“Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να εξουδετερώσει τα μορφώματα του λαϊκισμού και του νεοναζισμού…”

“Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να εξουδετερώσει τα μορφώματα του λαϊκισμού και του νεοναζισμού…”
Σημαντικές ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρίγα Eurokinissi

"…Που αναφύονται και επιβουλεύονται, απροκάλυπτα, τη συνοχή και το μέλλον της ΕΕ". Η προειδοποίηση Παυλόπουλου στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών στη Ρίγα της Λετονίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναφέρει την πρότασή του για την πλήρη μετατροπή, το ταχύτερο δυνατόν, του ESM σε πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Την προοπτική, το μέλλον της Ευρώπης σκιαγραφεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος με δυο σημαντικές ομιλίες του, αύριο και μεθαύριο στη Ρίγα της Λετονίας, κατά την 14η άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών του «ARRAIOLOS GROUP».

Η συνάντηση πραγματοποιείται με κεντρικό της θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» και με τις δυο παρεμβάσεις-ομιλίες του ο Πρ. Παυλόπουλος αφενός περιγράφει, τη σημερινή πραγματικότητα και αφετέρου προτείνει λύσεις στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος με όρους Δημοκρατίας, Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Συνοχής αλλά και Προστασίας του Περιβάλλοντος απ’ τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τραγικές παρενέργειες των οποίων βίωσε και η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Να σημειώσουμε μάλιστα ότι τη συζήτηση μεταξύ των Προέδρων για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος την εισηγήθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος στους ομολόγους του και θα είναι σε αυτή ο κεντρικός ομιλητής.

Το «Arraiolos Group» συγκροτούν 14 Πρόεδροι ευρωπαϊκών χωρών με σύστημα προεδρευόμενης ή ημιπροεδρικής δημοκρατίας (μη εκτελεστικοί). Συγκροτήθηκε το 2003 και πήρε το όνομά της απ’ την πορτογαλική πόλη όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση.

Αποτελούνταν από 7 μέλη. Διευρύνθηκε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας από κοινού με τους Προέδρους της Γερμανίας (Στάινμαγερ), Ιταλίας (Ματαρέλα), Πορτογαλίας (Ντε Σόουζα) και η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2019, μετά τις ευρωεκλογές.

Η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, που χαρακτηρίζεται και απ’ την άνοδο ακροδεξιών λαϊκίστικων πολιτικών σχηματισμών, καθώς και απ’ τη μεγάλη κρίση του προσφυγικού. Και τα αποτελέσματά της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κάλλιον προλαμβάνειν…

Στην ομιλία-παρέμβασή του για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, που θα γίνει αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού περιγράφει εκτενώς τις αρνητικές παρενέργειες απ’ τη σημερινή κατάσταση στον πλανήτη, αποτέλεσμα της αλόγιστης καταστροφής του, στέκεται με έμφαση στην ανάγκη αποφάσεων «έστω και τώρα», αφού τονίζει ότι προ πολλού θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα προσαρμογής. Επικαλείται μάλιστα και τη ρήση του Ιπποκράτη «κάλλιον εστί προλαμβάνειν ή θεραπεύειν».

Μεταξύ άλλων αναμένεται να τονίσει χαρακτηριστικά: «Η ανθρωπογενής παρέμβαση στο κλίμα, αν τη δει κανείς από τη σκοπιά όχι της παλαιάς κοπής βιομηχανικής επανάστασης αλλά μιας επανάστασης, η οποία στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε τεχνολογίες και δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα λάθη του παρελθόντος μας αναγκάζουν ν’ αλλάξουμε σελίδα σε μια νέα μορφή καθαρότερης και ασφαλέστερης πόλης, σε μια νέα εποχή όπου η ισορροπία ανάμεσα στην βιόσφαιρα και στον Πλανήτη θα διατηρηθεί».

Και θα προσθέσει: «Το κόστος, σε αυτή τη νέα εποχή, θα είναι πολύ μικρότερο από την τραγωδία με τις εκατόμβες των θυμάτων που αντιμετωπίσαμε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ως συνέπεια της έντασης της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Θα αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολύ πρόσφατη εργασία υπολογίζει πως χωρίς πανευρωπαϊκή προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το κόστος από τις πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης στο τέλος του 21ου αιώνα θα ξεπεράσει τα 900 δισεκατομμύρια ευρώ»!

Και θα επισημάνει ότι «χώρες όπως το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες αλλά και χώρες με μεγάλη ακτογραμμή, όπως η Ελλάδα, είναι πιθανό ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν σε αυτά τα μυθώδη κόστη μη προσαρμογής και αδιαφορίας απέναντι σε μια Φύση, η οποία μας δείχνει καθαρά ότι η «ανθρωπόκαινος περίοδος» γι’ αυτήν θα είναι εξαιρετικά επώδυνη, πρωτίστως σ’ επίπεδο ανθρώπινων απωλειών, που συνιστά βεβαίως και την πιο βαριά συνέπεια».

Ενάντια στα μορφώματα του λαϊκισμού και του νεοναζισμού

Στην άλλη ομιλία-παρέμβασή του (που θα γίνει μεθαύριο) για το μέλλον της Ευρώπης, ο Πρ. Παυλόπουλος μέσα από μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της πορείας, της σημερινής κατάστασης και των όρων για να προχωρήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, θα αναφερθεί στην ανάγκη της απαραίτητης θεσμικής και πολιτικής  συνοχής, ώστε να διασφαλιστεί η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Θα τονίσει ότι είναι sine qua non προϋπόθεση «μια ομοσπονδιακή σύνδεση των κρατών-μελών, που εδράζεται στην, υπαρξιακή για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, αρχή της Αλληλεγγύης, με μια διακυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στον σεβασμό της Δημοκρατικής Αρχής, μέσω των θεσμικών αντηρίδων της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας».

Θα υπογραμμίσει, ότι για την ευόδωση του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης απαιτούνται η οργάνωση και λειτουργία μηχανισμών όπως η Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, καθώς και η Οικονομική και Νομισματική Πολιτική.

Και θα καταλήξει τονίζοντας: «Χωρίς την απαραίτητη συνοχή και με την προοπτική της ενοποίησής της αμφίβολη –όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα- είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εμπνεύσει εκείνο το κύρος, το οποίο ως και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν την έκανε «ελκυστική», έτσι ώστε τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου να «διαγκωνίζονται», κυριολεκτικώς, προκειμένου να καταστούν μέλη της. Το Brexit πρέπει να προβληματίσει σοβαρά όλους εκείνους που πιστεύουμε στο Ευρωπαϊκό Όραμα. Πέραν τούτου, και το κυριότερο, μόνον η ρεαλιστική προοπτική μιας ισχυρής Ενωμένης Ευρώπης μπορεί να εξουδετερώσει τα μορφώματα του λαϊκισμού ή και του νεοναζισμού τα οποία, όπως προκύπτει από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στα κράτη-μέλη, αναφύονται και επιβουλεύονται, απροκάλυπτα, τη συνοχή και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να σημειώσουμε τέλος, ότι στην παρέμβασή του αυτή ο Πρ. Παυλόπουλος επαναφέρει την πρότασή του για την πλήρη μετατροπή, το ταχύτερο δυνατό, του ESM σε πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα