Μητσοτάκης: Βέβαιος ότι οι εθνικές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα DIMITRIS PAPAMITSOS

Με Τζιτζικώστα, Κυρίζογλου, δημάρχους της περιφέρειας και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε στα σενάρια εκλογών και στην απλή αναλογική

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα,  με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρο Κυριζόγλου, με Δημάρχους της περιφέρειας καθώς και με άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

"Σε μια συγκυρία δύσκολη για την αυτοδιοίκηση, διαμορφώνεται ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ένα μέτωπο το οποίο έχει διακομματικά χαρακτηριστικά αλλά έχει και αμιγώς αυτοδιοικητική διάσταση. Και πράγματι, οι πρωτοβουλίες αυτές, όπως σωστά είπες, δεν λύνουν κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα. Αντίθετα προσθέτουν ένα πολύ μεγάλο βαθμό αβεβαιότητος σχετικά με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές", είπε ο κ.Μητσοτάκης στον κ.Τζιτζικώστα.

ADVERTISING

"Η δική μας δέσμευση είναι ξεκάθαρη: ο εκλογικός νόμος της αυτοδιοίκησης, θα αλλάξει ξανά και οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το ίδιο εκλογικό σύστημα με αυτό που ισχύει σήμερα. Και το λέω αυτό διότι είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι εθνικές εκλογές, θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών εκλογών, και μάλιστα θέλω να επισημάνω το παράδοξο ο αρμόδιος υπουργός να μη θέλει να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο, και να συζητά οι εθνικές εκλογές να γίνονται μαζί με τις αυτοδιοικητικές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτοφανές, δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης", πρόσθεσε.

"Είμαι λοιπόν απολύτως σίγουρος ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές και -σε συνεργασία με τις  δυνάμεις της αυτοδιοίκησης- θα αλλάξουμε το παζλ των εκλογικών νόμων, αλλά θα συζητήσουμε και τα ουσιαστικά προβλήματα, ώστε  να επιτρέψουμε στην αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της καλύτερα, και βέβαια, ειδικά στο δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, να είναι ένας σύμμαχος, ένας αρωγός, στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας" επανέλαβε.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε: "Εγώ είμαι για άλλη μια φορά στη Θεσσαλονίκη -εξάλλου είναι γνωστό ότι έχουμε μια τακτική, και στενή συνεργασία, και μια πολύ φιλική σχέση- γιατί θέλω να συζητάμε για την επόμενη μέρα. Δεν πρόκειται να επιτρέψω, να εκτραπεί ο δημόσιος διάλογος, σε μια στείρα τοξική αντιπαράθεση, για το  χθες. Συζητάμε για την επόμενη μέρα, μια σημαντικότητα της περιφέρειας που έχει να επιδείξει, εξαιρετικά αναπτυξιακά, αποτελέσματα και για το πώς η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, ειδικά η Θεσσαλονίκη, μπορεί να συνεχίσει να είναι, πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να αξιοποιήσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα, αυτά θα συζητήσουμε σήμερα, με τον Απόστολο, αλλά και με τους Δημάρχους, και τους εκπροσώπους, σε μια -πιστεύω- πολύ ουσιαστική συζήτηση".

Και κατέληξε λέγοντας: "Εμείς δεν περιμένουμε, να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη, μια ή δύο εβδομάδες πριν από τη Διεθνή Έκθεση -που φέτος έχει και πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τον πολιτικό μας λόγο διαρκώς, και συζητάμε συνέχεια για το πως μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο συγκεκριμένοι για το τι θα προτείνουμε για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα."

Τζιτζικώστας: Η κυβέρνηση απορρυθμίζει την αυτοδιοίκηση

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τζιτζικώστας τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του για τα θέματα της Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για μία συνάντηση εθιμοτυπική ή επικοινωνιακή, αλλά για μία συνάντηση ουσίας. «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε θέματα, προβλήματα και προοπτικές της περιοχής μας. Έρχεστε σε μια περιφέρεια, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που, εδώ και τρία χρόνια, είναι πρωταθλήτρια και στην παραγωγή έργου και στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η οποία είναι υπόδειγμα και πρότυπο για την καλή συνεργασία του Α’ και του Β’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Εδώ έχουμε αφήσει στην άκρη οποιαδήποτε κομματική λογική και έχουμε προτάξει μόνο αυτό που μας ενώνει: την αντιμετώπιση των προβλημάτων προς όφελος των πολιτών», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Είναι η πρώτη φορά που Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πέρα από τις επισκέψεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα, επισκέπτεται την Κεντρική Μακεδονία και ζητά μια σύσκεψη με τους εκπροσώπους του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους. Αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη όχι μόνο του προσωπικού και ουσιαστικού σας ενδιαφέροντος για όλα όσα κάνουμε στον τόπο μας, αλλά και της πεποίθησής σας ότι μόνο αν αλλάξει το μοντέλο διοίκησης της χώρας και θέσει στο επίκεντρο τις Περιφέρειες και τους Δήμους –ένα μοντέλο διοίκησης από κάτω προς τα πάνω-, θα βγει η χώρα από την κρίση», υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στη σύσκεψη με τους Δημάρχους ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση. Η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ συζητούσαν επί δύο χρόνια για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και μόλις την περασμένη εβδομάδα αντιληφθήκαμε ότι τόσα χρόνια μας κορόιδευαν, όχι μόνο εμάς, αλλά και τους πολίτες τους οποίους εκπροσωπούμε. Απορρυθμίζουν την αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα απορρυθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν εδώ και δύο χρόνια να έχουμε καταθέσει όλες τις προτάσεις μας και η ‘μεταρρύθμιση’ της Κυβέρνησης να μη ρυθμίζει κανένα από τα κρίσιμα θέματα της αυτοδιοίκησης, κανένα πρόβλημα των περιφερειών και των δήμων. Με την απλή αναλογική επιδιώκει να ελέγξει την αυτοδιοίκηση κομματικά», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πάρει πίσω το νομοσχέδιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόωρες Εκλογές, Δημοτικές Εκλογές, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα παραλειπόμενα μιας συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με δημοσίους υπαλλήλους

Μητσοτάκης: Δεν έγινε ποτέ πρόταση στον Νίκο Γκάλη

ΝΔ: Όχι διπλές κάλπες το 2019

SHARE:

24Media Network