Μητσοτάκης: Με το FRSU στην Αλεξανδρούπολη θα αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριo

Μητσοτάκης: Με το FRSU στην Αλεξανδρούπολη θα αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριo

Τη γεωπολιτική σημασία του FRSU στην Αλεξανδρούπολη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας και θα αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια.

Με την κατασκευή του πλωτού τερματικού LNG (FSRU) Αλεξανδρούπολης η Ελλάδα όχι μόνο θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, αλλά θα αποτελεί και πύλη εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια, το οποίο θα μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του έργου.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα έργο σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη, τη Θράκη και τον Έβρο, που έχει όμως και πανελλαδική διάσταση, σημειώνοντας: “Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις, οι δυνατότητες επαναεριοποίησης LNG στην Ελλάδα μπορεί να τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2023”.

Συγκεκριμένα, το FSRU, χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία αλλά και την Ουκρανία.

Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα καλύπτουν όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια”, τόνισε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι με τον ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού, αλλά και κινήσεις όπως ο νέος σταθμός στην Κόρινθο και η δρομολόγηση και δεύτερου FSRU στη Θράκη, θα αυξήσουν τη δυνατότητα υποδοχής LNG στη χώρα μας, στα 58,5 εκ κυβ μέτρα.

Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Η Gastrade έχει αιτηθεί και άδεια για την κατασκευή και δεύτερου FSRU, «FSRU Θράκης» αποσκοπώντας με την ολοκλήρωση του το 2024 στην αύξηση των προαναφερόμενων ποσοτήτων στα 10 δισ κυβικά μέτρα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει φροντίσει για την ενεργειακή της επάρκεια και έχει δεσμευτεί ότι θα συνδράμει τη Βουλγαρία μετά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις εξαγωγές. Καθώς δε στα εγκαίνια έδωσαν το παρόν και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Σερβίας και ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι: “Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν την ενεργειακή συνεργασία κατεπείγουσα”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη λειτουργία του αγωγού IGB, του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, που θα είναι έτοιμος προς εμπορική λειτουργία τον Ιούλιο, αλλά και στη δρομολόγηση του αγωγού Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας.

“Ο Έβρος αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία ως ενεργειακή πύλη, σε μία ευαίσθητη ελληνική γωνιά, σπουδαία για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε άλλωστε εμμέσως στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία φορά που η ηγεσία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε επισκεφθεί την περιοχή ήταν με τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο το Μάρτιο του 2020. “Τότε η ΕΕ είχε σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος στην προσπάθεια να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά” είπε και πρόσθεσε: “Σήμερα η παρουσία τους εδώ συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ενός έργου που τα έφερε έτσι η ζωή και η βίαιη ρωσική εισβολή να αποκτά ΄ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία”.

Σημειωτέον ότι στα εγκαίνια το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Michel, ο Πρόεδρος κ. Radev και ο Πρωθυπουργός κ. Petkov της Βουλγαρίας -η οποία συμμετέχει μετοχικά σε ποσοστό 20% με κρατική εταιρεία στην κατασκευή του έργου- ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Vučić, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κ. Kovachevski, και ο αποχωρών Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Pyatt, ο οποίος θα αναλάβει Υφυπουργός Ενέργειας στην Κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα