Τσουκαλάς για Ντίλιαν: Απαράδεκτη εικόνα ένας υπόδικος πρώην πράκτορας να εκβιάζει τον πρωθυπουργό

Διαβάζεται σε 5'
Κώστας Τσουκαλάς
Κώστας Τσουκαλάς Eurokinissi

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Ταλ Ντίλιαν, ο Κώστας Τσουκαλάς τονίζει πως “επιλέγει να διαπραγματευτεί δημοσίως, εκπέμποντας μηνύματα προς την κυβέρνηση”

«Φαίνεται ότι ο κ. Ντίλιαν επιλέγει να διαπραγματευτεί δημοσίως, εκπέμποντας μηνύματα προς την κυβέρνηση μέσω της πιθανής αποκάλυψης συμβάσεων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε ο Κώστας Τσουκαλάς στην ΕΡΤnews, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Ταλ Ντίλιαν, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ εξαρχής είχε τονίσει ότι επιβάλλεται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής και ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο όφειλε να έχει κληθεί για κατάθεση.

«Σήμερα, ο κ. Ντίλιαν απαντά στις αιτιάσεις του κ. Φλωρίδη, υποστηρίζοντας ότι εσφαλμένα ο υπουργός δηλώνει πως έχουν κριθεί ένοχοι. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι η αθωότητά τους θα αποδειχθεί μέσω των στοιχείων που θα προσκομίσουν, τα οποία θα καταδεικνύουν ότι δεν λειτούργησαν οι ίδιοι το λογισμικό Predator», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι με τις σημερινές δηλώσεις του «αφήνει να εννοηθεί ότι στο εφετείο θα προσκομίσει επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δεν παρουσίασε σε πρώτο βαθμό. Προφανώς δεν τα προσκόμισε τότε, διότι δεν επιθυμούσε να προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς πίστευε ότι θα αθωωθεί».

Σχολίασε ότι «αυτή η εικόνα, όπου ένας υπόδικος πρώην πράκτορας εμφανίζεται να εκβιάζει τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι στοιχεία κατέχει ο κ. Ντίλιαν, ούτε μπορεί να ξέρει τι ισχυρίζεται. «Εμείς, ως κόμμα, δεν υιοθετούμε τους ισχυρισμούς του, αλλά θέτουμε τα απαραίτητα ερωτήματα με βάση αυτά. Δεν θεωρούμε προφανώς ότι ο κ. Ντίλιαν είναι “αθώα περιστερά”. Αντιθέτως, εκτιμούμε ότι πιθανότατα συνεργαζόταν τόσο με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και με την κυβέρνηση, μέσω της χρήσης του λογισμικού Predator. Αυτό ακριβώς πρέπει να διερευνηθεί, ώστε να αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη», τόνισε.

Αναφορικά με την εικόνα των δημοσκοπήσεων και την εμφάνιση νέων κομμάτων, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι «είναι αναμενόμενο να παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη εικόνα μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση δύο νέων κομμάτων, τα οποία έτυχαν προβολής και διαφήμισης επί εννέα μήνες». Υποστήριξε ότι «το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τις έντονες πιέσεις και τις επιθέσεις που δέχεται, διατηρεί έναν εξαιρετικά συμπαγή και ανεπηρέαστο εκλογικό πυρήνα». «Ακόμη και στην πιο δυσμενή δημοσκοπική συγκυρία, με την κυβέρνηση να ασκεί συστηματική πολεμική κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και με την ταυτόχρονη εμφάνιση νέων κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι διαθέτει τις πιο ισχυρές κοινωνικές ρίζες». Τόνισε επιπλέον ότι τα κόμματα που εμφανίστηκαν δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει το πρόγραμμά τους ή ένα σαφές σχέδιο, ότι «υπάρχει ένα υβριδικό κόμμα χωρίς θέσεις» και πως «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αναμένει τη διαμόρφωση θέσεων». «Απέναντι στην κυβέρνηση υπάρχει μια πολιτική δύναμη με επεξεργασμένες θέσεις», σημείωσε για το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών δημοσκοπικών εταιρειών, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε ξανακούσει εκπροσώπους εταιρειών δημοσκοπήσεων να απειλούν δημοσίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμηνύοντάς του ότι αν αμφισβητήσει τις μετρήσεις, θα βρει ολόκληρο τον κλάδο απέναντί του. Μια τέτοια στάση επιτρέπει στον μέσο πολίτη να αντιληφθεί ότι ορισμένοι έχουν ήδη τοποθετηθεί εχθρικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και ότι κάποιοι άλλοι μπορεί στο μέλλον να τοποθετηθούν».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες των πολιτών και στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι «στο τέλος, εκείνο που θα μετρήσει είναι οι προγραμματικές θέσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, τόνισε ότι «στη χθεσινή του δήλωση είπε πως η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί συνεδριακή απόφαση την οποία τιμά, θέτοντας ως στόχο την πρωτιά του κόμματος. Αυτή είναι η πάγια θέση μας. Η επίτευξη της πρωτιάς είναι κρίσιμη, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση με πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ».

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι «η επαναληπτική κάλπη είναι σημαντική και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ νικάει τη ΝΔ στο δίπολο», ενώ «φαίνεται ότι άλλα κόμματα συσπειρώνουν τη ΝΔ». Σημείωσε ότι «για να ηττηθεί η ΝΔ, πρέπει το κόμμα που βρίσκεται απέναντί της να μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και από όσους την ψήφισαν» και «το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να το επιτύχει».

Για το κόμμα του κ. Τσίπρα είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει σαφή πολιτικό προσδιορισμό». Ερωτηθείς για τις πιθανές συνεργασίες επί της βάσης και της πρότασης Δούκα, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι «θα δούμε μετά τις εκλογές ποιοι μπορούν να συμφωνήσουν στο δικό μας πρόγραμμα» και πως «αυτό που είπε ο κ. Δούκας, το ίδιο το κόμμα “ΕΛΑΣ” το απορρίπτει λέγοντας “ούτε μετεκλογικά”». «Άρα», πρόσθεσε, «θα συζητήσουμε εμείς σε κάτι που δεν υπάρχει καν στην ατζέντα; Αυτά θα τα ρωτήσετε στον κ. Δούκα. Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Δούκας απάντησε». «Προφανώς, δεν πρέπει να θολώνει το μήνυμα. Αν αυτό με ρωτάτε, είναι ξεκάθαρο. Το θολό μήνυμα δεν μπορεί να υπάρχει. Έχουμε μία μάχη με τη ΝΔ η οποία είναι κεντρικής σημασίας για τη χώρα. Μία τρίτη θητεία Μητσοτάκη θα ήταν επιζήμια για τον τόπο. Για τον λόγο αυτό, επιμένουμε σε ένα καθαρό μήνυμα», τόνισε. Υπογράμμισε πως «η στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης συνεχίζεται κανονικά» και ότι «το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, στους έντιμους πολίτες που επιζητούν μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση της Έφης Αχτσιόγλου από το βουλευτικό αξίωμα, ανέφερε ότι δεν θεωρεί σωστό να προβεί «σε σχολιασμό των εσωτερικών κινήτρων της απόφασης μιας βουλευτού» και ότι «κάθε πολιτική επιλογή είναι σεβαστή».

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα