσης του κομμουνισμού νομίζαμε ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός θα δημιουργούσε πιο ελεύθερες κοινωνίες σε χώρες όπως η Ρωσία, παραδέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε επίσης ότι η Δύση μπέρδεψε το χρηματιστήριο με την ευημερία και δεν είδε ότι η νέα οικονομία παρήγαγε και χαμένους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή αποφοίτησης του Boston College INTIME

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι λαϊκιστές προσφέρουν σήμερα εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, αλλά “ο κόσμος τους ακούει λόγω της ανισότητας, γιατί πολλοί νιώθουν ότι έμειναν πίσω”.

Σχολίασε επίσης ότι τα τελευταία 30 χρόνια θεωρούσαμε την τεχνολογία ως κάτι θετικό εξ ορισμού και αναφέρθηκε ξανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Τα social media πριν από 10 χρόνια τα υμνούσαμε ως επικοινωνιακή επανάσταση, αποθέωση του ελεύθερου λόγου, ένα θεόσταλτο εργαλείο που θα επέτρεπε σε δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να οργανωθούν απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα”, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Τα social media πολώνουν τον δημόσιο διάλογο. Τον μετατρέπουν σε ένα πύργο της Βαβέλ, όπου μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και ακούμε μόνο αυτούς που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς”.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι παρά τις προσδοκίες 30 χρόνια πριν, σήμερα αντιμετωπίζουμε το αδιανόητο, έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που φέρνει δυστυχία και οικονομική ύφεση, ενώ αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή.

“Έχω μεγάλη πίστη στη δική σας γενιά να μην επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος”, είπε στους απόφοιτους του Κολεγίου, αναφέροντας αποφθέγματα του Βλατσλαβ Χάβελ και του Νίκου Καζαντζάκη.

“Ο Καζαντζάκης έγραφε: Αγκάλιασε την ευθύνη, πες μόνος εγώ πρέπει να σώσω τον κόσμο. Αυτό το αίσθημα με οδήγησε στην πολιτική”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε μάλιστα και ένα στίχο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου: “Ένας Έλληνας ροκ σταρ της γενιάς μου έλεγε ένα στίχο που πάντα με άγγιζε: Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα”, καλώντας τους άριστους εκ των αποφοίτων να ασχοληθούν με την πολιτική, διότι διαφορετικά θα αφήσουν χώρο σε άλλους να το κάνουν.

“Πώς θα είναι η Δημοκρατία σε 20- 30 χρόνια, αυτό εξαρτάται από εσάς” δήλωσε.

Ο κ.Μητσοτάκης εξήγησε μάλιστα ότι αποφάσισε να επιστρέψει για την τελετή αποφοίτησης στις ΗΠΑ μέσα σε δέκα ημέρες μετά την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο για τρεις λόγους: Πρώτον, διότι η σύζυγος του Μαρέβα έχει αποφοιτήσει από το Boston College το 1989 “και ήξερα ότι θα την απογοήτευα ακόμη και αν δεν έλεγε τίποτε”. Δεύτερον γιατί ο γιος του Κωνσταντίνος αποφοίτησε από το ίδιο κολέγιο το 2020 “και ξέρω ότι θα είχε πολλά να πει”. Και τρίτον, διότι όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός: “Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω την ευκαιρία να απευθυνθώ στους απόφοιτους του διακεκριμένου αμερικανικού κολλεγίου με το ελληνικό μότο αιέν αριστεύειν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα