Μητσοτάκης: Έκτακτο επίδομα τον Δεκέμβριο στους ευάλωτους

Διαβάζεται σε 8'
Μητσοτάκης, ΣΚΑΙ
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιδόματα για τα Χριστούγεννα σε δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, ΑμεΑ, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Νέα μέτρα με τη μορφή Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε και επίσημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ σε παρεμβάσεις για να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Το επίδομα αυτό θα δοθεί τον Δεκέμβριο εν όψει Χριστουγέννων, στοχευμένα στα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ειδικότερα ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του νέου επιδόματος Χριστουγέννων, παραπέμποντας σε αναλυτικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα δουν σημαντική αύξηση οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου του ΟΠΕΚΑ. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ένα ζευγάρι με δύο τέκνα με χαμηλά εισοδήματα θα λάμβανε 140 ευρώ και τώρα α πάρει το Δεκέμβριο 350 ευρώ. “Θα αυξήσουμε κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ”, σημείωσε.

“Θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε 200 ευρώ επίδομα ως έκτακτη στήριξη σε 225.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.

“Θα στηρίξουμε και πάλι τους συμπολίτες μας που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι κατά τεκμήριο οι πιο αδύναμοι. Θα λάβουν και αυτοί μία έκτακτη ενίσχυση” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Και τέλος θα ενισχύσουμε και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Διότι ήδη έχει ανακοινωθεί η στήριξη για αυτούς που είχα προσωπική διαφορά. Έχουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω και η ενίσχυση θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες”, ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Άφησε επιπλέον ανοιχτές παρεμβάσεις για τις εφημερίες στο ΕΣΥ, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

“Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για τους ελεύθερους επαγγελματίες”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερθηκε και στις αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο φορολογικό πλαίσιο τους, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

“Όταν έχουμε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν σταθερά μηδενικό εισόδημα, είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Άρα όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρο, παίρνουν και χρήματα. Νομίζω όσοι μας ακούνε και είναι καλόπιστοι, αντιλαμβάνονται ότι είναι βαθιά άδικο. Για αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό είναι μόνο ένα από τα 11 μέτρα που έχουμε εξαγγείλει”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Επικαλέστηκε ότι προεκλογικά είχε προαναγγείλει παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής, η οποία όπως είπε είναι εξαιρετικά σύνθετη και δεν αφορά μόνο τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά εκτείνεται σε πολλά επίπεδα. “Κυνηγάμε τα μεγάλα ψάρια, η ΑΑΔΕ έχει δείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Σχολίασε άλλωστε ότι: “Είναι συστατικό του κοινωνικού συμβολαίου, πρέπει να πληρώνει ο καθένας τους φόρους που του αναλογούν”.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε: “Παρότι είδα πολλές αντιδράσεις, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του. Μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις και είμαστε ανοιχτοί στη διαβούλευση. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν μπορεί να αλλάξει”.

Επικαλέστηκε άλλωστε ότι υπάρχουν και ωφελημένοι από το νέο φορολογικό πλαίσιο, αυτοί που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα κοντά στα πραγματικά, γιατί αυτοί θα ωφεληθούν πρώτοι από την κατάργηση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Δήλωσε επίσης ότι “η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους δεν πάει πίσω”, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων και εκτιμώντας ότι θα λυθεί η παρεξήγηση. Δήλωσε επίσης διατεθειμένος και για άλλες παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb).

“Το 41% δεν μου λέει τίποτα”

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις στελεχών όπως ο Μάκης Βορίδης, που επικαλούνται το υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές ως επιχείρημα απέναντι στην οποια κριτική.

“Ειμαστε στην αρχή μίας δεύτερης θητείας με μία ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων. Νιώθω μεγάλο βάρος την ευθύνη στους ώμους μου. Όταν έχεις καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά σου μέσα σε μία τετραετία, τότε πρέπει πραγματικά να αναλογιστείς την ευθύνη που έχεις αναλάβει απέναντι στους πολίτες. Έχουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο θέλω να υλοποιήσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης. Το 41% δεν μου λέει τίποτα. Είναι το αποτέλεσμα που καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για μένα το κοντέρ έχει μηδενίσει”.

Νέες λεωφορειολωρίδες και ποδηλατόδρομος στο κέντρο της Αθήνας

Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό, μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις μέσα στον επόμενο μήνα για νέες λεωφορειολωρίδες, που θα κινούνται αυστηρά με νέα λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ανέφερε ότι θα εξετάσει η κυβέρνηση που θα τοποθετήσει τα νέα λεωφορεία που έρχονται, ενώ υπερασπίστηκε την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ, που όπως είπε έχει απτά αποτελέσματα.

Δήλωσε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στο ποδήλατο. “Θέλω να φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο της Αθήνας για διαδρομές. Γιατί πολύ συχνά φτιάχνουμε ένα ποδηλατοδρόμο που δεν ξεκινά από κάπου και δεν καταλήγει κάπου”, είπε ο κ. Μητσοτάης και πρόσθεσε:

“Για παράδειγμα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την Πανεπιστημιούπολη, να τη συνδέσουμε με το κέντρο της Αθήνας με ένα ποδηλατόδρομο που θα μπορεί στην πράξη να χρησιμοποιηθεί. Έχουμε ελάχιστη χρήση ποδηλάτου στο κέντρο της Αθήνας. Το καταλαβαίνω και εγώ είμαι ποδηλάτης και δεν θα ήθελα να κινούμαι στο κέντρο της Αθήνας με ποδήλατο”.

Το Μετρό στα Εξάρχεια και η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας θα προχωρήσουν

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνάνηση του σήμερα με το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Ξεκαθάρισε ότι: “Το Μετρό θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί.” Δήλωσε μάλιστα: “Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις είναι παντελώς υπερβολικές, από τη στιγμή που υπάρχει δέσμευση συγκεκριμένη από το Ελληνικό Μετρό ότι τα δέντρα θα ξαναφυτευτούν και μάλιστα σε μεγαλύτερους αριθμούς, έτσι ώστε οι αναγεννημένοι χώροι υποδοχής των σταθμών του Μετρό να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι σήμερα.”

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης: “Ξέρω ότι υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας. Αυτό το έργο δρομολογείται ήδη. Στην ιδεολογία μας υπάρχει και ένα αξίωμα του περιβαλλοντικού κεκτημένου. Ό,τι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται”. Στην περιοχή έχουν βρεθεί και πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Άρα θεωρώ πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον η Βασιλίσσης Όλγας να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα. Δεν πρέπει να εξαντλείται η συζήτηση στο αν η Βασιλίσσης Όλγας ένας δρόμος μισού χιλιομέτρου πρέπει να ανοίξει για τα αυτοκίνητα. Πρέπει να κάνουμε σταδιακά τη χρήση του αυτοκινήτου πιο δύσκολη και όχι πιο εύκολη.”

“Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ”

Ο κ. Μητσοτάκης εκλήθη φυσικά να σχολιάσει και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Έχω δώσει μία υπόσχεση στον εαυτό μου να μην μιλάω για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν νομίζω ότι ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος θα μπορούσε να είχε προβλέψει αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ”, σχολίασε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Μία φράση θα πω μόνο. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, Μου κάνει εντύπωση πως κάποιοι ανακάλυψαν ξαφνικά τα τρολ του διαδικτύου, την τοξικότητα, τον κυνισμό. Όταν όλα αυτά τα τρολ τα κινητοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους, δεν ήξεραν τίποτα δεν είδαν τίποτα”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι: “Τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας, οριστικά και αμετάκλητα, αποκαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες ενός μορφώματος, που ουσιαστικά ο λόγος ύπαρξης του ήταν η εξουσία”.

Κληθείς να απαντήσει στην πρόσκληση, που του απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να περπατήσουν μαζί σε γειτονιές της Αθήνας, ο πρωθυπουργός σχολίασε: “Ωραία είναι όλα αυτά αλλά θέλω να θυμίσω ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελάκη, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ ως πολιτικό αντίπαλο. Είναι εκλεγμένος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό δεν αμφισβητείται. Αλλά είμαι 20 χρόνια στην πολιτική και 20 χρόνια τώρα συνομιλώ με τους πολίτες, συζητώ, ακούω κριτική. Δεν είναι κάτι το καινούργιο η λεγόμενη αδιαμεσολάβητη επικοινωνία”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν θέλουν τοξικότητα. Έκανε λόγο για σύμπλευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα πιο τοξικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Διερωτήθηκε δε: “Εμείς κάνουμε μία πρόταση συγκεκριμένη για τους ελεύθερους επαγγελματίες ποια είναι η αντιπρόταση;” και πρόσθεσε: “Αν η διατήρηση του status quo είναι αντιπρόταση, τότε και αυτή θα αξιολογηθεί από τους πολίτες”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επομένως ότι: “Στο επίπεδο των τεκμηριωμένων προτάσεων νομίζω ότι η αντιπολίτευση συνολικά – δεν αναφέρομαι μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση – πάσχει. Και αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να πετύχει αυτά τα εκλογικά ποσοστά. Είναι η μόνη που μιλάει για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και προσπαθεί να τα λύσει. Όχι πάντα επιτυχημένα, αλλά τουλάχιστον προσπαθεί. Και έχει και κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα να επιδείξει.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα