Μητσοτάκης: Θα θέσουμε στην Κομισιόν την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα το 2020

Μητσοτάκης: Θα θέσουμε στην Κομισιόν την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα το 2020
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων

Το πρώτο βήμα για διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου πριν τη συζήτηση για τα πρωτογενή περιέγραψε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με Ρούτε. Το προσφυγικό στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο Μητσοτάκης κάλεσε ευρωπαϊκές χώρες να περιθάλψουν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το τρίπτυχο επενδύσεις- μεταρρυθμίσεις- προσφυγικό κυριάρχησε στην ατζέντα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη Χάγη, μετά το Παρίσι και το Βερολίνο, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε, με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων να “μπαινει στη σειρά” για το 2021 και με την ανάπτυξη να προβάλλεται ως ο κρίσμος παράγοντας που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό (διμερής και διευρυμένη με τις αντιπροσωπείες) διήρκησε περίπου δύο ώρες. Σε αυτή συζητήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όλα τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα και ο κ. Rutte τόνισε (και στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Μητσοτάκη) την εμπιστοσύνη του στην νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε ότι θα θέσει και το ζήτημα της επιστροφής από τις ευρωπαϊκές τράπεζες των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα επιφέρει πρακτικά αύξηση του δημοσιονομικού χώρου πριν την τυπική μείωση των στόχων, ήδη από το 2020.

Όπως είχε δηλώσει όμως και μετά τη συνάντηση του με τη Μέρκελ, αυτά είναι ζητήματα που θα τεθούν στην Κομισιόν και τους θεσμούς, ενώ έδωσε έμφαση για τις συζητήσεις και με Ρούτε για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2019 και το 2020, ώστε το 2020 και αφού θα έχει αποδείξει τη μεταρρυθμιστική της προσήλωση να τεθεί πλέον και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου επανέλαβε ότι στόχος του είναι να αλλάξει το αφήγημα της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρώπη συνολικά, ώστε ο διάλογος να μην αφορά μόνο το παρελθόν και το χρέος, αλλά το μέλλον.

Ενδιαφέρον της Ολλανδίας να μετάσχει στο “πράσινο φόρουμ” που είχε εξαγγελθεί στο Βερολίνο

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι προσδοκά στην αξιοποίηση της εμπειρίας της Ολλανδίας στην οικονομική διπλωματία, καθώς και τη συμβολή με την τεχνολογική της καινοτομία στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά και σε επενδύσεις, ιδίως στον τομέα της “πράσινης ανάπτυξης”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: “Τονίστηκε η σημασία δράσεων μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η οποία εκτός από πρόκληση συνιστά και ευκαιρία ανάδειξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου με έμφαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον επενδύσεις και στην «κυκλική οικονομία». Η Ελλάδα θέτει φιλόδοξους στόχους σε μια Εθνική Στρατηγική τεσσάρων ετών που αφορά, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση Κυκλικών και Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων, τη θέσπιση κινήτρων για επιχειρήσεις που επενδύουν σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες, την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2019/904 ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης.”

Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλες τις μορφές ενέργειας αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες η Ολλανδική πλευρά έδειξε ισχυρό ενδιαφέρον για το μεγάλο Eπενδυτικό Forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, όχι μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Προσφυγικό και Τουρκία

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό όμως φάνηκε ότι ήταν ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν Μητσοτάκη- Ρούτε, οι οποίοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει μία κοινή ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, καθώς και ότι πρέπει χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη, ενδεχομένως και να αναγκαστούν να συμμετάσχουν όπως είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, αν και πάντως έδειξε να θεωρεί ότι οι ροές παραμένουν μικρότερες από ό,τι το 2016 και πως η Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό συνεπείς στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας με ΕΕ.

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε πολλάκις ότι “δεν γίνεται κάποιος να επωφελείται από τη συνθήκη του Σένγκεν και ταυτόχρονα να μη δέχεται ούτε τον ελάχιστο καταμερισμό προσφύγων ή ευάλωτων ομάδων πληθυσμού εντός της δικής της χώρας” και έδωσε μάλιστα το εξής παράδειγμα αναφερόμενος στον αριθμό ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα: “Δεν θα ήταν μία πολύ καλή ένδειξη ευρωπαϊκής ευαισθησίας εάν οι Ευρωπαϊκές χώρες επαιρναν ένα μικρό αριθμό από αυτούς τους ασυνόδευτους και να τους περιθάλψουν στις χώρες τους μέχρι να επανέλθουν με τις οικογένειές τους; Δεν νομίζω ότι κινδυνεύει καμία ευρωπαϊκή χώρα από μία τέτοια πρωτοβουλία. Θα είναι όμως ένα μήνυμα ουσιαστικής αλληλεγγύης και ευρωπαϊκής αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που στη ρίζα του ήταν, είναι και θα παραμείνει ευρωπαϊκό”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρας μας από την πλευρά της θα αλλάξει τη διαδικασία ασύλου , υπογράμμισε όμως ότι και η Τουρκία θα πρέπει να κανει αυτά που της αναλογούν. “Θέτουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της, έχει εξάλλου σημαντικό οικονομικό όφελος από αυτή τη συμφωνία αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε” είπε ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας όμως ότι οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας δεν καθορίζονται μόνο από το προσφυγικό και αναφέροντας ότι έθεσε στον Ολλανδό πρωθυπουργό τα ζητήματα της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις δράσεις της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. “Υπήρξε συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Η Ελλάδα ως χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνολική δρομολόγηση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές στη συνέχεια είναι σημαντικό ότι καταγράφηκε η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την ισχυρή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ότι στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η σημασία και η επιρροή της Ολλανδίας που αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα